hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Le a magyar gyarmatosítókkal!
A Mol-INA ügy és a horvát-magyar kapcsolatok

2013. 10. 10.
A horvát átlagember már csak a nemzeti érzés miatt is elégedetlen azzal, hogy a MOL átvette a horvát olajipari vállalat, az INA irányítását, és keveslik a fejlesztéseket. A politikai elitben annak sem örülnek, hogy Orbán Viktor hallgatólagosan megtűri a „nagy-magyarországos” revizionista szervezeteket, ugyanakkor hálásak az uniós csatlakozás támogatásáért és a sok turistáért. Dióhéjban így foglalta össze lapunknak egy horvát újságíró a két ország közötti diplomáciai purparlé hátterét.

A magyar kormány a múlt héten arra kérte fel a Mol menedzsmentjét, hogy tegyen lépéseket az INA-részvények eladásának előkészítésére. A horvát sajtóhírek szerint azonban a jelentős államháztartási hiánnyal és húszszázalékos munkanélküliséggel küszködő horvát kormánynak nincs pénze a Mol részesedésének kivásárlására. A horvát—magyar feszültségek azután éleződtek ki, hogy a horvát rendőrség elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, akit – egy üzletember, Robert Ježić vallomására hivatkozva – azzal gyanúsítanak, hogy vesztegetési pénzt utalt Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is tagadta a vádakat. A Fővárosi Törvényszék hétfőn elutasította a horvátok kérését, ezért a Mol-vezér – legalábbis itthon – szabadon mozoghat. A magyar bíróság arra hivatkozik, hogy a magyar ügyészség ebben a témában már lefolytatta a vizsgálatot és bűncselekmény hiányában felmentette Hernádi Zsoltot.  

Nemzeti érzés

Josip Jagić zágrábi tényfeltáró újságíró, egy üzleti lap volt főszerkesztője a Heteknek kifejtette: a Mol-INA skandalum egyrészt politikai jellegű, másrészt üzleti. Mint fogalmazott: annyiban politikai, hogy Horvátországban már 2008-ban sokan ellenezték, hogy a nemzeti olajtársaságot eladják. Időközben a politikai szereplők is változtak. Az akkori, a privatizációt menedzselő miniszterelnök utódja igyekszik elhatárolódni az ügylettől. Másrészt a Mol üzleti tevékenységével sokan elégedetlenek, mert úgy vélik, hogy nem kellőképpen fejlesztik az INA-t, egyebek mellett nem ruháznak a sisaki finomítóba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!