Kereső toggle

A hatalom esete az alvilággal

Összejöttek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha igazak az értesüléseink, akkor egy pitiáner nagyképűsködés vezetett el odáig, hogy a Fidesz rátalált a Portik-Laborc találkozó hanganyagára, amelyben olyan – a kormánypárt számára – gyöngyszemek találhatóak, miszerint a maffiavezetőnek tartott férfi személyesen vitt pénzt MSZP-s politikusoknak, és abban érdekelt, hogy 2010 után is az MSZP kormányozzon.  Természetesen az is „erős” mondat, mikor Portik azt magyarázza a Gyurcsány-kormány nemzetbiztonsági vezetőjének: „nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni, amit ne tennék meg”, vagy éppen: „nekünk az lenne a dolgunk, hogy erősítsük a miniszterelnök urat vagy magában legalább az MSZP-t”.

A beszélgetés leírata szerint Laborcnak volt ötlete a lojalitás mérésére, például: „Jó. Bármi, ami, ami viszonylag gyorsan fogható és körbejárható, az jó. Tehát úgy kellene valamilyen módon kezelni. Ez bármelyik felület, tehát érdekes az, amikor, amikor megpróbálja befolyásolni a döntéshozókat, ez a kábítószerrel,.... bármivel, médiafelülettel, akár kupiba elvinni, stb., stb., tehát ez, ez minden olyan, minden ilyen dolog, ez érdekes, és bárkire...” Portik erre az válaszolta: „Én magamtól is gondolom, hogy csinálhatok ilyet a későbbiekben, mert kuplerájban is érdekelt vagyok. Konkrétan magam is megoldhatom?... készüljön-e felvétel, például?”

Forrásaink szerint a Portik–Laborc találkozót tető alá hozó V. Lajos üzletember kerülhetett összetűzésbe egy kerületi polgármesterrel, aki a „hencegő” férfi után érdeklődött, és ez több áttételen keresztül vezetett el az irattárba porosodó felvételekhez. Az már egyértelmű, hogy a Fidesz politikai ügyet generál a felvételek tartalmából, nyár óta tudatosan felépített kommunikációs stratégia egyengette annak az üzenetnek az útját, miszerint az MSZP még az alvilággal is hajlandó volt üzletelni, hogy lejárassa a Fideszt.   

Szocialista forrásaink kezdetben (ezt korábban meg is írtuk) azzal igyekeztek gyengíteni a sztorit, hogy mivel a dossziéban a Fidesz vezető politikusaira, sőt jelenlegi kormánytagokra vonatkozóan is elhangzanak vélelmes állítások, ezért nincs sok esélye, hogy nyilvánosságra hozzák a találkozó jegyzőkönyvét, hiszen miért lőné lábon magát a Fidesz. 

Az élet azonban megcáfolta ezt a védekezést, hiszen a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumhoz tartozó Alkotmányvédelmi Hivatal feloldotta a titkosszolgálati vezető és a budapesti alvilág egyik vezetőjének tartott üzletember találkozóinak beszélgetéseinek titkosítását – csak a személyneveket takarták ki. Egyértelmű, hogy ilyen súlyú döntés a Fidesz vezérkarának a bólintása nélkül nem történhetett volna meg.

A miniszterelnök meg is szólalt az ügyben, mondván: nem politikai, hanem erkölcsi kérdésnek tartja az ügyet.

Portik Tamást a Nemzeti Nyomozó Iroda súlyos vádakkal illeti, jelesül, hogy felelős az 1998-as Aranykéz utcai, négy ember halálát okozó robbantásos merényletért és számos alvilági gyilkosságért. A kormánypártok számára ennek ellenére talán a legérdekesebb adalék az életrajzában az, hogy az egykori Energol Rt. marketingvezetője is volt. Ez a cég mintegy negyvenmillió liter hamis üzemanyagot hozott forgalomba, miközben a felügyelőbizottságában Karl Imre szocialista energetikai kormánybiztos is megtalálható volt. Őt Horn Gyula 1996-ban bízta meg az energiaárak meghatározásának koordinálásával. Portikot kereste a rendőrség, de évekig szökésben volt, noha eközben négy gyermeke is született magyar feleségétől. 2008-ban a már említett V. Lajoson keresztül kereste meg a politikai vezetést, hogy korrupt rendőrökről, politikusokról, bírókról és ügyészekről volna információja. Úgy tudjuk, hogy V. Lajos – aki, akkor ismert üzletember volt a szocialisták között – Budán, a Tabánban a miniszterelnöki hivatal által üzemeltetett, a politikai elit által használt teniszpályán szólította meg Szilvássy György titkosszolgálati minisztert, hogy volna egy ilyen informátora. Szilvássy pedig szólt Laborc Sándornak a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának.

A Heteknek nyilatkozó titkosszolgálati ügyekben jártas szocialista politikusok súlyos szakmai hibának, bizonyos értelemben dilettantizmusnak tartja, hogy Laborc Sándor személyesen találkozott Portikkal, mivel a szakma szabályai szerint egy műveleti tisztnek kellett volna a találkozót lebonyolítania. Azt viszont kiemelték, hogy mivel a beszélgetésről éppen Laborc készítetett hangfelvételt, amit hivatalos irattárba archiváltatott, ezért nem igaz a Fidesz azon vádja, hogy itt politikai megrendelésre, kompromittáló adatok gyűjtésére bérelték fel Portikot. A hangfelvételt tartalmazó CD-ket ugyanis az éttermi számlák mellett találta meg egy belső vizsgálat.

Leegyszerűsítve: szocialista forrásink úgy látják, hogy volt egy hírhedt manipulátor hírében álló, a hazugságoktól sem visszariadó alvilági figura és egy szereptévesztett NBH vezető, aki két beszélgetés után ejthette Portikot, mert a találkozóknak semmi utóélete nem volt. Ezt arra alapozzák, hogy ha lett volna, akkor a Fidesz biztos kihozta volna. „Nem mondott semmi relevánst Portik, nem lett az egészből semmi. Nyilván ő azt várta, hogy kap politikai védelmet, ezért hízelgett Laborcnak, míg Laborc krimináltaktikai okokból igyekezett szívélyes lenni. Éppen ezért nem szabad egy operatív anyagból messzemenő következtetéseket levonni” – fogalmazott egy szocialista forrás, aki abban bízik, hogy idővel elül ez a „kamuügy”, bár biztos abban, hogy a Fidesz igyekszik minél több bőrt lehúzni majd a történetről.    

Gulyás József volt szabaddemokrata politikus – jelenleg Mile Lajos LMP-s képviselő, nemzetbiztonsági bizottsági tag szakértője – sokkal súlyosabban látja a helyzetet. Szerinte a Portik–Laborc beszélgetést lehet úgy értelmezni, hogy a „Cég” főnöke megrendelést ad az éjszakai élet egyik prominensének, hogy akár a bordélyházait is felhasználva szerezzen kompromittáló információkat, és cserébe védelmet kaphat. A szövegösszefüggésből az is kiderül, hogy – név nélkül ugyan, de – Demszky Gábor főpolgármester is szóba került, aki az MSZP számára önjáró politikusnak számított. Ha esetleg szereztek volna róla dehonesztáló adatokat, akkor azzal lehetett volna „fogni” őt. Tehát nem csak fideszes politikusokra „lőttek”. Gulyás éppen ezért annak a híve, hogy alakuljon egy vizsgáló bizottság a találkozó lehetséges utóéletéről. 

Miközben a Fidesz bizonyítva látja, hogy az MSZP ezek alapján akár az ördöggel is szövetkezik legyőzésükre, arra az erkölcsi dilemmára nem hívták fel a figyelmet, amely Portik szövegéből simán kiolvasható – feltéve persze, hogy igazat mondott. Ennek értelmében magas rangú kormánypárti szereplőknek lehetnek súlyos erkölcsi hiányosságai (kábítószer, prostituáltak, alvilági kapcsolatok vagy önrobbantási ügyek). A szövegben ugyanis történik utalgatás jelenlegi kormánypárti, akkor ellenzéki politikusokra. 

Egyébiránt a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője nem épp’ a napvilágot látott beszélgetésre emlékszik.  Laborc Sándor a Népszavának nyilatkozott arról, hogy kéri az eredeti hangfelvétel bemutatását.  és nem annak számtalan helyen kipontozott, kifestett leiratát, hogy összehasonlíthassa a nyilvánosságra került irattal. Ha szükséges, ezért pert is indít. Mint mondta, „a lényeg a festék mögött maradt”.

Egy állambiztonsági múltat kutató szakember szerint a Rákosi- és Kádár-korszak állambiztonsága mindig is együttműködött az alvilággal és az éjszakai élettel. Ismert például, hogy a fővárosi szállodákban tevékenykedő prostituáltak egy része ügynök volt, sőt, étterem és szórakozóhely tulajdonosok között SZT-tisztet (Szigorúan titkos tiszt, ők a ranglétra legmagassabb fokán álltak) is lehetett találni.

Tarjányi Péter, biztonsági szakértő

A Portik–Laborc ügy nyilvánosságra hozatala egy politikai kommunikációs játszma. Tavaly év végén az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, már elkezdte úgymond promózni ezt az ügyet, és hangsúlyozta, hogy erre majd érdemes lesz odafigyelni, mert olyanokat láthatunk majd, mint még soha.
Számomra ebben az ügyben az a legmegdöbbentőbb, hogy sem a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának, sem a Gálszécsy-bizottságnak egyetlen tagja sem hallotta még az ominózus felvételt. Mindenki a leiratból dolgozik, holott abban lehetnek eltérések az eredeti szöveghez képest, és a beszélgetés hangulati környezete sem rekonstruálható. Gondoljunk csak arra, amikor a kuplerájban készült felvétellel kompromitálható politikusokról esik szó. Az ott elhangzó mondatokat lehet viccnek is érteni, de olyan hangsúlyokkal is elhangozhatott, hogy valóban felmerül a megrendelés gyanúja. Másrészről nagyon hiányzik az ügyből az a vizsgálat, amely leellenőrizhette volna a beszélgetésben elhangzott információkat. Az olyanokra gondolok, mint az önrobbantás, a pénzszállítás MSZP-s politikusoknak, korrupt bírók és ügyészek említése stb. Mindezeken túlmenően még mindig nem tudjuk, hogy mi volt a valódi értelme ennek a találkozónak. Ha tényleg több mint informálódás egy alvilági szereplőn keresztül ellenzéki körökről, akkor Portik Tamás vajon elvégezte-e a munkát, megfigyelte például fideszes politikusokat. Vagy ez is csak egy olyan kommunikációs labda, amit a Fidesz az 1998-as választási győzelme után egyszer már begurított a köztudatba, miszerint őket lehallgatták a szocialisták.
Természetesen Laborc Sándornak van mit megmagyaráznia, de a szakmai reputáció megkívánja, hogy egy alapos vizsgálat derítsen fényt a valódi kérdésekre. Arról se feledkezzünk azért meg, hogy egy titkosszolgálati vezető szakmai repertoárjában szerepelnie kell a megtévesztés, a manipuláció és a hazugság eszközeinek, ahhoz hogy a szükséges információt megszerezze. Miért gondoljuk, hogy Laborcz valamennyi téma kapcsán igazat mondott Portiknak? És mi van, ha az alvilági vezér hazudott a titkosszolgálati vezetőnek?
Ha Laborc Sándor valóban megrendelést adott Portik Tamásnak fideszes képviselők megfigyelésére, kompromittálására, akkor bűncselekmény történt, és neki börtönben a helye. És bár biztosra vehető, hogy meg fogják gyanusítani, itt azért még nem tartunk. Annak, hogy a politikai felső vezetés egyes tagjai gyakorlatilag a rendszerváltás óta titkosszolgálati közvetítéssel működnek együtt bizonyos alvilági körökkel megvan a gyanúja és megvannak az erre utaló jelek is. A gond azzal van, hogy ennek a normális feltárási módjai Magyarországon nem európai módon zajlanak, és az objektív vizsgálatokat megelőzi vagy helyettesíti a politikai ellenfél besározása, lejáratására a médiában. (SzZ)

Magyarázat kísérlet kérdésekbe ágyazva

A Hetek megszólaltatott egy, a Laborc–Portik találkozó részleteit, illetve a két találkozón részt vett négy személyt egyaránt jól ismerő vállalkozót, aki azonban jogi és biztonsági okokból csak kevés konkrétumot mondott, viszont számos kérdést tett fel munkatársunknak.
Milyen jogszabály tiltja, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója találkozzon egy büntetlen előéletű emberrel, aki azzal jelentkezik be, hogy fontos információkkal rendelkezik – például – az 1998-as robbantásokról? Hiszen valóban történtek robbantások a választásokat, illetve a kormányváltást megelőzően – Szájer József és Torgyán József lakásánál, illetve a Fidesz székházánál –, az is tény, hogy a Fidesz hatalomra jutását követően a robbantások abbamaradtak, és az is tény, hogy a robbantások elkövetői a mai napig nem kerültek elő.
Miért ne lenne életszerű, hogy Portik Tamás azt állítja, Laborccal akar beszélni, mert a rendőrségben nem bízik? – tette fel a következő kérdést informátorunk, és emlékeztetett rá, hogy a Vizoviczki- ügy egyik tanulsága éppen a magas szintekre eljutott rendőri korrupció.
Laborc szerepéről forrásunk azt mondta: lehet olyan olvasata a találkozóknak, hogy az NBH egykori – Moszkvában végzett – főigazgatója annyira dilettáns, hogy nyilvános helyen találkozik az alvilág egyik fejének tartott Portikkal, és az ellenzékiek – akár bordélyházban történő – kompromittálását is tartalmazó beszélgetésről felvételt is készít. De ugyanennek a diskurzusnak lehet olyan olvasata is, hogy Laborc csak beszéltetni akarta Portikot, eleve olyan kérdéseket tett fel, melyekre maga is tudta a választ, de érdekelte, valóban rendelkezik-e új információkkal Portik. Arra a felvetésünkre, hogy ha ez utóbbi a valóság, Laborc miért nem vitte magával a hangfelvételt, amikor 2009-ben lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói posztjáról, informátorunk azt mondta: elképzelhető, hogy „slendriánságból”, hiszen a hatalomban lévő emberek nem mindig figyelnek kellő alapossággal olyan részletekre, melyek utólag egészen más megvilágításba kerülhetnek.    
A találkozót Portik részéről szervező V. L.-ről informátorunk megjegyezte: mi van akkor, ha V. valóban segíteni akart, hiszen ez állampolgári kötelessége? Másrészt, tette hozzá, V. nem igazán kedveli Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnököt, mivel ő menesztette állásából, így nem lenne életszerű, hogy V. segít Laborccal összehozni Portikot, ha annak tényleg Gyurcsány hatalomban tartása a fő célja.  
Forrásunk nem cáfolta azt az értesülésünket, miszerint a beszélgetésben szóba kerültek a jelenlegi és az előző kormányzati ciklushoz kötődő magas rangú vezetők is. Ha ezek az emberek úgy érzik, becsületsértő, rágalmazó kijelentések hangzottak el velük kapcsolatban – miért nem fordulnak bírósághoz, tette fel az újabb kérdést informátorunk, majd arra emlékeztetett, hogy a Wikileaks által kiszivárogtatott magyar vonatkozású táviratokban is szerepeltek súlyosan negatív kijelentések jelenlegi kormánypárti politikusokról – „Hűbérúr”, „Mr. 20 százalék” – mégsem tett senki feljelentést.  
Forrásunk ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a kormányváltást követően Portikot – ahogyan ebbéli félelmét a beszélgetésen meg is fogalmazta – valóban letartóztatták, mégpedig rendkívül látványosan, többtucat kommandós közreműködésével, kamerák jelenlétében. Mindez azért érdekes, mondta Portikot is ismerő informátorunk, mert Portik a letartóztatása előtt egy héttel – 2012. júliusban – önként ment a rendőrségre, ami azt mutatja, hogy minden különösebb felhajtás nélkül is őrizetbe vehették volna. A hatóságok azonban látványos eredményt akartak felmutatni. Tény, hogy Portik letartóztatása után röviddel egészségügyi okokra hivatkozva elhagyhatta a börtönt R. L., akiről köztudott, hogy korábban Portik üzlettársa, az utóbbi időben azonban ellensége volt. „Életszerű, hogy egy maffiaperben elítélt bűnözőt nem csak elengednek, de aztán Svájcban gyógykezelik?” – vetette fel forrásunk, és hozzátette: kérdéseivel arra próbál utalni, hogy óriási hiba lenne egyedi jelenségként értelmezni a Laborc–Portik találkozót: ha az alvilág és a politika, és azon belül a titkosszolgálatok összefonódásáról beszélünk, ne higgyük el, hogy az csak magyar jelenség, és azon belül is csupán a baloldal sajátja. Informátorunk ugyanakkor megjegyezte: A Fidesz kommunikációs szempontból ismét jól teljesít, és egyértelmű, hogy a választási kampányra tartogatta az ügyet, hiszen a találkozó ténye már legalább tavaly november óta ismert volt.
Mindeközben az érintetteknek már régen ki kellett volna állniuk a nyilvánosság elé, ám ez elmaradt, így az MSZP-nek is nehéz lesz épen kijönnie az ügyből, tette hozzá forrásunk. Végül arra emlékeztetett, hogy a Laborc és Portik közti beszélgetésen elhangzottaknak nem lett folytatása, mindezidáig legalábbis senki nem jelezte, hogy megfigyelték volna, vagy bármilyen módon tőrbe akarták volna csalni. Az pedig, hogy mennyit ért Portik ígérete a 2010-es választások megnyerésével kapcsolatban, könnyen megítélhető az MSZP katasztrofális vereségéből, vélekedett informátorunk. (Sz.F.)

Egykutya

Azért visszás a Fidesz előhozakodása ezzel az üggyel, mert az ezredforduló idejére eső regnálásukkor ők is éltek hasonló eszközökkel A kormányváltásokkor ugyanis nem cserélődnek le a bűnözői gárdák, hanem az érdekeiknek megfelelően odasimulnak az új hatalomhoz, akitől megrendeléseket és védelmet is kapnak. Fültanúja voltam, amikor egy Portik köréhez tartozó magasabb rangú személy – nevezzük „igazgatónak” – telefonon hívta fel az egyik Fideszes politikust az olajügyek idején – mesélte lapunknak az összefonódás kulcsszereplőit hosszú évekig figyelemmel kisérő, névtelenséget kérő forrásunk. Úgy látja, attól, hogy ez a botrány kirobbant, még minden ugyanúgy megy tovább, csak most nem Laborc Sándor ül le, és nem Portik Tamással, hanem az ő aktuális megfelelőik. Az, hogy Laborc erre a találkozóra elmehetett, egy felettesétől származó törvényes engedély eredménye. A hírszerzők dolga, hogy minden körülmények között naprakészek legyenek, és ez úgy valósul meg, hogy együttműködnek az információ forrásával.
Katona Béla szocialista képviselő már ’92-ben azt mondta a parlamentben, hogy az alvilág hídfőt vert a politikában. A következő, aki szerette volna ezt a folyamatot megakasztani, Tonhauser László főnyomozó volt, de őt Boross Péter belügyminiszter hűtötte le, mondván: egy akcióember ne hőbörögjön – emlékszik vissza forrásunk. A hazai alvilági körök igazán az olajozások idején erősödtek meg annyira anyagilag, hogy már megkerülhetetlen tényezővé váltak a politika számára, illetve mindkét politikai táborból meg tudtak vásárolni maguknak „gyengébb láncszemeket”. Innentől kezdve az olajbizniszből valamennyi nagyobb parlamenti párt hatalmas hasznot realizált. Cserébe a bűnüldöző szervek eltekintettek az alvilág eme szereplőinek vegzálásától. Emberünk szerint akkoriban a választási kampányhoz szükséges horribilis összegeket az alvilágból származó bevételekből finanszírozták a pártok. Portik mindkét politikai oldalnak vitt pénzeket, és azóta sem volt ekkora közös fazék Magyarországon, amiből mindenki ennyit tudott volna markolni. Most úgy mennek a dolgok – vélekedik informátorunk –, hogy az aktuálisan hatalmon lévő rezsim leosztja a kártyákat a saját emberei között.
Bátor húzásnak tartja a Fidesz részéről, hogy bevarrták Portikot, hiszen ő mindkét oldalra vonatkozóan komoly terhelő bizonyítékokkal rendelkezik. Mint mondja, a Fidesz egyedül az ügyészségi nyomozókban bízhat, akik irányított kérdéseikkel a megfelelő mederben tudják tartani a vallomását. Laborc Sándor azért követeli a felvétel nyilvánosságra hozatalát, mert pontosan tudja, kik azok a jobboldali politikusok, akik negatív kontextusban hangoztak el a beszélgetésben. Pintér Sándortól pedig nem volt váratlan lépés, hogy támogatta a jegyzőkönyvek titkosításának feloldását, hiszen korábbi kormányzati szerepvállalása idején is meglépte ezt, amikor megbuktak a robbantásos ügyek valódi elkövetői. (SzZ)

Olvasson tovább: