hetilap

Hetek hetilap vásárlás
István, az aktualizált király
A nagy klasszikus többszörösen összetett átértelmezése

2013. 08. 22.
Tisztavatás, tűzijáték, körmenet és megannyi más ünnepi program között akadt egy kissé formabontó esemény: az Alföldi Róbert rendezte István, a király rockopera. Kiváncsi várakozás előzte meg a jelenlegi kurzus által lapátra tett Nemzeti Színház exigazgatójának értelmezését, hiszen már az 1983-as ősbemutató is a hatalom természetrajzát fejtegette politikai áthallásokkal és ellenzéki, vagy annak vélt utalásokkal. Most is megkapta, aki ilyenre várt.

Szörényi és Bródy zenés játéka része volt a rendszerváltás lélektani előzményeinek. A puha diktatúrában már épphogy megtűrt nemzeti és vallásos érzetek váratlanul nyílt, ráadásul rockzenébe csomagolt vegyülete óriási hatást gyakorolt a „tömegekre”, és a létező kádárizmus határait feszegette annak idején a Királydombon.

Az idei szegedi bemutatóra hetek óta komor, arcunkba néző színészportrék hívták fel plakáton a figyelmünket. Az eseménytől némelyek egy kiadós politikai performance-t vártak, Alföldi odamondogatós hattyúdalát,

a lassan tűnő szólásszabadság vészkiáltását. Bár a színész-rendező főként a jobboldalról nézve a „nemzetrontó liberális métely” kelevényének, tudatos kozmopolita kútmérgezőnek számít, mégis hosszú sorok kígyóztak az utolsó előadásaira szóló jegyekért. A sorállók és a rockoperát most nézők jó része a művészi szabadság gúzsbakötését látta az Alföldit és rendezéseit érő verbális inzultusokban, azért figyeltek nagyon az RTL Klub által élőben közvetített előadásra. Míg a művészt egyebek mellett évekkel ezelőtt a nyílt színi pornográfia határait súroló előadásai miatt támadók most is botrányosan erkölcstelen szimbólumokat és ordenáré jeleneteket borítékoltak jó előre. Tévesen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!