hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mérnökök álmai
A multik akadályozhatják meg a disszidálást

2012. 09. 14.
Miközben egy felmérés szerint mérnökhallgatók között a multiellenes és nacionalista Jobbik az egyik legnépszerŐbb párt, egy másik kutatás arra megállapításra jutott, hogy a mŐszakiak álma egy jó állás egy multinál. Ugyan a magas jövedelem és jó karrierlehetség érdekében vándorolnának ki a végzs mérnök­hallgatók, de a multi­­nacionális állásajánlatok bírhatják maradásra a külföldre készül mérnököket.

Egyre gyakrabban hallunk arról, hogy a diákok, fiatal munkavállalók közül sokan külföldön képzelik el a jövőjüket. A Telenor Magyarország folyamatosan keresi a tehetséges mérnököket, ezért tájékoztató jellegű kutatással igyekezett felmérni a fiatal mérnökhallgatók elhelyezkedési preferenciáit.
A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 38 százaléka dolgozna szívesebben külföldön, mint itthon. Egyébiránt 13 százalék már konkrétan meg is szervezte külföldi munkavállalását. A „disszidálási” okok között toronymagasan vezet a magasabb fizetés, illetve az ezzel összefüggő magasabb életszínvonal, ezt követi a szakmai fejlődés lehetősége. Legtöbben Németországban, Nagy-Britanniában, az USA-ban, Svájcban és Ausztriában szeretnének dolgozni. Döntő többségük viszont előbb-utóbb visszatérne: 21 százalékuk 1-2 év, 39 százalékuk 3-5 év, 31 százalék pedig ennél is hosszabb idő után. A külföldet választók mindössze 10 százaléka szeretne végleg letelepedni Magyarország határain túl.
Elsősorban a magas fizetés győzné meg a fiatal mérnököket, hogy Magyarországon kamatoztassák tudásukat. Munkahelyválasztáskor a végzősök számára a vonzó fizetés, juttatási csomag bizonyult a legfontosabb szempontnak, a megkérdezettek közel harmada sorolta az első helyre, s közel háromnegyedük választotta a legfontosabb öt közé.
Szintén fontos szempont a szakmai fejlődés lehetősége, e mellett a munkahely biztosítsa a munka és magánélet egyensúlyát, valamint legyen megbízható és stabil. A vágyott magas jövedelmet és karrierkilátásokat a válaszadók megítélése szerint leginkább a versenyszféra, azon belül is a multinacionális vállalatok tudják biztosítani számukra.
A hallgatók több mint háromnegyede (78 százalék) tartotta jellemzőnek ezekre a cégekre, hogy vonzó fizetést, juttatási csomagot kínálnak, míg a hazai nagyvállalatokra a megkérdezettek negyede, a kis- és középvállalkozásokra (KKV-kra) ötöde, az állami szférára tizede tartja ezt jellemzőnek.
Szakmai fejlődési lehetőséget és ösztönző munkafeladatokat szinte egyenlő mértékben várnak el a végzős mérnökök a multinacionális cégektől és a kis- és középvállalkozásoktól. Míg a munka és magánélet egyensúlyát leginkább a KKV-khoz; a dinamizmust és a fejlődő vállalat képét a multinacionális cégekhez (67 százalék) társítják a válaszadók.
A külföldre készülő mérnökhallgatók fele megváltoztatná terveit, és inkább mégis itthon maradna, ha állásajánlatot kapna a szakmájában egy multinacionális vállalattól. Ők elmondták, hogy nehézséget okozna nekik az elszakadás: a család, barátok hiánya (75 százalék) mellett a kulturális kötődés, az ismerős nyelv hiánya (40 százalék) is kellemetlen velejárója a külföldi munkának.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!