hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arab ősz
Kádár János óta nem volt ekkora arab mozgás hazánkban

2012. 11. 15.
Kádár János óta nem volt ekkora arab mozgás hazánkban. Most azért van, mert Orbán Viktor a hanyatló Nyugat helyett keleten látja a jövő garanciáit. Ennek jegyében fogant az a kétnapos gazdasági szimpózium Budapesten, melynek célja az olajmilliárdok néhány cseppjének feltankolása volt.

A miniszterelnök fővédnöksége alatt álló I. Arab-Magyar Gazdasági Fórumot a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és az Egyesült Arab Kamara közösen szervezte. 16 országból (Algéria, Bahrein, Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom, Irak, Libanon, Líbia, Jemen, Jordánia, Katar, Kuvait, Palesztin Nemzeti Hatóság, Szaúd-Arábia, Szíria, Szudán, Tunézia) csaknem 200 befektetni vágyó arab üzletember, diplomata, politikus, kamarai vezető érkezett hazánkba, hogy 1,94 milliárd euró összértékben 87 kiemelt beruházási lehetőséggel ismerkedjen meg.  Ezek között szerepel turisztikai célú, a megújuló energiaforrásokat és a zöldenergiát érintő, valamint az információs és kommunikációs technológiával, elektronikával, biotechnológiával, továbbá a mezőgazdasággal és az élelmiszeriparral kapcsolatos projekt is. A fórum során több mint 150 kétoldalú üzleti tárgyalást folytattak a konferencia arab és magyar résztvevői.

Az arab–magyar üzleti kapcsolatok előtt semmilyen politikai, jogi vagy gazdasági akadály nincs – jelentette ki Orbán Viktor az esemény megnyitóján, és a globális világ átalakulásának részleteibe avatta be hallgatóságát. Szerinte egy „új világgazdasági korszak” küszöbén állunk, és Európa a „következő húsz év nagy vesztese lesz”, feltéve, hogy vezetői nem ismerik fel az idők szavát. Mi magyarok már gazdasági modellt is váltottunk. Ha arab barátaink ráéreznek az európai gazdaság átrendeződésére, és konkrét üzleti kapcsolatokat tudnak létrehozni Magyarországon, öt-tíz év múlva azt mondják majd, hogy életük legjobb döntését hozták meg – állította a magyar miniszterelnök, aki a gazdasági együttműködés mellett arra is ígéretett tett, hogy a következő hónapokban több arab országgal is kormányközi megállapodást írnak alá százas nagyságrendű diákcserékről.

Az Egyesült Arab Kamara elnöke a helyszínen és a Hír TV-nek adott interjújában is felidézte, hogy a szovjet időkben virágoztak ugyan az arab–magyar kapcsolatok, ám a rendszerváltás után hazánk sajnos nyugat felé fordult. Ebben átmeneti változást csak az első Orbán-kormány hozott, amikor a fiatal kormányfő személyesen kérte meg Adnan Kassar urat, hogy legyen kedves arab üzletembereket invitálni Magyarországra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!