Kereső toggle

Holokauszttagadóval ünnepel a Jobbik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Jobbik a Deák téren emlékezik meg az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról. MIÉP-es mintára idén is importáltak egy „euronácit” Nyugat-Európából, aki Vona Gábor pártelnök és Morvai Krisztina EP-képviselő mellett tölti be a sztárvendég szerepét. Bruno Gollnisch, a francia Nemzeti Front EP-képviselője, egyben az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének (AENM) elnöke. A lyoni jogászprofesszor 2007 januárjában három hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott (plusz 55 ezer eurós perköltség) emberiségellenes bűncselekmények szóbeli tagadásáért.

Gollnisch még 2004. október 11-én, az auschwitzi tábor felszabadításának 60. évfordulójára emlékező ünnepségek előtt tett a holokausztot relativizáló kijelentést. Először egyeteme vezetése és diákjai bojkottálták óráit, majd  a 2006 őszén kezdődő bírósági eljáráson egy megkerülhetetlen bírói kérdésre egyetértett a haláltáborok faji alapú népirtásával. Gollnisch jó kapcsolatot ápol David Duke-kal, a Ku-Klux-Klan korábban magas rangú vezetőjével, aki harsány holokauszttagadó szövegeivel vált hírhedté.

A francia Nemzeti Frontot 1972-ben Jean-Marie Le Pen és barátai alapították. Bevándorlás-, globalizációellenesség jellemzi őket, xenofóbok, antikapitalisták, euroszkeptikusok. 1995-ben Marseille-ben a front hívei plakátozás közben hátba lőttek egy 17 éves, Comore-szigetekről származó fiút, Ibrahim Alit. Ugyanebben az évben 3 millió Franciaországban élő bevándorlót akartak hazaküldeni. Bezárattak már „franciátlan” eseményeket rendező kulturális központokat, valamint iskolákban követelték a zsidó és muzulmán gyermekek külön étkeztetésének beszüntetését. Míg korábban hét, a legutóbbi európai parlamenti választásokon már csak három képviselőt delegálhattak az Európai Parlamentbe, ahol Le Pen ki is fejtette, hogy a náci gázkamrák csak a „történelem apró részletkérdései”. 

Bruno Gollnisch, pártját képviselve a Jobbik VI. kongresszusán, 2009 októberében írta alá az olasz Fiamma Tricoloréval, a svéd Nemzeti Demokratákkal, illetve a Belga Nemzeti Fronttal az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége létrehozásáról szóló megállapodást Budapesten. A szövetséghez azóta csatlakozott a Brit Nemzeti Párt, a spanyol Köztársasági Szociális Mozgalom, a portugál Nemzeti Újjászületés Pártja és az Összukrán Szabadság Unió. Nem kértek viszont az egységfrontból a Svéd Demokraták, akiknek a parlamenti képviselője, Kent Ekeroth tavaly év végén elárulta a Heteknek, hogy bár őket is megkereste a Jobbik egy európai együttműködési ajánlattal, nemet mondtak, mivel elfogadhatatlan számukra a magyar radikális jobboldal antiszemitizmusa, anticionizmusa, rasszizmusa és a militáns iszlám iránti nyitottsága.

Hasonlóan vélekedik az összefogásról az Európai Parlament képviselőinek többsége, akik idén tavasszal tiltakoztak az ellen, hogy az AENM csaknem 290 ezer euró támogatáshoz jutott az EP húsztagú vezetői fórumának jóvoltából. A financiális segítség annak ellenére valósult meg, hogy a Jobbik és barátaiból álló képviselőcsoport nem teljesíti a központi költségvetési juttatás minimális feltételét sem (hét tagállam legalább 25 képviselőjéből kellene frakciót alapítsanak). A tiltakozó EP-képviselők szigorúbb szabályozást sürgettek az uniónál, mondván: így megakadályozható lenne, hogy idegengyűlölő vagy rasszista nézeteket hirdető pártok uniós pénzhez jussanak.

Olvasson tovább: