hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politikai megrendelés a bíróságnak

2013. 11. 28.
Taktikát váltott a kormány: most már az igazságszolgáltatás is hibás azért, hogy nem sikerült időben megoldani a devizahitelesek helyzetét. Ha a Kúria enged a nyomásnak, és hirtelenjében előránt a fiókból egy  jogegységi határozatot – amely az ítélkező bírákat igazítja el a bankok és adósok közötti jogvitákban –, az opportunizmus árnyéka vetődhet rá, ha viszont ellenáll és kivár, továbbra is bűnbakként mutat rá a hatalmi sajtó a tarthatatlanná váló helyzet eszkalálódása miatt.

A végtörlesztést leszámítva a kormány devizások megmentésére irányuló erőfeszítéseit – ide értve az eszközkezelőt és az árfolyamgátat is – eddig nem koronázta a meghirdetett siker.

S ebben azért a bankokon kívül a „nagy lendület, kis gólok” elve mentén építkező politikai akaratnak is szerepe volt, míg aztán a héten új szereplő tűnt fel a hibáztatható felelősök között: a bíróságok. A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak nyilatkozva már két hete belengette, hogy a bírósági gyakorlat nem mehet szembe a kormányzati megoldásokkal, ezért a Kúria jogegységi határozattal adjon iránymutatást a bíráknak, hogy elkerülhetőek legyenek az egymásnak ellentmondó ítéletek. Múlt heti beszédében Orbán még egyet csavart a dolgon, és tulajdonképpen azt mondta, hogy ha a Kúria nem hajlandó az „emberek oldalára állni”, akkor a kormány lesz kénytelen erre, így viszont csak bajosan lehet majd kényszeríteni a bankokat, hogy „teljesítsék az emberekkel szembeni kötelességüket”.

Az alaphangot Selmeczi Gabriella emelte meg egy oktávval, amikor sajtótájékoztatóján elmondta, hogy eddig 170 ezren éltek az árfolyamgáttal, és 170 ezren a végtörlesztés lehetőségével, miközben a magyar bíróságok különböző ítéleteket hoztak a devizahitelesek ügyeiben. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig jelezte, hogy a kormány mentőakcióját egyelőre csak a Kúria által biztosítandó jogszabályi keretek kialakítására való várakozás hátráltatja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!