Kereső toggle

Gyilkolni ment Boszniába a Jobbik-alelnök asszisztense?

Magyar Sziget újratöltve

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Betyársereg vezetője két évvel ezelőtt külön tapsot kért a hallgatóságtól Dér Zsoltnak, aki nem magyar érdekből, hanem gyilkolási szándékból ment Boszniába. Az érintett, aki jelenleg a Jobbik egyik alelnökének asszisztense, nem cáfolta a kijelentést.

A z idei Magyar Szigeten kevesebben voltak, mint tavaly és tavalyelőtt. Bár sokan csak unottan lézengtek – ráadásul egy medence felállítása is szükségessé vált az érdeklődés fenntartására –, ezúttal sem maradtunk érdemi információ nélkül.

A fesztivál negyedik napján Toroczkai László, a Jobbik Csongrád megyei önkormányzati képviselője, Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője és Dér Zsolt, a Betyársereg tagja, Sneider Tamás Jobbik-alelnök (képünkön) asszisztense tartottak előadást.

Toroczkai azzal kezdte, sajnálja, hogy két évvel ezelőtt nem vett részt azon a beszélgetésen, amiről az atv.hu közölt részleteket, és ahol többek között a zsidóság és a cigányság elleni fizikai harcról értekezett Tyirityán és Dér. Akkori távolmaradását azért bánja Toroczkai, mert így a botrányból is kimaradt. Idén – a maga terjengős stílusában – a gyermekvállalásra buzdította a „nemzeti oldal” tagjait, és ennek során felrótta, hogy vannak közöttük már a negyvenes éveiket taposó, de még család nélküli „testvérek” is. Persze, tette hozzá, tudja, hogy erre általában azt a magyarázatot adják az érintettek, hogy egy „rabszolgatársadalomban” nem akarnak utódokat vállalni. Toroczkai nem vitatta ezt, hanem azt mondta, lehet, hogy ő maga is rabszolga, de ha így is volna, legalább lázadó rabszolga. Majd büszkén beszélt hatéves kislányáról, aki – mint mesélte – szintén botrányokba keveredik az utcán és az óvodában, mert „cigányozik, niggerezik”. (Mármint a gyermek.)

A Jobbikkal stratégiai szövetségben álló Betyársereg vezetőjétől, Tyirityán Zsolttól megtudhattuk, hogy a két évvel ezelőtti előadásának végül nem lett jogkövetkezménye, noha több mint száz feljelentés érkezett ellene. „Úgyhogy a liberális média verbálisan szét lett lőve”, állapította meg.

A legérdekesebb rész ezután következett: a nyilvános fórum harmadik résztvevője, a háborús veterán Dér Zsolt azzal kezdte, hogy két évvel ezelőtti mondandóját kiforgatták, és ennek tudható be, hogy elveszítette akkori állását. „Hála a jóistennek, azóta visszakerültem, pont ahhoz a politikushoz kerültem, aki személyemnek legjobban megfelel, Sneider Tamásnak vagyok az asszisztense” – mondta Dér.

Mindez igazából azért érdekes, mert a férfi korábban több háborúban is részt vett. Két évvel ezelőtt maga mesélt élményeiről, melyeket a Délvidéken, a magyarlakta Szentlászlón, illetve Boszniában élt át. Utóbbi térségben a szerbek ellen harcolt a bosnyákok oldalán: „Ezek után levonultam Boszniába, ahol a 104-es és 106-os HDU brigádnak voltam a felderítő diverziós alakulatában. Itt zömében páncélelhárítással, mesterlövészettel és műszaki zárak telepítésével, felszedésével foglalkoztak ezek a brigádok… A bunkerekre vadásztunk zömében, úgy, hogy meg kellett semmisíteni őket olykor, de zömében csak fel kellett deríteni, hogy hol vannak, hányan vannak benne… Hatfős csoportban mentünk, aminek volt egy német vezetője, elváltunk a török mudzsahedektől, és ők lent maradtak biztosítani a hátunkat” – elevenítette fel a történteket Dér Zsolt.

Az idézetekből egyértelmű, hogy Boszniában Dér olyan harcokban vett részt, amelyeknek semmilyen magyar vonatkozása nem volt. Egy interjúból az is tudható, hogy Dér muzulmán hitű: „Több mint hat éve vagyok a vallás követője. Már gyerekkoromban csodálattal töltött el az Egri csillagokban felvonuló török had hite, melyet az isztambuli Hagia Sophia mecsetben tett látogatásom csak megerősített. A hit, béke és nyugalom szigete volt. Boszniában találkoztam muszlim harcosokkal, akik józanok voltak, tiszták és a házukat is tisztán tartották. Mi, akkor még én is a keresztények közé tartoztam, sárban fetrengtünk és alkoholtól bűzlöttünk” – nyilatkozta Dér idén áprilisban a Betyársereg honlapján.

Mindez magyarázhatja, miért harcolt a keresztény szerbek ellen a muzulmán bosnyákok oldalán. Az azonban kérdéseket vet fel, hogy miért éppen őt alkalmazzák asszisztensnek a magát kereszténynek hirdető Jobbiknál?

Ennél is rázósabb kérdés ugyanakkor, hogy miért harcolt Boszniában Dér Zsolt. Nos, 2011-ben a Betyársereg vezetője, vagyis e szervezetben Dér elöljárója, Tyirityán Zsolt beszélt erről, az előbb idézett Dér-beszámolót közvetlenül felvezető köszöntőjében. A Hetek birtokában lévő felvételen Tyirityán ezt mondja: „A Zsolt szintén Betyársereg-tag, mondjuk ennek a Gaudi-Nagy Tamás nemigen fog örülni, hogy így nyilvánosan elmondom, de kit érdekel, ettől függetlenül a Dér Zsolt bevállalja a dolgokat. A lényeg az, hogy az ő személyében egy délszláv háborús veteránt ismerhetünk. Ráadásul, amikor a horvát háború után Boszniába terelődött a harc, ő akkor is visszament, tehát akkor már nem a magyarság védelmében, hanem gyilkolni akart, és ezért is megérdemel egy tapsot.”

A kért taps fel is hangzott, majd Dér Zsolt hosszú előadása során egyetlen szóval nem tagadta, nem utasította vissza, még csak nem is pontosította az állítást, miszerint gyilkolni akart Boszniában.

A Hetek a Jobbik frakciót ismerő forrásból úgy értesült, hogy Dér személye vitát is generált a frakcióban, voltak, akikben ellenérzést szült, hogy egy háborús veteránt alkalmaznak. Egyébként ő volt az, aki a Magyar Gárda megalakulásakor a vezetők figyelmébe ajánlotta Dósa Istvánt: Dósa lett a félkatonai szervezet első főkapitánya. 

Megkeresésünkre Dobos Zoltán, a Jobbik sajtóosztályának munkatársa a frakcióirodához irányított, ahol annyit tudtak közölni, hogy Dér valóban Sneider asszisztense volt, ám arról nincs tudomásuk, hogy meddig szól a szerződése.

Olvasson tovább: