hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pártvita a hallgatók között
Van-e Bajnai-gárda?

2013. 04. 18.
Komoly belső válságot okozott a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái között, hogy egy olyan demonstrációba kerültek bele, amelyről úgy tudják, hogy részben egy párt, jelesül a Párbeszéd Magyarországért alkalmazottai szervezték – értesült a Hetek. A HaHa egyébként a belső viták és konfliktusok ellenére nem szűnik meg, hanem a látványos utcai akciók helyett inkább a hálózatfejlesztésre és a hallgatói önkormányzati rendszer megújítására teszi most a hangsúlyt.

Március végén több civil szervezet (HaHa, A Város Mindenkiért stb.) fiatal aktivistája is látványosnak szánt akció keretében, a kerítésen átmászva foglalta el a Fidesz Lendvay utcai székházát, az épületre pedig egy „Alkotmány nem játék” feliratot feszítettek ki. Az akcióban máig nem tisztázott módon rongálás is történt, hisz betörött egy ablak, illetve egy ajtóban is kár keletkezett. A demonstráció hírére jobboldali aktivisták is odasereglettek az amúgy nem annyira kihasznált székházhoz (a Fidesz inkább a Szentkirályi utcai irodaházát használja), ahol éles szóváltásba keveredtek a székházfoglalókkal. Egy indulatos, nyugdíjas korú férfi például azt szólta oda a fiataloknak, hogy „Kértek egy kis sósavat az arcotokba?”, míg a Fradi B-középből kopasz, büntetett előéletű izomemberek is megjelentek a székházat megvédeni. Az ellentüntetők kifütyülték a fiatalokat, amikor azok a Fidesz korábbi, a kilencvenes évek eleji alkot­mánytervezetéből olvastak fel nekik. 

A Fidesz egyébként ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a pártszékház udvarának elfoglalása miatt, amely ügyben a rendőrség nyomozást is folytat, és a helyszínen forgató tévéstábok felvételeit is lefoglalták emiatt. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a feljelentést azzal indokolta, hogy a tüntetők megtámadták a kormánypárt székházát, erőszakosan behatoltak az épületbe, betörték az ajtót, az üveget, felmásztak az erkélyre, megrémítve mindezzel az ott dolgozókat. Ez azért is érdekes, mert a Fidesz szóvivője a székházfoglaláskor még a „rémisztő” tüntetők között tartott mosolyogva sajtótájékoztatót Kocsis Máté kommunikációs igazgatóval közösen, sőt, a barátságosságukat bizonyítandó vaníliás karikát is vitt az azóta vandáloknak minősített tinédzsereknek. A Fidesz politikusai egyébként rögtön Bajnai Gordon mozgalmával kapcsolták össze a sajátos polgári engedetlenséget, felszólították az Együtt 2014 pártot, hogy hívja vissza „a felheccelt, kis és agresszív” Bajnai-gárdát a székházuktól.

Kiakadás a pártos kapcsolatok miatt

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!