hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyilvánosság előtt a magyar főkém
Külföldről támadják a kormányt

2013. 03. 07.
Nyugati országokból gazdasági okokból támadások történhetnek a magyar kormány ellen, illetve akár Iránból is támogathatnak magyar pártot vagy magyar pártokat – derül ki a magyar Információs Hivatal (IH) vezetőjének szokatlan és amúgy homályos tartalmú interjújából. Európában nagyon ritka esetben állnak titkosszolgálati vezetők a nyilvánosság elé, ezért több szakértő és politikus szerint is rejtély, hogy Pásztor István miért tette mégis ezt.

Négy éve az angol sajtó különleges fordulatként élte meg, hogy a nyilvánosság elé lépett a brit titkosszolgálat első embere. Jonathan Evans pár újságírót látott vendégül az irodájában, és adott nekik exkluzív interjút az Egyesült Királyságot és Európát fenyegető veszélyekről.

Az általunk megkérdezett politikusok és a titkosszolgálatok belső életét ismerő szakértők nem emlékeznek arra, hogy aktuális politikai kérdéseket is érintően magyar kémfőnök a nyilvánosság elé állt volna bármikor is. Igaz, a legutóbbi időkig az Információs Hivatal a Külügyminisztérium irányítása alá tartozott, a szervezet felügyelete a közelmúltban átkerült a Miniszterelnökségre, Lázár János államtitkár közvetlen befolyása alá. A váltás mintha forrásnövekedést is hozott volna a szervezetnek, hisz az előző időszakhoz képest 2,5 milliárd forinttal többet, 10,1 milliárd forintot kap idén. 

Titkos pénzek

Pásztor István, az IH főigazgatója a hvg.hu számára adott egy rövid, fényképes interjút egyebek mellett arról, hogy vannak olyan információk a birtokukban, hogy a magyar kormány tevékenységét külföldről akadályozni akarják gazdasági érdeksérelmek miatt. A titkosszolgálati vezető arról is beszélt, hogy lehet olyan ország, amely ellenséges szándékokkal juttat pénzt hazai politikai szervezeteknek. „A mi szerepünk – természetesen a megfelelő jogszabályi kereteket betartva – ebben annyi, hogy ellenőrizzük a vonatkozó külföldi eredetű információt, hogy aztán ez idehaza miként csapódik le, már nem a mi hatáskörünk” – fogalmazott Pásztor, aki arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint Iránból is nagy az érdeklődés, talányosan csak annyit válaszolt: „Minden külföldi információt figyelnünk kell.” A főigazgató azt sem nevezte meg, hogy milyen pártról vagy pártokról van szó, noha a sajtóban a Jobbik kapcsán lehetett olyan nem bizonyított találgatásokat olvasni, miszerint iráni kapcsolatokkal rendelkeznek. A kormánypárti sajtó pedig Bajnai Gordon mozgalmát szokta azzal megtalálni, hogy azt az Egyesült Államokból is támogatják anyagilag.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!