hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A rögbire is kész Bajnai
És elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget

2013. 02. 28.
Nem érzi magát konfliktuskerülőnek Bajnai Gordon, de azt elismeri, hogy nem híve a felesleges háborúknak. Meggyőződése, hogy amúgy is csak az udvari hadibeszállítók szoktak hasznot húzni a háborúkból, ezért álságosnak és számítónak tartja Orbán Viktort, aki szerinte mesterségesen osztja meg az országot. Bajnai Gordon, az Együtt 2014 mozgalom alapítója a Heteknek adott interjújában kifejtette, hogy miért szólt be legutóbb az MSZP-nek, valamint, ha vele van esély Orbán legyőzésére, akkor elvállalná az ellenzék miniszterelnök-jelöltségét.

Számomra úgy tűnik, hogy a magyar közéletnek két pólusa van. Az egyiken Orbán Viktor található, akinek mintha az lenne az ars poeticája, hogy a konfliktus megtisztít, míg a másik pólust Ön jeleníti meg, aki mintha minden igyekezetével kerülné a konfliktust. Miért érzem így?

– A háborúk tanulságai, hogy általában mindenki rosszul jár velük, kivéve a hadibeszállítókat. Orbán Viktor hatalmi érdekből tudatosan osztja meg a társadalmat, keres és gerjeszt ott is viszályt, ahol nincs. Nem érzem magam konfliktuskerülő személynek, de nem szeretek értelmetlen „háborúban” részt venni, csak fontos ügyekben érdemes a konfrontációt vállalni, ezért megválogatom ezeket a helyzeteket. Ha kerülném a konfliktust, akkor 2009-ben, és tavaly október 23-án sem szálltam volna be a politikai küzdelembe.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is kőkeményen beszólnak a politikusok egymásnak, élesen, nagyon sokszor sértőn beszélnek az ellenfeleikről, mégis demokratikus a közélet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!