Kereső toggle

Egyházügyi tervgazdálkodás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az új vallástörvény szerinti egyházak, a közoktatási törvény előírásainak megfelelően vehettek át önkormányzati iskolákat a nyár beköszöntéig. A szeptemberi tanévnyitókon aztán megünnepelték a folyamat eredményét: valamennyi oktatásért felelős kormányzati potentát egyházi intézményben beszélt az elkezdődött jövőről. Amíg a szokásos három tradicionális keresztény felekezet mellett új kisegyházi szereplők is feltűntek a kedvezményezettek listáján, addig a Hit Gyülekezete egyetlen átvett iskola beindításával tudott csak kibújni a vallási és politikai asszisztenciával zajló bürokratikus fojtásból.

A második Orbán-kormánynak fontos az egyházi oktatás. Olyannyira, hogy a Nemzeti Tanévnyitót is a ciszterci rend pécsi Nagy Lajos Gimnáziumában tartották Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár közreműködésével. Kövér László házelnök a Veszprém megyei Litér református általános iskolájának tanévét indította el, Hölvényi György új egyházügyi államtitkár pedig a nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskoláét. Valamennyi helyszínen vallási rituáléba torkollott az eredetileg profán ünnepség, melyet a megjelent egyházi fenntartók delegáltjai celebráltak.

Az intézményátadások miatt a tavalyihoz képest idén jelentősen nő az egyházi iskolákba, óvodákba járók száma. A katolikus közoktatási intézményekben a most induló tanévben 100 ezren ülnek a padokba, a reformátusoknál éppen fele annyian, míg az evangélikusoknál 15 ezren. A közoktatási intézmények száma a katolikusoknál egy év alatt 432-ről 513-ra emelkedett, a reformátusoknál 206-ról 266-ra, az evangélikusok pedig ügyesen hallgatnak a realizált gyarapodás mértékéről. A Baptista Szeretetszolgálat tagintézményekkel együtt összesen 43 oktatási intézmény fenntartójává vált szeptember 1-jétől. Mint honlapjukon írják: „A fenntartóváltás folyamata minden intézmény esetében teljes körűen lezárult, az illetékes kormányhivatalok a fenntartó részére határidőre megküldték a működési engedélyeket."

Ma már senki sem keresi azt a kormányzati javaslatot, melyre Orbán Viktor június közepén tett ígéretet a Hit Gyülekezete oktatási szerepvállalását firtató (neonáci) újságírói kérdésre. A miniszterelnök ugyanis ennek kapcsán kijelentette: egy egyház se vállalhassa el jóval több intézmény fenntartását annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban. „Arányosságot és mértéktartást kell majd szem előtt tartani" - intette óvatosságra a mohónak vélt felekezeteket a kormányfő. Mindezt azért érdemes megemlíteni, mert úgy tűnik, az egész fenntartóváltási procedúra egyetlen kakukktojása az a Hit Gyülekezete volt, amelyik egyébként a rendszerváltás óta csakis a saját maga által alapított iskolákban végzett sikeres fenntartó tevékenységet, és jelenleg is mintegy négyezer diák tanul az országos élvonalhoz tartozó oktatási intézményeiben.

Az iskoláik politikai kiszolgáltatottsága elől az egyházak karjába menekülő önkormányzatok megkeresései közül a karizmatikus közösség messze országos támogatottságának aránya alatt vállalta volna - 15-ből 3 esetben - a felkínált intézmények egyházi fenntartásba vételét. Mint múlt heti nyilatkozatukban írják: „Minimálisnak tekinthető fellépésünk azonban bőven elég volt ahhoz, hogy hisztérikus ellenreakciót váltson ki azokban a politikai és privilegizált vallási szereplőkben, akik a magyar társadalmat saját tulajdonuknak tekintik, és az intézményi struktúra átalakítását egyfajta protekcionista tervgazdálkodás mentén kívánják megvalósítani. Az alantas politikai gáncsoskodáshoz a szélsőjobboldali Jobbik országos gyűlöletkampánya szolgáltatta a háttérzenét a kormányzó pártok helyi szervezeteinek asszisztálásával."

Olvasson tovább: