hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán Viktor: A Dunánál
Téves párhuzam: Kádárnak eszébe nem jutott volna a gátra menni

2013. 06. 25.
„Orbán Viktor árvízi tevékenysége politikai szempontból hatékony.” „Túljátszotta a tragédiát, az emberek tudják, hogy nem ért a vízügyhöz.”

2010. január 25-e és 2013. május 27-e között összesen 81 videó került fel az Orbán Viktor honlapján található ViktorTV aloldalra. Idén június 4-e és 11-e között 12 friss tudósítással bővült a felület. Vagyis míg korábban átlagosan kéthetente publikáltak valamilyen, a miniszterelnökkel kapcsolatos néhány perces riportot, az árvíz megérkezése óta kétnaponta három új filmmel bővült a kínálat, másképpen fogalmazva a korábbihoz képest 24-szeresére gyorsult az oldal frissülése. Mivel a ViktorTV-t a miniszterelnök stábja szerkeszti, a fenti gyorsulási adat mutatja leginkább, mennyire tudatosan állt bele az árvíz elleni védekezést személyesen irányító szerepkörbe Orbán.
A kormányfő mellett már az első részben feltűnik a majd a későbbi epizódokban is rendre visszatérő három mellékszereplő: Tarlós István főpolgármester, Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Az első film még kissé akadozik: a civil ruhát viselő Orbánnal szemben a többiek még öltöny-nyakkendőben szemlélik a Dunát; Tarlós a parton állva visszakérdez, hogy „bocsánat, melyik túloldalra gondolsz?”; Orbán nem ismeri fel Újpestet. A következő részekben aztán egyre hitelesebbnek tűnő képsorokat látunk, érdeklődő, tanulmányozó, ismeretlenekkel kezet fogó, utasító, irányító, a sajtót tájékoztató miniszterelnökkel. Egy idő után aztán elbillen az egyensúly: a Római-part még száraz úttestén vízi mentőmellényben látjuk Orbánt; később kolbászevés közben örökítik meg bicskával a kézben, páncélozott kisbuszában; egy elárasztott településen „Orbán Viktor az isten” kiáltással köszönti egy kisgyerek, míg egy középkorú nő hálásan megöleli. A lapzártánkkor megnézhető utolsó videón már egy felszabadult miniszterelnök ül a kisbuszban: zoknicserélés közben arról beszél, hogy mennyire kikoptak bizonyos szavak a beszélt nyelvből, így például a kapcabetyár, a bakegér, a bakmacska és a kanmajom. Utóbbit főleg focipályákon lehetett hallani, tudjuk meg Orbán Viktortól, aki láthatóan mindezt nem viccnek szánja.
Lehet, hogy sokan bírálják majd Orbánt az árvízi kommunikáció kapcsán, politikai szempontból azonban kifejezetten hatékonynak kell értékelni a teljesítményét, mondta a Heteknek Juhász Attila politológus, a Political Capital vezető elemzője. Orbán nem homokzsákokat pakolt, hanem, miniszterelnöki tisztségének megfelelően, irányítóként pozicionálta magát. Szereplése ugyanakkor csak úgy válhatott sikeressé, hogy az árvíz elleni védekezés is hatékonynak bizonyult, mert az erre hivatott szervezetek megfelelő szakmai színvonalon teljesítettek. „Természeti katasztrófa esetén azonban mindez nem tudható előre teljes bizonyossággal, így elmondhatjuk, hogy Orbán Viktor ebben az értelemben kockáztatott, amikor az első naptól kezdve a védekezés élére állt” – értékelt a Heteknek Juhász. A miniszterelnök honlapjára feltöltött videókról a vezető elemző kijelentette: a rövidfilmek célközönsége Orbán facebookos rajongótábora, körükben pedig biztosan tovább emelkedik a miniszterelnök népszerűsége, dacára az egyes videókban fellelhető túlzásoknak.     
Kádár Jánosnak eszébe nem jutott volna gumicsizmát húzni és a gátakon lődörögni, mondta lapunknak Lakatos Ernő, az egykori MSZMP tájékoztatáspolitikai főfelelőse, vagy ahogyan ma neveznék, első számú kommunikációs szakembere. Lakatos szerint az atyáskodó Kádár képe az utókor túlzása, ami a valóságban nem volt igaz, éppen ezért belehelyezkedni sem lehet abba a szerepbe. Mindezt arra a kérdésre mondta a ma már nyugdíjas szakember, hogy sokak szerint Orbán Viktor a mindenható vezetőt igénylő népléleknek akart megfelelni az árvíz elleni védekezés kommunikációjával. Sem Angela Merkel, sem a cseh elnök nem irányította személyesen a védekezést, pedig azokban az országokban az itteninél jóval súlyosabb árvíz volt, emlékeztetett Lakatos. A szakember szerint az emberek pontosan tudják, hogy Orbán Viktor nem ért a vízügyekhez, és az olyan túlzásokat is pontosan leveszik, mint amikor a miniszterelnök a védekezés negyedik-ötödik napján homlokát törölve megkérdezte: milyen nap is van? Ráadásul a védekezést nem szükséges a helyszínről irányítani, a mai technikával azt megtehetik bárhonnan, akár a miniszterelnök dolgozószobájából is. Lakatos szerint elég – és dicsérendő – lett volna, ha Orbán egyszer kimegy a gátra, és megnyugtatja a lakosságot azzal, hogy elmondja: európai hírű vízügyi szak­embereink vannak, akik min­dent elkövetnek a kárenyhítés érdekében.
Az egykori tájékoztatáspolitikai főfelelős szerint egyértelmű, hogy a miniszterelnöki szerepvállalás a jövő évi választási kampány része, abban azonban egyáltalán nem biztos, hogy produktív is lesz. „Túljátssza a tragédiát, miközben a köszönet azt a 15 ezer embert illeti, akik éjjel-nappal kint voltak a gátakon, és felpakolták a hárommillió homokzsákot” – vélekedett Lakatos Ernő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!