hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Botrány: világhírűek lettek a meztelen magyar egyetemisták
A dresszek kódjai

2013. 10. 18.
A Kaposvári Egyetem rektori utasításban szabályozza elsejétől, hogy milyen öltözéket viselhetnek az egyetem polgárai. Azóta már az ügyről – a meztelen színészhallgatók képeivel illusztrálva – többek között a Washington Post, a BBC és a Fox News is beszámolt. Az egyetem „dresszkódjáról” a Campuson megoszlanak a vélemények.

Forrásaink szerint az verte ki az egyetem vezetőségénél a biztosítékot, hogy az idei tanévnyitó ünnepségre – ahol több prominens személy is megjelent – több hallgató strandpapucsban, illetve alulöltözötten jelent meg, amit egy tekintélyes egyetem nem engedhet meg magának.
A rektor nemrég utasítást adott ki az öltözködési irányelvekre vonatkozóan, majd a tiltakozásra válaszul leszögezte: ragaszkodnak ahhoz az elvhez, hogy az egyetem mindennapjaiban – tekintettel arra, hogy ez egy oktató és kutató hely –, és különösen az ünnepi eseményeken, vizsgákon az alkalomhoz illő és az értelmiségi léthez méltó öltözetben jelenjenek meg az oktatók és hallgatók.
A rektori utasítás szerint mellőzni kell a rövidnadrágot, a strandpapucsot, az erős sminket és parfümöt. A vizsgákra a lányoknak szolid, a dekoltázst nem kiemelő felső, valamint harisnya és nem túl rövid szoknya ajánlott. A pánt nélküli ruhának, a túl rövid szoknyának, az erős sminknek, illetve a kirívó kiegészítőknek éppúgy nincs helyük, mint az ápolatlan körömnek és az elhanyagolt hajnak.
Magánál a ruhaügynél sokkal botrányosabb volt az a tüntetés, amit az egyetem kötelékébe tartozó Csapó Virág színésznő és harmadéves színészhallgatói szerveztek a szabályozás bevezetése ellen: először meztelenül, majd a fiúk a lányokkal ruhát cserélve tiltakoztak. „Ez már valahol az ultraliberális mozgalmárokra emlékeztet – ráadásul pont egy olyan szakterületről, mellyel a közgondolkodás is gyakran társítja a szexuális szabadosságot. Igazából az egész balhé mögött inkább ennek a szubkultúrának a lázadása húzódik meg” – állítja az egyik oktató.
Nem csupán egy szubkultúráról lehet szó, hiszen a magát konzervatívként meghatározó Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas Deutsch Tamás EP-képviselővel együtt teljes mellszélességgel kiállt a tiltakozó színészpalánták mellett, Deutsch még le is barmozta az – amúgy köztiszteletben álló - rektort. Pénteken azt írta: ő nem lebarmozta a kaposvári rektort, hanem lerektorozta a barmot. Már csak azért is meglepő ez a hozzáállás, mert az idea távolról sem idegen a kormánypártoktól: elég csak az egykori, 12. kerületi polgármester, Mitnyán György hivatali öltözködési akciójára gondolni, ami pártállásra való tekintet nélkül váltott ki hasonló cirkuszt, de Hoffmann Rózsa is megfutotta a maga körét a kötelező iskolaköpeny és a magyar munkahelyteremtés témája körül. Az arany középutat Pokorni Zoltán igyekezett megtalálni, aki egy tévéműsorban amellett érvelt, hogy az egyoldalú bevezetés helyett talán szerencsésebb lett volna az egyeztetés, de az öltözködés színvonalával kapcsolatos oktatói elvárásokat legitimnek tartotta. Szerinte azonban nem szerencsés rendeletekkel szabályozni, hogy miként adjuk meg egymásnak a tiszteletet. Mint mondta, ezt az adott társadalom, illetve az intézmény kultúrája hivatott szabályozni, a rendeletek ez esetben még soha nem vezettek sikerre.  
Időközben a kaposvári rektor, Szávai Ferenc egy interjúban közölte: az egyetemi vezetésnek nem az volt a célja, hogy betarthatatlan szabályokat alkosson, és mindenfajta párbeszédre nyitottak. Ezt alátámasztja, hogy a 2010 augusztusa óta rektori pozíciót betöltő történészprofesszor européer beállítottságú ember hírében áll, aki meglehetősen sokat ad az egyetemi polgárság véleményére. Regnálása alatt az egyetem nemzetközi kapcsolatai is kiszélesedtek, több prominens személy ellátogatott a campusra, így többek közt Ilan Mor izraeli nagykövet is, aki nemrég lett az egyetem díszdoktora.
A tiltakozó kisebbség kedélye azonban hétfőn sem csillapodott: párbeszéd helyett a hallgatók a Facebook-on szerveztek csendes tiltakozást a Művészeti Kar udvarára. A „dress code” - ellenes demonstrációt nagy érdeklődéssel kísérte a média, a tiltakozók ellenben legfeljebb harmincan lehettek: békésen beszélgetve, olvasgatva törülközőben, miniszoknyában és strandpapucsban fejezték ki nemtetszésüket a rendelettel szemben. Válaszul a rektor és a HÖK képviselője kijelentették: ha bárki jobbító elképzeléssel áll elő, tovább változtatnak a szabályzaton. Az egyetem vezetősége közleményben tudatta: a rektori utasítás irányadó öltözködési elveket fogalmaz meg, mely elvektől nem kívánnak visszalépni.
Az egyetemi dress code közbeszéd tárgya lett, megosztva az egyetemi társadalmat, egyes oktatók is háborognak rajta, mivel az előírások mindenkire vonatkoznak. „Én személy szerint nem botránkoztam meg különösebben ezen a dolgon. Például ahova anno én jártam középiskolába, szintén megvoltak az öltözködési szabályok. Persze mindenhol vannak extrém kinézetű diákok, de akkor őket kéne figyelmeztetni, hogy ne öltözzenek botrányosan” – vélekedett kérdésünkre az egyik kaposvári hallgató.

Mi a helyzet Nyugati Egyetemeken?

Nem mindegyik nyugati egyetemen találunk dress code-ot, de ahol van ilyen előírás, ott is inkább az alkalmi és hivatalos rendezvényeken, illetve vizsgákon való megjelenést szabályozzák, és kevésbé a hétköznapi öltözködést. Angliában az oxfordi és a cambridge-i egyetemeken is csak a vizsgaöltözetnek vannak meg a maga szabályai, jóllehet nemrég a korszellemnek megfelelően modernizálták az előírásokat, így a férfiak is megjelenhetnek szoknyában, és a hölgyek is viselhetnek nadrágot a vizsgákon. Németországban sem jellemző az effajta szabályozás, bár 2010-ben volt egy kirívóbb eset, amikor a greifwaldi egyetemen hoztak egy „kleidungsordnungot”, ami a szélsőjobboldalra jellemző öltözködést korlátozta, így például megtiltották a neonácik által kedvelt Thor Steinar márkát. A szabályozást hasonló felháborodás követte, mint itt, a szabad véleménynyilvánításra hivatkozva, de az ottani vezetőség kitartott a korlátozás mellett. Azt viszont elismerte, hogy a márkát kevesen hordják, nem általános a probléma.
Amerikában vegyesebb a kép: míg például a Yale nem ír elő kötelező dress code-ot, addig a Harvard Egyetem Business School részén az üzleti viselet a bevett a hétköznapokon is. Akad olyan egyetem, ahol részletesen meghatározzák, hogy hétköznapokon és különböző alkalmakra milyen jellegű öltözeteket várnak el. A Hampton Egyetem a tantermekben és a hivatalos rendezvényeken egyaránt visszafogott, elegáns ruházatot vár el, rendkívüli alkalmakon pedig a hivatalos, félig hivatalos elegáns ruha a mérvadó. A Hull Egyetem oldalán nagyon szigorú dress code-ot írnak elő a diplomaosztó rendezvényekre, amelyeknek minden apró részlete pontosan meg van határozva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!