hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jelképes önkényuralom
Antifasiszta tüntetőt vittek el a rendőrök a jobbikos helyett

2013. 01. 31.
Magyarországon nem éri meg nemzetközileg elfogadott antifasiszta jelképekkel tüntetni, mert könnyen rács mögött találja magát az ember – foglalta össze egy múlt heti, abszurd rendőrségi akció tanulságait az egyik hazai jogvédő szervezet munkatársa lapunknak. Az eset nem csak egy hibás jogszabályhelyre mutat rá, hanem arra is, hogyan élhetnek vissza vele azok, akik miatt a passzus a jogalkotó eredeti szándéka szerint megszületett.

Gyöngyösi Márton – aki ellen ugye „összefogott az MSZP és a Fidesz” – Jobbikos országgyűlési képviselő országjáró körútja során Tatabányára érkezett, ahol Székesfehérvárhoz hasonlóan antifasiszta tüntetők várták, és fejezték ki ellenérzésüket a zsidókat listázni szándékozó politikussal és eszmevilágával szemben. Bajtársai akcióba is lendültek, és sűrű zsidózások közepette ráhívták a rendőrséget a közel százfős, békés civilekre, mondván: azok tábláin önkényuralmi jelképek vannak. És valóban, az egyik transzparensen stilizált emberfigura dobja szemétkosárba a horogkeresztet, a másikon pedig Gyöngyösi képviselő úr pózol hitlerbajuszban, nyilaskereszttel a háta mögött, „Heil Marci!” felirattal.

A spontán tiltakozás egyik szervezője elmondta a Heteknek, hogy egy cseppet sem jóindulatú jobbikos fel is hívta a figyelmüket a plakátokon látható önkényuralmi jelképekre, majd lefilmezte a táblákat és bejelentette a rendőrségen, hogy milyen törvénytelenségek zajlanak Tatabánya belvárosában. Eközben barátja, Gyöngyösi Márton nagy tisztelője, a városban hírhedt jobbikos taxis (M. István, alias „cápa”) a következő szavakkal illette a sokadalmat: „Szombaton ingyen elviszlek benneteket a zsinagógába körülmetélésre!”, „Menjetek a Dohány utcába!”, „Mindjárt rátok engedjük a gázt!”, „Beleégetem a homlokotokba a horogkeresztet!”, „Eléneklem nektek a himnuszt: Arbeit macht frei!”, „Büdösbogarak vagytok!”. (A jelenlévő zsidó szervezetek képviselői még aznap feljelentést tettek a taxis ellen, és panaszlevéllel fordultak a belügyminiszterhez).

A rendőrök mindjárt két autóval jöttek, és a jobbikosoktól tájékozódtak a bejelentés okáról. Addig is az egyik neonáci fiatalember lezsidópatkányozta a Szenes Hanna Magyar–Izraeli Baráti Társaság hatvanöt éves elnökét, mert az nem volt hajlandó vele fáradni a közegekhez. Ezt már Izsák Zoltántól tudjuk, aki készséggel felvilágosította az őt kérdező rendőrt táblája valódi tartalmáról. Érvei kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy megússza az előállítást. A körülötte állók tettek ugyan célzást arra nézve, hogy a rend őreinek inkább a tüntetőket folyamatosan antiszemita rigmusokkal gyalázó jobbikosokkal szemben kellene intézkedniük, de azt a választ kapták, hogy feladatuk a bejelentésre koncentrálódik. Mint mondták, elkerülhető lett volna a sok kellemetlenség, ha az antifasiszta érzelmű civilek szépen otthon maradnak ezen a hideg téli estén. A tömeg fel is oszlott javaslatukra, de rádión azért még megérdeklődték, hogy a táblákat pofával egymás felé fordítva az autójához cipelő tüntetőt is igazoltassák-e. Engedély megadva: egy felvidéki magyar szintén az őrszobán végezte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!