Kereső toggle

Pártvita a hallgatók között

Van-e Bajnai-gárda?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Komoly belső válságot okozott a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái között, hogy egy olyan demonstrációba kerültek bele, amelyről úgy tudják, hogy részben egy párt, jelesül a Párbeszéd Magyarországért alkalmazottai szervezték – értesült a Hetek. A HaHa egyébként a belső viták és konfliktusok ellenére nem szűnik meg, hanem a látványos utcai akciók helyett inkább a hálózatfejlesztésre és a hallgatói önkormányzati rendszer megújítására teszi most a hangsúlyt.

Március végén több civil szervezet (HaHa, A Város Mindenkiért stb.) fiatal aktivistája is látványosnak szánt akció keretében, a kerítésen átmászva foglalta el a Fidesz Lendvay utcai székházát, az épületre pedig egy „Alkotmány nem játék” feliratot feszítettek ki. Az akcióban máig nem tisztázott módon rongálás is történt, hisz betörött egy ablak, illetve egy ajtóban is kár keletkezett. A demonstráció hírére jobboldali aktivisták is odasereglettek az amúgy nem annyira kihasznált székházhoz (a Fidesz inkább a Szentkirályi utcai irodaházát használja), ahol éles szóváltásba keveredtek a székházfoglalókkal. Egy indulatos, nyugdíjas korú férfi például azt szólta oda a fiataloknak, hogy „Kértek egy kis sósavat az arcotokba?”, míg a Fradi B-középből kopasz, büntetett előéletű izomemberek is megjelentek a székházat megvédeni. Az ellentüntetők kifütyülték a fiatalokat, amikor azok a Fidesz korábbi, a kilencvenes évek eleji alkotmánytervezetéből olvastak fel nekik. 

A Fidesz egyébként ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a pártszékház udvarának elfoglalása miatt, amely ügyben a rendőrség nyomozást is folytat, és a helyszínen forgató tévéstábok felvételeit is lefoglalták emiatt. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a feljelentést azzal indokolta, hogy a tüntetők megtámadták a kormánypárt székházát, erőszakosan behatoltak az épületbe, betörték az ajtót, az üveget, felmásztak az erkélyre, megrémítve mindezzel az ott dolgozókat. Ez azért is érdekes, mert a Fidesz szóvivője a székházfoglaláskor még a „rémisztő” tüntetők között tartott mosolyogva sajtótájékoztatót Kocsis Máté kommunikációs igazgatóval közösen, sőt, a barátságosságukat bizonyítandó vaníliás karikát is vitt az azóta vandáloknak minősített tinédzsereknek. A Fidesz politikusai egyébként rögtön Bajnai Gordon mozgalmával kapcsolták össze a sajátos polgári engedetlenséget, felszólították az Együtt 2014 pártot, hogy hívja vissza „a felheccelt, kis és agresszív” Bajnai-gárdát a székházuktól.

Kiakadás a pártos kapcsolatok miatt

Időközben kiderült, hogy a kormánypárti propagandának némi igazsága van abban, hogy ellenzéki pártokhoz köthető személyek is részt vettek a székházfoglalásban. Az igazság viszont az, hogy bár található személyi átfedés a Bajnai Gordon Együtt 2014 mozgalmával szövetséges Párbeszéd Magyarországért párt és a radikális fiatalok között, mégis a valóság bonyolultabb annál, hogy őket egyszerűen Bajnai-gárdának nevezzük. Budapesten több, fiatalokból álló csoport is tevékenykedik, így például A Város Mindenkié  csoport (AVM), a Humán Platform, vagy éppen a Hallgatói Hálózat, amelyeknek az egyik bázisa a liberális szellemiségű egyetemi tanszékek (jellegzetesen társadalomtudományiak) és jellemzően a fővárosi, szabadelvű „ideológiájú” elitgimnáziumok végzősei és volt végzősei. Másrészt a találkozási tereik is a belvárosi kávézók, mint a Frisco, valamint alternatív kulturális intézmények, mint például a Sirály (amit éppen most zárnak be). A rendszerkritikus, inkább balos csoportok és baráti társaságok között számos átfedés található, ezért könnyű őket összekeverni, másrészt az ellenzéki pártok is igyekeznek a köreikben támogatókat szerezni. 

Tóth Fruzsina, a HaHa aktivistája a Heteknek elmondta, hogy a szervezetükön belül valóban vitatéma volt a párttagság kérdése. Mint fogalmazott: a párthoz való tartozás állampolgári jog, ezért azt nem tilthatják meg senkinek, de az a döntés született, hogy azt kérik az aktivistáiktól, ha egy párton belüli tevékenységet folytatnak, akkor a HaHában visszafogottan tevékenykedjenek. Tegyék nyilvánvalóvá ugyanakkor azt is, ha pártaktivisták is. „Továbbra is pártoktól független szervezet szeretnénk maradni, mert az ügyet, amit képviselünk, ebben az esetben tudjuk hatékonyabban szolgálni. Az ügyet ugyanis megmérgezné a pártpolitika” – fogalmazott Tóth Fruzsina. Elmondta azt is, hogy szervezetük elsősorban most a hálózatépítésre teszi a hangsúlyt, illetve arra, hogy elősegítse a hallgatói önkormányzati rendszer megújulását. Mint ismeretes, az ELTE Bölcsészettudományi Karán (BTK) a hallgatói önkormányzat úgynevezett listabotránya hozta felszínre, hogy a Jobbik hídfőállásokat szerzett a szervezetben, noha az egyetemeken tiltott tevékenység a pártpolitizálás. Az ELTE BTK-n ezért az egyetem vezetése új diákönkormányzati választást írt ki. 

Nem úgy, hanem így

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa a Heteknek elmondta, hogy a székházfoglalásban valóban vettek részt olyanok, akik tagjai a pártjuknak, de az esemény időpontjában, úgy tudja, nem voltak a párt alkalmazottjai. Ennek egyebek mellett az az oka, hogy frissen alakult az LMP-ből kilépő politikusok által a PM, s nem is állt fel még teljesen a párt apparátusa.  „Az, hogy valaki egy párt tagja, nem azt jelenti, hogy mindent a párt érdekében tesz. A szóban forgó személyek a szó jó értelmében öntörvényű és önjáró emberek. Ha tudom, hogy mire készülnek, akkor megpróbálom őket lebeszélni, mert biztos támadási felületet jelent egy párt székházának az elfoglalásánál, ha egy párthoz tartozó személyek is a szervezők között találhatóak” – fogalmazott Karácsony, aki szerint olyan civil és emberi jogi aktivistákról van szó, akikre ha akarna is a PM, akkor sem tudna rátelepedni, mert ahhoz ők túlságosan civilek és autonómok. Karácsony ettől függetlenül örülne, ha a jövőben közülük többet  (egyébként két konkrét személyről van szó) alkalmazni is tudna a PM, mert kiváló és kreatív közösségszervezőknek tartja őket, a politikai célkitűzéseikkel pedig alapjaiban egyetért.

Olvasson tovább: