Kereső toggle

Motorosok miatt bosszankodik Vona

A legújabb provokáció szálai is a Jobbikhoz vezetnek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Adj gázt! címmel akartak elhaladni a Dohány utcai zsinagóga mellett magukat nemzetinek nevező motorosok az antifasiszta Élet Menete rendezvény napján, április 21-én. A Népszava, majd az ATV híradásának köszönhetően a provokatív tervből sajtóbotrány lett. Bár a rendőrség eredetileg tudomásul vette a motorosok által bejelentett rendezvényt, a parlament hétfő délutáni ülésén a miniszterelnök közölte: utasította a belügyminisztert, hogy tiltsa meg a motoros vonulást.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok képviselője még aznap kora este megkapta a rendőrség tiltó határozatát, melyben többek közt az áll: „A rendezvény címe félreérthetetlenül utal az Auschwitzban mérges gázzal meggyilkolt magyarországi zsidók kínhalálára, s egyben a rémtettek megismétlésére való felhívásként értelmezhető”, továbbá az, hogy a BRFK „a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével” tiltani fogja a felvonulást.
A 2007-ben létrehozott motoros egyesület vezetője kedden közölte, hogy tudomásul veszik a tiltást, ugyanakkor arról próbálta meggyőzni az őt kérdező Heti Válasz munkatársát, hogy eszük ágában nem volt zsidóellenes rendezvényt tartani.

Sőt, Jeszenszky Sándor a sajtót okolta, amiért egy békés felvonulásból antiszemita provokációt, belőlük pedig „náci csürhét” kreált. Jeszenszky azt is állította, hogy az ő álláspontjukat keddig senki nem kérdezte. Ez azonban hazugság, az ATV Híradója már szombaton lehetőséget adott a motorosok képviselőjének a megszólalásra, ám ő nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit mondott, hogy az Adj gázt! mottót mindenki értelmezze úgy, ahogy akarja. Jeszenszky arról is beszélt a Heti Válasznak, hogy ők egy civil szervezet. Ez azonban szintén hazugság, hiszen Jeszenszky a Jobbik XI. kerületi elnöke.

A Heti Válasz mindenesetre úgy biztosított felületet a motoros vezér sunyi magyarázkodásának, hogy közben elfelejtette szembesíteni néhány ténnyel: a lap írásából nem derül ki, hogy a Nemzeti Érzelmű Motorosok (NÉM) is részt vettek március 22-én a zsidózás miatt zárt kapussá nyilvánított magyar–román focimeccs ideje alatt a Dózsa György útra szervezett „szurkoláson”, ami a valóságban a „mocskos románok”, „mocskos zsidók” rigmusok skandálásával tarkított gyűlölködés volt. A NÉM tagjai részt vettek tavasszal a „Magyar Élet Menete”nevű antiszemita rendezvényen Veszprémben. Részt vettek a betiltott Gárda Hősök téri avatásán, részt vettek az újvidéki vérengzés miatt elítélt Képíró Sándorért rendezett „istentiszteleten”. Ott voltak a kassai gettóparancsnok, Csatáry László melletti szimpátiatüntetésen, illetve a tiszaeszlári vérvád aktualizálása céljából jelen voltak Solymosi Eszter síremlékének avatásán is. A Heti Válasz cikkéből az sem derült ki, hogy a Jeszenszky szerint „valóban áthallásos”, ám „korántsem bántó” szándékkal kitalált „Adj gázt!” szlogent a német neonáci párt vezére használta a 2011-es tartományi választási kampányban – a plakáton bőrdzsekiben, motoron ülve látható a német pártvezér, Udo Voigt.  

Az eset kapcsán a Hetek megkereste a Jobbikot. A botránnyal kapcsolatos kérdéseinkre a párt sajtófőnöke azt válaszolta, Vona Gábor már kifejtette álláspontját a köztévében, vegyük azt irányadónak. Vona a hivatkozott műsorban egyértelműen károsnak minősítette a provokációt, és bár ő is azt hangsúlyozta, hogy a vonulást egy civil szervezet hirdette meg, azt is elmondta, amennyiben tudott volna a szándékról, megpróbálta volna leállítani a szervezőket. Ezzel ugyanakkor kimondatlanul is elismerte, hogy van befolyása a „civil” szervezőkre, ami persze nyilvánvaló, hiszen Jeszenszky a pártbeli beosztottja.  

Az interjúból összességében az derült ki, hogy a Jobbik elnökét „felbosszantotta az ügy”, „mert az ember felépít valamit, amit aztán másvalakik lerombolnak”. Miután Vona ezt követően a munkahelyteremtést és más gazdasági problémákat sorolt fel, egyértelmű, hogy az „Adj gázt!” botrány ismét arra – a lapunk által többször megírt – harcra terelte a figyelmet, mely a szakmai politizálás, illetve az utcai radikalizmus hívei között zajlik a párton belül. Lapzártánkkor nem tudni, lesz-e következménye a történteknek Jeszenszkyre nézve. Megkeresésünkre az érintett motoros vezér azt mondta, csütörtökre fogalmazza meg az üggyel kapcsolatos álláspontját.

Bár Orbán Viktor hétfői bejelentését, miszerint utasítást adott a motoros felvonulás megtiltására, ellenzéki képviselők is megtapsolták, az addig vezető folyamat több kérdést is felvet. Miért nem tiltotta be a rendőrség eleve a felvonulást? A szocialista Steiner Pál is ezzel kezdte Orbánhoz intézett kérdését, ám a miniszterelnök erre nem adott választ. Tény, hogy a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal már vasárnap közleményben reagált a Mazsihisz felhívására, melyben a provokáció betiltására szólították fel a hatóságokat, Rogán azonban csupán két mondatot írt, és azt is a saját, nem pedig pártja nevében: „Aki az Élet Menete napján ilyen címmel, ezekre a helyszínekre hirdet meg demonstrációt, nyilvánvalóan provokatív célzattal teszi azt. Politikusként és évek óta az Élet Menete résztvevőjeként rendkívül ízléstelennek tartom és mélységesen elítélem ezt a szándékot” – zárul Rogán közleménye. Úgy tudjuk, Orbán Viktor annak hatására döntött a betiltás mellett, hogy a hétfő reggeli nemzetközi sajtószemléből egyértelművé vált a jelentős mértékű felháborodás.  Az európai és angolszász sajtóval „hadilábon” álló miniszterelnök brüsszeli mozgásterét nyilván szűkítette volna, ha Magyarország az izraeli sajtóban is a szégyenpadra kerül. A miniszterelnök egyébként május elején részt vesz a Zsidó Világkongresszus budapesti kongresszusán, és nyilvánvaló, hogy egy „Adj gázt!”-féle provokáció árnyékot vetett volna a meghívásra. 

Az ügyben tanúsított miniszterelnöki hozzáállást a neonácikat leszámítva senki nem kérdőjelezte meg, Orbán egyszemélyi betiltó határozatát viszont több jogvédő szervezet is bírálta. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrségnek nincs törvényes lehetősége utólag betiltani egy olyan rendezvényt, amit korábban már tudomásul vett. A konkrét esetben feloszlathatná a rendezvényt, ha a motorosok megszegik a törvényt: „Az antiszemita motorosok felvonulása egy működő zsinagóga környékén és az ott tartózkodó állampolgárokkal szembeni megfélemlítő, kirekesztő, gyűlöletre uszító cselekmények megvalósítása is törvénytelenné tenné a rendezvényt” – olvasható közleményükben, ahol azt is leszögezik: a miniszterelnök és a belügyminiszter ígérhet bármit, de egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy a kormány ízlésétől függjön egy rendezvény megtartása.

Kiakadtak a reformátusok

Elhatárolódik és a Nemzeti Érzelmű Motorosokkal szembeni kemény fellépéshez hasonló eljárást kér a református egyház vezető testülete ifjabb Hegedűs Lóránttal szemben is, aki anticionista népgyűlést hirdetett a Zsidó Világkongresszus idejére Budapesten – értesült az Index. A reformátusoknál még soha nem fogalmaztak ilyen keményen a MIÉP, majd a Jobbik mellett kiálló Hegedűsék tevékenységével kapcsolatban. A református egyház egyik vezető testülete, az esperesi-gondnoki értekezlet Bölcskei Gusztáv javaslatára minden korábbinál keményebben elhatárolódott ifjabb Hegedűs Lóránt Budapest-Szabadság téri református lelkésztől. (Hegedűs felesége a Jobbik országgyűlési képviselője.) A testület szerdai ülésén hozott határozat szerint Hegedűs legújabb anticionista tüntetése „mereven ellentétes” a Magyarországi Református Egyház Zsinatának már többször és világosan kiadott állásfoglalásaival. Az értekezlet nyugtalanítónak és az ország szempontjából is károsnak tartja az akciót.

Olvasson tovább: