hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alkudozás a rendőrséggel
Peren kívül intézik a Bara-gyilkosságot

2013. 10. 04.
Súlyos árat fizet a rendőrség két kegyetlen alkalmazottja miatt: a gyanú szerint a kihallgatás során agyonvert Bara József tragédiája újfent a „brutális” jelzőt égeti a testületre, miközben sokmilliós kártérítést is fizethet.

Pénteken kerül sor az iratismertetésre az Izsákon történt halálos kimenetelű rendőri kihallgatás kapcsán – értesült a Hetek. Ez azt jelenti, hogy az áprilisban halálra vert Bara József ügyében a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség lezárta a nyomozást, annak megállapításait most megismerhetik a gyanúsítottak és a sértett hozzátartozói is. Biztosra vehető, hogy a nyomozást követően vádemeléssel folytatódik az ügy.
Mint beszámoltunk róla, Bara Józsefet az Izsáki Rendőrőrs járőrei, B. Csongor és B. Viktor igazoltatták Orgoványon április 8-án. A rendőrök úgy tudták, hogy Bara érintett lehet egy láncfűrész ellopásában. A férfi állítólag nem akart együttműködni a rendőrökkel, ezért leteperték, és az izsáki rendőrőrsre szállították kihallgatásra. Néhány órával később már a mentőket kellett riasztani, mert a bejelentés szerint Bara „rosszul lett, és leesett a székről”. Életét már nem sikerült megmenteni. Az orvosszakértői vizsgálat megállapította, hogy a sértett a testét ért erőbehatások miatt életveszélyes sérüléseket szenvedett, jelentős mennyiségű zsírszövet került a véráramába, amelytől tüdőembóliát kapott és meghalt. B. Csongort és B. Viktort halált okozó testi sértés és kényszervallatás bűntettével gyanúsítja a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség.
A brutális ügyben azonban nem csak az iratismertetésnél tartó büntetőeljárás indult meg. A hozzátartozók kártérítésre is igényt tartanak, amihez két út vezet: az egyik a polgári per, a másik a peren kívüli egyezség. A Hetek információi szerint utóbbira reális esély nyílt: mint Magyar György, az áldozat rokonainak képviselője lapunknak elmondta, „nem vagyunk messze az egyezségtől”.
Úgy tudjuk, az ügyvéd három hozzátartozót képvisel: Bara József édesapját, az áldozat nővérét és házasságon kívüli, 16 éves fiát.     
A rendőrség elismeri a követelés jogalapját, vagyis azt, hogy munkáltatóként felelősséggel tartozik munkavállalóiért, jelen esetben azért, hogy a kihallgatással összefüggésben harmadik személy számára okoztak kárt. Köznapi szóhasználattal azt, hogy „brutális rendőröket alkalmazott”. Jogi értelemben ez nem jelenti azt, hogy elismernék, miszerint Bara Józsefet agyonverték, ugyanakkor a konstruktív hozzáállás mégis erre utal. (Értesüléseink szerint a két gyanúsított rendőr egyikével korábban is voltak problémák erőszakos természete miatt.)
A peren kívüli egyezség azért áll inkább a rendőrség érdekében, mint belemenni a jogi eljárásba, mert utóbbi évekig is elhúzódhat, így az arról időről időre tudósító sajtó folyamatosan amortizálná a testület presztízsét, ráégetné a „brutális” jelzőt. A hozzátartozóknak pedig azért kedvezőbb peren kívül megegyezni, mert hamarabb pénzükhöz jutnak. Az adófizetők zsebéből fizetendő összeg egyébként nem csekély, tekintettel arra, hogy Bara József rokonai – egyenként – több millió forintot kérnek, ráadásul nemcsak a Magyar által képviselt három hozzátartozó, hanem továbbiak is kártérítést követelnek.
A követelés indoka, hogy a gyász megviselte a rokonokat. Ezt természetesen bizonyítaniuk kell, aminek módja, hogy a rendőrség kérésének megfelelően pszichológiai vizsgálatnak kell alávetni magukat. „A szakember feladata az ok-okozati összefüggés megállapítása. Leegyszerűsítve, annak kimondása, hogy a hozzátartozó azért lett depressziós, mert meggyilkolták a szeretteit” – magyarázta az ügyvéd. A családtagok vállalták a vizsgálatot – ennek költségeit is a rendőrség, azaz végső soron az adófizetők állják –, és úgy tudjuk, heteken belül megszülethet a peren kívüli megegyezés.

45 milliót kell visszaadni?

Perújítást rendelt el a Debreceni Ítélőtábla az 1999-ben meggyilkolt Gyurcsó József ügyében. Amint arról lapunk is beszámolt, az Újszentmargitán megölt férfi haláláért egy apát és fiát, idősebb és ifjabb Burka Ferencet tette felelőssé a bíróság. A két Burka mintegy hat évet töltött börtönben, ám 2006-ban bizonyítékok hiányában felmentették őket, majd összesen 45 millió forint kártérítést kaptak. Zeke László, az apa ügyvédje a Heteknek azt mondta, perújítást akkor rendelnek el, ha új, a korábbi döntést lényegesen befolyásoló körülmények merülnek fel. Jelen esetben elő­ke­rült egy mindeddig nem talált antenna, amiről azt vélik, hogy annak eltulajdonítása érdekében ölték meg a tulajdonosát, Gyurcsó Józsefet. Ezen túlmenően pedig az ifjabb Burka telefonjainak lehallgatásakor rögzítették, amint élettársa azzal fenyegetőzik, hogy megváltoztatja a gyilkossággal kapcsolatban tett korábbi vallomását.
Úgy tudjuk, az élettárs az eredeti eljárásban maga is vádlott volt. Az ügyvéd szerint az akkori vallomása megváltoztatására tett fenyegető ígérete felveti a kérdést: ha az új változat miatt határoztak a perújításról, akkor az azt jelenti, hogy az eredeti vallomás hamis volt? Az antenna elő­ke­rü­lése szintén kérdéseket vet fel: ha nyereségvágyból – vagy­is az antenna megszerzése érdekében – ölték meg Gyurcsót, miért ásták el az egyébként néhány száz forint értékű zsákmányt a tettesek? Miért az áldozat után pár perccel – és nem akkor, amikor senki nem volt otthon – hatoltak be az ingatlanba, ha csak lopni akartak? És ha nyereségvágy vezérelte őket, miért hagyták a lakásban a több ezer forint készpénzt? Ráadásul – tette hozzá az ügyvéd – sem az antenna, sem a tanúvallomás megváltoztatására tett ígéret nem ad magyarázatot arra, hogy kinek a vörös hajszálait találták meg az áldozat kezében. (Az már az első eljárásban is biztos volt, hogy nem a fekete hajú Burkáékét.)
Lapértesülések szerint egyébként az ifjabb Burka élettársa maga ment el a rendőrségre, ahol azt mondta, úgy hallotta, mégis a két férfi a tettes. Zeke László a Heteknek azt mondta, a perújítás a jogbiztonság egyik garanciája, így emiatt semmiféle kritikai észrevétele nincs. A férfiak ártatlanságáról azonban továbbra is meg van győződve, és állnak az újabb eljárás elé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!