hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzettudatosítás kormányzati hátszéllel
Emlékezetpolitika

2013. 10. 30.
Bár nemes egyszerűséggel az Igazság (Veritas) elnevezést kapta a kormány legújabb történeti kutatóintézete, a történész szakma jeles képviselői szerint az új műhely sokkal inkább szolgálja a jelenlegi politika legitimizációját, mint tudományos célokat. Úgy tudjuk, az MTA Történettudományi Intézetében vihart kavart, hogy kollégáik közül többet megkörnyékeztek, vállaljanak szerepet az új intézet kialakításában.

A Veritas Történetkutató Intézet a Magyar Közlönyben múlt héten megjelent kormányhatározat szerint a nemzettudatot és a nemzeti összetartozást hivatott erősíteni. A januárig felálló, Lázár János miniszterelnökséget irányító államtitkár alá rendelt műhely feladata lesz majd „a magyar közjogi hagyományok méltó módon történő bemutatása, valamint az elmúlt másfél évszázad sorsfordító politikai és társadalmi eseményeinek hiteles, torzításmentes feldolgozása”. Ennek keretében többek között „bemutatja a nemzetközileg is egyedülálló, több évszázados magyar országgyűlési hagyomány továbbélését az elmúlt másfél évszázadban”; történelmi arcképcsarnokot állít össze; szakpolitikai elemzéseket készít az elmúlt másfél évszázad modellértékű kormányzati erőfeszítéseiről; valamint vizsgálja például a korszak pártjait és elemzi a  baloldal, jobboldal és a harmadik utasok viszonyát a töréspontot jelentő kérdésekben (család, vallás, nemzet, szabadság, választások, parlamentarizmus).

Azt még nem lehet tudni, hogy a Veritas költségvetése mekkora lesz, a hvg.hu egy korábbi összeállítása szerint azonban a kormány már eddig is 2 milliárd forintot költött intézetek és archívumok létrehozására. Ráadásul ezek működése sok esetben egyelőre hagy még némi kívánnivalót maga után. Ilyen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Nemzeti Örökség Intézete, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága vagy például a Molnár Tamás Kutató Központ.

Információink szerint az MTA Történettudományi Intézetében egyfajta tetemrehívásként értelmezték a Veritas megalapítását, és főként az verte ki a biztosítékot, hogy az intézet feladatainak megfogalmazásából úgy tűnik, a politika semmibe veszi a független történész szakma teljesítményét. Az intézeten belül pedig további feszültségeket okozott, hogy kormányzati oldalról megkerestek történészeket, hogy vállaljanak szerepet a Veritas felállításában. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!