Kereső toggle

Így osztott el egymilliárdot a Jobbik

Vona pártjának költségvetése

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A lapunk birtokába került dokumentum szerint a párt kiemelt figyelmet fordít a médiára, a fiatalokra, valamint a megyékre és a választókerületekre. Dilettantizmusa miatt viszont elbukott százmillió forint jogos állami támogatást.

Magyarországon a pártok finanszírozásában jelentős szerepet játszik az adófizetők pénze: a különböző politikai erők a választáson elért eredményük alapján kapnak állami támogatást. Az összeg több csatornán érkezik: a nagyobb részt közvetlenül a pártnak juttatják, de hasonlóan jelentős pénzt kapnak a pártok által létrehozott pártalapítványok is. A Hetek megszerezte a Jobbik 2011-es kiadási adatsorát, illetve a 2012-re tervezett, majd a 2012-re elfogadott tételeket tartalmazó dokumentumot. 

Az említett két évben összesen mintegy egymilliárd forintot oszthatott el a párt. Ez az összeg azonban nem tartalmazza a Jobbik pártaalapítványa, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány számára juttatott pénzt, ami 2011-re és tavalyra is évi mintegy 200 millió forint volt. Ezeket és a fenti számot összesítve az látszik, hogy a parlamenti ciklus 4 évében közel 3 milliárd állami forinttal gazdálkodhat a szélsőjobbos alakulat.

A tavalyi és tavalyelőtti tételek elemzése előtt egy érdekesség: a Jobbik pártalapítványának honlapja szerint a Gyarapodó Magyarországért Alapítványt 2011. februárban jegyezték be, és arra az évre meg is kapta az állami támogatást. De mi történt 2010-ben? Információink szerint a Jobbik eredetileg Pongrátz Gergelyről akarta elnevezni alapítványát, ám Pongrátz jogutódai ehhez nem járultak hozzá. Úgy tudjuk, Pongrátz nevéhez leginkább Novák Előd ragaszkodott, ám párttársai hiába figyelmeztették a közelgő határidőre, végül addig ment a huzavona, hogy a Jobbik nem tudta a törvényes időben létrehozni az alapítványt. Így elesett a 2010-re járó – információink szerint több mint 100 millió forintos – állami támogatástól. „Teljes dilettantizmus jellemezte a pártot” – összegezte a fentieket a Jobbik életét ismerő egyik forrásunk. 

A párt választmányának egyik korábbi tagjától rendelkezésünkre bocsátott dokumentumból az látszik, hogy 2011-ben 481 millióból, tavaly 491 millióból gazdálkodhatott a Jobbik.

A 24 tétel közül az első a „Központi iroda működési költsége”, amire mindkét évben 18-18 milliót szántak. 2012-re eredetileg 22 millióról szólt a javaslat, ám végül nem emelték az összeget, a jogcím viszont „Központi adminisztráció, infrastruktúra, pártszervezés működési költsége” kifejezésre módosult. A gyakorlatban a támogatás a párt fővárosi, Fő utcai irodájának és az ott dolgozó stábnak megy. Úgy tudjuk, ez Szabó Gábor pártigazgató munkatársait jelenti, akiket a párton belül a „Szaszi csipet csapata” névvel illetnek. Információink szerint szintén Szabó befolyása alá tartozik a párt jogi osztálya, aminek működésére évi 12 milliót költ a párt. Az osztályt Hunyadi Gábor vezeti, ő korábban az egykor LMP-s, most PM-társelnök Szabó Tímea férje volt.

A költségvetés hetedik tétele az N1TV-ről szól: a Jobbikot támogató internetes televízió finanszírozására a dokumentum szerint 2011-ben 45 millió forintot különített el a párt. Ez az a tévé, ami 2011-ben meleg szavakkal emlékezett meg Adolf Hitler születésnapjáról. Úgy tudjuk, ezt a riportot a Jobbik vezetői sem akarták adásba engedni, ám végül győzött a műsorkészítők akarata. Az atv.hu a múlt héten kiderítette, hogy a Dextramedia Kft., az a cég, amely a jelek szerint 2011 végéig gyártotta az N1TV műsorát, jelenleg a közszolgálati televíziónak gyárt műsorokat. Az atlatszo.hu szerint az MTVA 122 millió forint közpénzt fizetett a Dextramediának. További érdekesség, hogy a cég egyik tulajdonosa, Moys Zoltán a parlament fideszes alelnökének, Lezsák Sándornak a veje. Moys nem cáfolta, hogy cége állt az N1TV mögött. 2011 végén a tévé elbúcsúzott nézőitől, a párt pedig előbb a 45 milliós támogatás teljes eltörlését javasolta 2012-re, végül 12 millióról döntött egy új „videós osztály” támogatására.        

2011-ben 4,5, tavaly 3,5 milliót szánt a Jobbik a párt hivatalos lapjának, a Barikádnak a megmaradt példányai, a remittenda visszavásárlására, derül ki a dokumentum nyolcadik sorából. Ugyanakkor az is látszik, hogy tavaly óta a Jobbik elő is fizet az újságra: a pártszervezetek által igényelt tiszteletpéldányokra 2012-ben 15 millió forintot költöttek. Úgy tudjuk, e két tétel nélkül a hetilap meglehetősen ingatag helyzetbe kerülne. A cégbírósági adatokból kitűnik, hogy a Barikád kiadójának likviditási rátája három éve romlik, és évről évre rosszabb a cég árbevételarányos eredménye is: a 2009-es 34 százalék helyett 2011-ben már csak 7 és fél százalékos volt ez a mutató. Ennél is figyelemreméltóbb ugyanakkor, hogy a Magyar Hírek Kft. tulajdonosai között 2011 nyaráig Vona Gábor pártelnököt is megtaláljuk, felesége, Vona-Szabó Krisztina pedig tavaly szeptemberig volt tag. A fenti adatok mindemellett arra utalnak, hogy a Jobbik egy magánvállalkozást támogathatott. A párthoz köthető médiafelületek sorában a neonáci kuruc.info után a második helyen az ingyenesen terjesztett Hazai Pálya nevű lap áll, mondta a Heteknek egy, a párt életét jól ismerő forrásunk. Az idézett dokumentum szerint 2011-ben 60 millió forintot, tavaly 80 milliót különített el a Jobbik a Hazai Pálya támogatására, illetve „központi szóróanyagokra”.

A két évet összehasonlítva feltűnő, hogy az „országos előadók utazási költségkerete” háromszorosára, 5-ről 15 millió forintra emelkedett, az Ifjúsági Tagozat pénze megduplázódott – 6 helyett 12 millió –, míg „Központi ajándék, reklámtárgyak készítésére” a 2011-es 5 millió helyett tavaly 12 milliót szánt a párt.

A költségvetés legnagyobb tétele a „Megyék pénze, választókerületi normatíva”, ami mind tavaly, mind 2011-ben meghaladta a 105 millió forintot. A költségtérítésen sem spórolt a párt. A választókerületi szervezők költségtérítésére tavaly és tavalyelőtt is 42 milliót különítettek el, míg a megyei elnökök hasonló kerete 12-12 millió forint volt. Forrásunk szerint a Jobbik „megversenyezteti” a választáson indulni kívánó embereit: a lehető legtávolabbi időpontig nyitva hagyják , hogy egy adott körzetben a megyei elnök, vagy a választókerületi szervező lesz-e a párt képviselőjelöltje.

Olvasson tovább: