hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megvédték a rendőrök a Gárdát

2012. 09. 08.
Bolondot csinált a hétvégén a bŐnüldöz hatóságokból a Jobbik. Miközben több száz rendr szállta meg Csókakt, hogy megakadályozza a tudo­másuk szerint oda szervezett gárda­avatást, a gárdisták egy másik településen avatták fel új bajtársaikat. Ugyanazon a napon a fvárosban ers rendri jelenlét mellett emlékeztek meg a fél­katonai szerve­zet megalakításának ötéves évfordulójáról. A Hetek által megkérdezett jogász szerint a gárdaünnepet nem lehetett betiltani, ugyanakkor a betiltott gárda vezetit és tagjait felelsségre lehetne vonni a budapesti rendezvény miatt.

Szombat nulla órától bűncselekmény elkövetésének megakadályozása céljából a rendőrség lezárta a Fejér megyei Csókakőt. A hatóság úgy értesült, hogy a Magyar Gárda 130 új tagjának eskütételére ott kerül sor, ezért nagy erőkkel – 600 rendőrrel – a helyszínre vonult, és hermetikusan elzárta a települést a külvilágtól. A nap folyamán azonban kiderült, hogy a rendőrség árnyékra vetődött, a Gárda ugyanis Dunaföldváron, egy magánterületen avatta fel új tagjait. Ugyanaznap délután pedig erős rendőri jelenlét mellett megtarthatták a Magyar Gárda megalapításának ötéves évfordulójára szervezett vonulást és ünneplést: a budapesti Kodály köröndnél gyülekező, háromféle egyenruhát viselő gárdisták, nemzeti érzelmű és goj motorosok, a neonáci Betyársereg és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai elvonultak a Hősök terére, ahol alakzatba rendeződve meghallgatták Vona Gábor gárdaalapító és egyben Jobbik-elnök, valamint több társszervezet vezetőjének beszédét. A rendőrök nem avatkoztak közbe, noha a jelenlévők egy része a jogerősen betiltott gárda fekete-fehér egyenruháját – az úgynevezett pincéregyenruhát – viselte. Az eseményen megjelent csekély számú ellentüntető egy része kis híján fizikailag is összecsapott a gárdistákkal: érdekes módon a rendőrök az ellentüntetők némelyikét igazoltatták.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!