hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az MSZP-nek kell megtalálnia a DK helyét
A nehéz kezdet vége

2013. 09. 05.
Mindenki túlfeszítette a húrt, és úgy tűnt, semmilyen együttműködés sem lesz. Az erre érkező indulatos reakciók hatására azonban mindketten megijedtek. Így foglalható össze, hogy a hosszú hónapok óta tartó egymásnak feszülést követően végül miként tudott Mesterházy Attila és Bajnai Gordon egy este egy üveg bor mellett megállapodni.

Két hete úgy tűnt, hogy az Együtt–PM szövetség és az MSZP külön indul a 2014-es választásokon, míg a szocialisták az összefogás elmaradása miatt „pótszövetséget” hoznak létre a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval, a Fodor Gábor fémjelezte liberálisokkal és a Schmuck Andor-féle szociáldemokratákkal. Mesterházy Attila ugyanis elfogadhatlannak tartotta Bajnai Gordon javaslatát, miszerint egy speciális, tévévitával tarkított közvélemény-kutatással vigyék dűlőre, hogy kettejük közül melyikük legyen az összellenzéki összefogás vezetője. Az MSZP elnöke „élőemberes” előválasztást javasolt az összes egyéni körzetben, amire viszont az Együtt–PM mondott nemet, mert szerintük ez végleg szétveri és egymásnak fordítja az ellenzéket. Az MSZP vezetői nyilatkozatstopot hirdettek, napról napra halogatták a végleges döntést Bajnai ajánlatáról. Úgy tudjuk, hogy első körben egy olyan 5+1-es javaslat koncepciója fogalmazódott meg a szocialistáknál, ami Bajnaiék kihagyását jelentette volna az együttműködésből. Helyette az előbb említett „pótszövetség” összehozására szűkült volna részükről a „nagy Orbán-ellenes koalíció”.
Egy szocialista forrásunk szerint olyan heves volt a szocialista párttagok között a felháborodás, hogy ezen az úton haladva elpuskázzák az összellenzéki összefogást, hogy az MSZP vezetése rádöbbent arra: tovább már nem lehet feszíteni a húrt. Információink szerint részben hasonló folyamatok játszódtak le a másik oldalon.
Így Mesterházy és Bajnai is elfogadta azt a forgatókönyvet, hogy nem lesz közös jelölt, se kollektív lista a szocialisták és az Együtt–PM között. Úgy tudjuk, ehhez a döntéshez hozzájárult, hogy a múlt hét kedden személyesen találkoztak a pártvezetők. A találkozón Bajnai egy üveg borral próbálta kiengesztelni Mesterházy Attilát amiatt, hogy az Együtt–PM több javaslata idő előtt került nyilvánosságra, ami sérthette az MSZP elnökének tárgyalási pozícióit.            
Két nap múlva aztán Bajnai és Mesterházy rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megegyeztek: se tévévitás közvélemény-kutatás, se előválasztás, hanem a választókra bízzák, hogy kettejük közül melyiküket akarják miniszterelnöknek.          
Az MSZP és az Együtt–PM ugyanis arról állapodott meg, miszerint 2014-ben az ország minden választókerületében az ellenzék egyesíteni fogja az erőit a Fidesz jelöltjeivel szemben. Az ország mind a 106 választókerületében a demokratikus összefogás állít jelöltet: egységes arculatban, egységes üzenettel próbálják megszólítani a választópolgárokat. A megállapodás szerint az MSZP 75, az Együtt–PM 31 helyen állít jelöltet. Mindez azt jelenti, hogy országszerte egyetlen ellenzéki jelölt lesz, de kétféle pártszövetség és kétféle politika. Két listával és – ennek megfelelően – két listavezetővel. Az Együtt–PM közleménye ezzel kapcsolatban megjegyzi: „Közös történelmi felelősségünk volt, hogy a rezsim megosztó kísérletét visszaverjük. Ezt a kísérletet visszavertük. Ez a nap az ellenzéknek a nehéz kezdet vége, az Orbán-rezsim számára pedig a vég kezdete.”
A tárgyalások egy korábbi szakaszában még arról volt szó, hogy az Együtt 35 helyen indíthat képviselőket, míg az MSZP 71 helyen. A végső megállapodásba más számok (31–75) kerültek bele. Ez Bajnaiéknak néggyel kevesebb (míg logikusan az MSZP-nek ennyivel több) egyéni indulót jelent. Az alku egyik magyarázata, hogy az MSZP-nek kell helyet találnia a saját „kontójára” a legalább 100-150 ezres táborral rendelkező Demokratikus Koalíció számára is. A konstrukcióban Bajnaiék számára egyszerű a képlet: a többi demokratikus ellenzéki pártnak a szocialistákkal kell megállapodniuk, az Együtt–PM szövetség építheti a saját identitását. Igaz, az MSZP eltávolodhat a korábbi balliberális ideológiájától, a vezetői által szorgalmazott vegytiszta baloldali irányba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!