hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitesek a gáton

2013. 06. 13.
A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata 25 településen 2400 önkéntessel és csaknem 4 ezer adag étel kiosztásával vette ki részét az árvízi védekezésből a Duna teljes hazai szakaszán. Gyorsreagálású egységeik fél-egy órával a riasztást követően érkeztek a helyszínekre, és a sztenderd feladatok mellett hol homokot szereztek a zsáktöltéshez, vagy éppen iskolabuszukat áldozták be a zsákhordásra. Ha ellátás kellett, főztek és szendvicseket gyártottak. Megetették a rendőrt, a tűz­oltót, a katonát, a civilt és a hiva­talnokot, a miniszterelnököt, de a hatvannégy vármegyéseket is.

Körlevélben kérte a Magyarországon bejegyzett egyházaktól az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága, hogy mérjék fel, miként tudnak segíteni az árvíz miatt bajba jutottakon. Hölvényi György tájékoztatása szerint az egyházak jelentős része egy napon belül jelezte, hogy kész segítséget adni a minél hatékonyabb védekezési munkák megszervezésében.

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) az árvízi védekezés legelső napjától kezdve jelen volt a Duna veszélyeztetett partszakaszain. Munkatársaik elsősorban a helyi polgármesterekkel és a katasztrófavédelem helyi irányítóival vették fel a kapcsolatot. Nonstop üzemelő vezetési-irányítási centrumukból több mint kétezer, kétkezi segítséget nyújtó aktivistát koordináltak, s mivel országszerte további önkéntesek sokasága jelezte feléjük segítő szándékát, akciócsoportjaik a felmerülő szükségeknek megfelelően érkeztek meg az adott helyszínekre. A hét első felében már megjárták a Szigetközt, Almásfüzitőt, Győrt, Komáromot, Esztergomot, a Római-partot, Csillaghegyet és a Margit-szigetet. Az árhullám levonultáig pedig a Mohács melletti Bár községben, Győrújfalun, Győrzámolyban, Dunabogdányban, Szentendrén, Leányfalun, Dunaújvárosban, Vácott, Baján, Dunaszentpálnál, Tahitótfalun, Kisapostagon, Kalocsán, Solton, Hartán, Dunapatajnál és a budapesti Dagály fürdőnél virradt rájuk a hajnal.

A Bornemisza Péter Általános Iskola és Gimnázium diákjai (körülbelül kétszázhúszan) öt helyszínen kapcsolódtak be a munkálatokba. Dunabogdányban iskolabuszuk vitte a homokzsákokat a 11-es úthoz, amíg az erre alkalmas teherautók meg nem érkeztek. A diákok másnap három busszal érkeztek a Margit-szigetre, majd a munka végeztével átmentek a Dagály fürdőhöz, ahol csak péntek délutánra készült el a nyúlgát. A napi többmilliós költségvetésű komplexum megmentésén a hét során folyamatosan két-háromszáz hites dolgozott. A felszabaduló munkaerő péntek este több busszal érkezett meg Esztergomba, ahol csatlakozott a helyi akciócsoporthoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!