Kereső toggle

Múlt héten végül elsült S. Ábel pisztolya

Gyilkos elmék

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mikor legutóbb beszéltem vele, azt mondta, nincs mitől félni. Azt mondta: mi érdekem lenne bárkit is megölni? Azt mondta, hogy soha nem is volt veszélyben tőle senki. Múlt csütörtök éjjel azonban mégiscsak lőtt; igaz, nem emberre, de lőtt! És most az előzetes letartóztatásban halálos fenyegetéseket küldözget…

Még 2011-ben helyezték szabadlábra Somogyi Ábelt, aki súlyos testi sértés, garázdaság és 22 rendbeli gyilkosság előkészítésének vádjával került előzetes letartóztatásba majdnem két évvel azelőtt. A joghallgató fiatalember furcsa, gyanús viselkedésére évfolyamtársai figyeltek föl, és amikor a neki tulajdonított blogon erőszakos témájú versek, bejegyzések láttak napvilágot, segítséghez folyamodtak. Az ügy bonyodalmas volt, telis-tele ellentmondásokkal, logikátlan érvelésekkel. Az előzetes azért ért akkor véget, mivel a bíróság megállapította, hogy bűnismétlés esélye nem áll fenn…
Amikor ezt követően interjút csináltam vele, mindent tagadott, de úgy, hogy cáfolatai rendszerint szembekerültek egymással, és a logika törvényeit sem kímélték. Korábban ugyanis több mindent magától beismert. Ekkor viszont feljelentőiről már kerékforgatóként beszélt; ő csak áldozat, aki mellesleg az ügy eszkalálódásával kívánta reklámozni Csőre töltve című regényét, mely egy iskolai mészárlásról szól. Iskolatársai csak félreértették; amit ők Nagy Tervnek, Nagy Tettnek értettek, valójában csak egy nehéz vizsgán való átmenésre utalt. Őt persze átverték, a letartóztatás után visszaéltek azzal, hogy cukorbeteg, és az egész ügy megalapozatlan, hisz mi érdeke lenne annyi embert megölni? Művének marketingjét mindenesetre öntudatlan állapotában is kigondolta. Az állam példastatuálási ingeréről és rendőrállami eljárásról panaszkodott. A szándék – állítja – nem volt meg benne, csak hasraütésszerűen vádat koholt maga ellen, hisz a Btk. szerint nem büntethető a bűncselekményre való előkészület, ha az ember feljelenti magát a hatóságnál. És ha bevall olyasmit, ami nem valós, ezen a szálon úgysem büntethető, nem lehet baj belőle…
Úgy tűnik, a bíróságot nem győzte meg: S. Ábelt első fokon két és fél év börtönbüntetésre ítélték, a másodfokú eljárás még előttünk áll. Meg kell jegyeznem, a jogi kar hallgatói az ügyészségnek szurkolnak. Már több évvel ezelőtt is komoly megrázkódtatást okozott a joghallgatók körében az ellenük tervezett merénylet; ezúttal viszont már tényleg a félelem nyilvánult meg sokakban. „Most már azért tényleg bezárják, ugye?” „Remélem, ezúttal az igazságszolgáltatás nem lesz annyira impotens!” „Hála Istennek, így nem találkozhatunk vele az egyetemen.” „Majd ha meghal valaki, akkor talán komolyan veszik.” „Most szurkoljunk együtt a rendőrségnek és a bíróságnak, hogy megtalálják a megfelelő szakaszt a büntetőeljárási törvényben, ami alapján nem engedik ki többet!” „Most már maradjon élete végéig börtönben!”
Az aggályok eddig sem tűntek megalapozatlannak, hisz Somogyi Ábel blogján (bár tagadta, hogy az övé) egyértelműen erőszakos tartalmú, gyilkos indulatú versek, bejegyzések találhatók. Ügyvédje 2011-ben azt nyilatkozta, hogy a gondolatszabadság miatt ez nem volt sosem elegendő bizonyíték ellene; ahhoz azonban bőséges volt, hogy sokaknak Gus Van Sant filmrendező Elefánt című filmje ugorjon be, melyet az 1999-es Columbine iskolai mészárlás eseményei ihlettek. Azon vérengzés képkockái, melyet a fiatalember bizarr módon számítógépének háttérképévé állított be…
Tettlegességre nem most került sor először. Állítólag évekkel ezelőtt családtagjait is bántalmazta; nagymamája állkapcsát nem bizonyítottan szétrugdosta. Szerencsére Somogyi múlt heti ámokfutásának nem esett áldozatul senki, hacsaknem a McDonald’s plafonja, melybe több golyót is beleeresztett, egyelőre ismeretlen forrásból szerzett fegyverrel, szintén ismeretlen indítékból. A 26 éves férfi a Móricz Zsigmond körtéren adta le első lövését a levegőbe, ezután rontott a gyorsétterembe. A roham után elmenekült, és pszichiáteréhez ment. Nem megerősített információk szerint a helyszínen hagyott táskájában a nyomozók három Parabellum típusú lőszert találtak, de a fegyver egyelőre nincs meg. A XI. kerületi egészségügyi intézmény bejáratánál békésen várta a hatóságokat.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés és fegyveres garázdaság bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a további eljárást a férfival szemben, melyre a kiszabandó szankció felső határát 11 évben állapítja meg a törvény. S. Ábel ügyvédje, Futó Barnabás úgy nyilatkozott lapunknak, hogy ez az új eljárás nem lesz és nem is lehet kihatással a már folyamatban lévő büntetőügyre. A gyanúsított egyelőre nem tett vallomást az ügyben.
A 26 éves férfit az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe szállítják 30 napos megfigyelésre. Az előzetes letartóztatással kapcsolatban a tárgyalás előtt ezt nyilatkozta a kamerákba: „Veszed, amit mondok? Annyit üzenek a börtönbe, hogy aki bántani merészel, azt megölöm!” Mikor elvezették, többször is beintett a média munkatársainak. Ahogy eddig mindent, az előzetes letartóztatásról szóló ítéletet is megfellebbezik.
A jelenleg folyó büntetőeljárás koronatanúja, Végh József kriminálpszichológus annak idején kulcsszerepet játszott Ábel hatóság elé állításában. Azóta némiképp változott a véleménye. A mostani akciót szerinte a fiatalember amolyan segítségkérésnek szánta. „Úgy érezte, hogy valami nem stimmel a világban, és ennek tudatában fel akarta hívni a figyelmet, hogy segítségre van szüksége, ezért nem emberre lőtt” – nyilatkozta a Heteknek.
Végh szerint Somogyi Ábelnek gyógykezelésre lenne szüksége, mert pszichésen beteg, és elismerte, hogy a lövöldözés cselekedete természetesen nem normális. Csakhogy szerinte még mindig nem veszélyes emberekre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy valamikor a jövőben ne válhatna azzá. Kifejtette, hogy a pszichés zavarokban szenvedőket sokszor kényszerérzetek feszítik, és nincs meg a megfelelő fékrendszerük, hogy saját akaratuknak megfelelően nemet mondjanak annak, és szándékuk ellenére elkövetőkké válhatnak. Ezen a szakember szerint pszichiátriai és gyógyszeres kezeléssel lehetne segíteni, amihez nem feltétlenül kell elzárni.

Olvasson tovább: