Kereső toggle

Gyurcsányra próbálják kenni a gyalázatot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kedvező, hogy a kormány nem tekinti lezártnak  a romagyilkosságok ügyét, és tovább nyomoznak a támadások eddig el nem fogott elkövetői után – véli Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság egykori tagja,az E2014 szakpolitikusa.

A honvédelmi miniszter a közelmúltban nyilvánosságra hozta azt az egy példányban készült jelentést, amiből kiderül, hogy a katonai hírszerzés évekig félrevezette a közvéleményt és az igazságszolgáltatást a tekintetben, hogy a romagyilkosságok egyik vádlottja ügynök volt. Mi erről a véleménye?

– Rendkívül súlyos kép tárul elénk ebből a nyilvánosságra került jelentésből. Egy dolog, ami 2010 előtt történt, viszont ami igazán felháborító, az az, hogy ez a hazudozás, elkenés a kormányváltás után is folytatódott. Ez viszont már Hende Csaba miniszter politikai felelősségét veti fel. Nincs rá magyarázat, hogy az egyébként csapnivaló színvonalú jelentés ismeretében miért nem rendelt el további vizsgálatot, vagy tett büntetőjogi lépéseket, miért hagyta, hogy ebben a rendkívül súlyos ügyben az igazságszolgáltatást továbbra is félrevezessék. Ha ezekre a kérdésekre nincs jó válasza, akkor meggyőződésem szerint Hende Csaba nem maradhat a helyén, le kellene mondania.

A KBH egy olyan fekete dobozként működött, amelybe csak befelé mentek az információk, és nem tudjuk, mit kezdtek velük azon túl, hogy egy hat halálos áldozatot követelő, roma honfitársainkat terrorizáló támadássorozat idején, de később sem osztották meg a nyomozó hatóságokkal a kért és releváns információikat. Példátlan, ahogy saját korábbi miniszterüket átverték, és teljességgel elfogadhatatlan, hogy ennek a mai napig nincs érdemi következménye. Itt is az látszik, ami korábban a Nemzetbiztonsági Hivatalnál: ha korrektül és kellő szakmaisággal teszik a dolgukat, akkor hamarabb is elfoghatók lettek volna a tettesek, és több halálos támadás is megelőzhető lett volna. Az ügy rávilágít arra, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok ellenőrzésének a gyakorlata elégtelen. Nem értem azt sem, hogy a jelentés nyilvánosságra kerülése óta miért nem számoltatták még be Hende Csabát és a katonai biztonsági szolgálatok vezetőjét az illetékes parlamenti bizottságok.

Milyen logikus magyarázat létezik arra, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal eltitkolta, hogy Csontos István – a negyedrendű vádlott – az ő emberük is volt?

– A jelenlegi információk szerint egyszerűen csak a presztízsüket féltették.

Ellenben ezerféle összeesküvésre ad okot ez a jelenség, kezdve attól, hogy akár áttételesen érintettek lehettek az ügyekben.  

– Éppen ezért lenne fontos – egyébként a szolgálatok romló megítélése  miatt is –, hogy az ügy minden részletére kiterjedő parlamenti vizsgálat tisztázza a ma még nyitott kérdéseket. A KBH-t idáig még csak a KBH vizsgálta, ami nonszensz. A közéletben éppen a rendkívül súlyos és megmagyarázhatatlan hibák kritikus tömege miatt elképesztő elméletek is hallhatóak, hogy milyen játszmák állhatnak a sorozat mögött. Ráadásul, mivel vélhetően lehetnek szabadon is elkövetők, ezért hiába az ítélet, az ügy nem került nyugvópontra.

Biztosan tudható, hogy Besenyszögön egy fegyveres rablásnál jelen volt egy olyan tettestárs, aki nem ült a vádlottak padján. Emellett nem tudjuk, kik működtek közre a támadások idején az elkövetők fegyver- és lőszerbeszerzéseiben. Ahogy tisztázatlan az is, hogy a támadások előkészítésében voltak-e további külsős közreműködők, mivel több szakértő véleménye szerint az akciók „minősége”, szervezettsége komolyabb volt, mint amire egy normál sorkatonai kiképzés felkészít. Szerintem nyilvánvaló, hogy nem ül mindenki a vádlottak padján, akinek ott volna a helye, ráadásul nem látjuk tisztán, hogy volt-e anyagi támogatói szál a bűncselekmény-sorozat idején, de óvnék mindenkit a beteges konspirációktól. 

Jobboldali véleményformálók előszeretettel emlékeztetnek arra, hogy lehetett külső megrendelő. Az egyik lába ennek az elméletnek egy FBI-profilelemzés, miszerint különlegesen kiképzett, szláv ajkú bérgyilkosok is lehetnek az elkövetők között, akiknek az volt a feladata, hogy zavart keltsenek Magyarországon. 

– Gyenge színvonalú, és semmiféle alappal nem bíró városi legenda ez az állítás, noha különböző jobboldali körök régóta azt sugalmazzák, hogy valamilyen külső manipulációra történtek volna a romagyilkosságok. A hazai nyomozó hatóságok és az FBI által megrajzolt profil egyébként azt állapította meg, hogy katonaviselt, fegyverkezelésben jártas és szélsőséges gondolkodású, cigányokkal szembeni gyűlölködésre hajlamos személyeket kell keresni, akik korábban is részesei lehettek etnikai vonatkozású atrocitásoknak. Tudjuk, hogy az elkövetők döntő többségére elég rendesen ráillett a leírás.

Végre Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alatt létrejött egy olyan nyomozó csoport, amely átvizsgálja újra az aktákat, összeveti a különböző nemzetbiztonsági szolgálatok eddig egymástól elkülönítve tartott információit. Újra nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda a romagyilkosságokkal összefüggő besenyszögi rablás ügyében is. Tehát a különböző illetékes szervek nem tekintik lezártnak az ügyet. Ez mindenképpen elismerésre méltó fejlemény, még akkor is, ha nincs rá magyarázat, hogy mindez miért nem három éve zajlott. Azt viszont kifejezetten ízléstelennek tartom, ahogy a jobboldali orgánumokban kezelik az ügyet, tele olyan sejtetésekkel, melyek szerint létezik „politikai szál”, mintha az előző politikai vezetésnek, például Gyurcsány Ferencnek lett volna köze a gyalázatos történtekhez. Csak remélni tudom, hogy a Fidesz vezetésében lesz annyi mértéktartás, hogy nem fogják kampánycélokra felhasználni a romagyilkosságok ügyét.

Olvasson tovább: