hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Máma már nem hasad tovább
Az „előremenekülést” választotta a Jobbik

2012. 12. 06.
Elképzelhető, hogy a jelenlegi 43 mandátum helyett 2014-től legfeljebb 10-12 képviselői hely jut a Jobbiknak. Úgy tűnik, a párt mostantól előremenekülve zsidózással és cigányozással próbálja biztosítani a parlamenti székeket szűk vezetősége számára. Eldőlni látszik az is, hogy a párton belüli csatában a nácik győztek.

Bödecs Barna személyében kedden a negyedik, Rozgonyi Ernő személyében szerdán az ötödik képviselő távozott a Jobbik frakciójából: Bödecs a nyilvánosság számára nem indokolta lépését, ám a Hetek megbízható forrásból úgy értesült, már nem tud azonosulni pártja mind durvább antiszemitizmusával és rasszizmusával, kilépése egyértelműen összefügg a hétvégi neonácizmus- és Jobbik-ellenes tömegdemonstrációval. A szerdán távozó Rozgonyi már régebb óta fontolgatta kilépését – amint arról a Hetek korábban beszámolt –, ám mindeddig sikerült bent tartani a frakcióban. Gyöngyösi Márton zsidózása és az ellenreakciók azonban megadták a végső lökést, így a frakció létszáma 42-re csökkent.

A széles körű felháborodást kiváltó, múlt hétfői parlamenti felszólalásról megtudtuk: Gyöngyösi Márton Vona Gábor elnök felkérésére hozta szóba a kettős állampolgárok és a nemzetbiztonsági kockázat kérdését. Az nem egyértelmű, hogy Gyöngyösi – mint ahogyan később állították – valóban véletlenül beszélt zsidó származású képviselőkről és kormánytagokról, az előre egyeztetett magyar–izraeli kettős állampolgárok kifejezést felcserélve, vagy tudatosan durvított az egyébként szintén vállalhatatlan eredeti változaton. Egyes forrásaink szerint a több nyelven beszélő, felszólalása alatt kezében papírt tartó Gyöngyösi „nem olyan korlátolt”, hogy ekkorát tévesszen: ő is beállt a radikálisok közé, felszólalásával a párt mögött álló antiszemita rétegnek akarta megüzenni, hogy nemcsak szakértő, de elkötelezett szélsőjobbos is – vélekedett a párt ügyeit jól ismerő informátorunk.

Egy másik forrásunk viszont azt mondta, Gyöngyösi a Jobbik mérsékelt szárnyához tartozott, amiért a neonáci kuruc.info korábban rendszeresen támadta. Vona megrendelése csak arra szólt, hogy az izraeli–magyar kettős állampolgárság kérdését feszegesse, abban a kontextusban, hogy az izraeli Kneszetben nem lehetnek képviselők más állampolgársággal is rendelkező személyek. A levezető elnök, a szintén jobbikos Balczó Zoltán azonban belecsöngetett Gyöngyösi beszédébe, és ezzel – legalábbis ezt állítják a jobbikosok – megzavarta a képviselőt, aki sietségében vitathatatlanul vállalhatatlan, buta és zavaros kijelentést tett. Már este kiderült, hogy valahogy ki akarnak „tolatni” az ügyből, amire másnap került sor, de a bocsánatkérés és a magyarázkodás sem csitította a Jobbik-ellenes hangulatot. „Fatális véletlen miatt vált Gyöngyösi a Jobbik „náci” politikai arcává, de ez az esetlegesség egyben a Jobbik végét is jelenti, a párt magára zárta az ajtót: végérvényesen a nácizmus mocsarába ragadt, a szélsőséges irányzat végleg győzött” – magyarázta forrásunk.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!