Kereső toggle

Kapitánykeringő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hat megyei rendőri vezető felmentését, illetve utódaik kinevezését, továbbá számos más főrendőr leváltását jelentette be a múlt héten a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos.

Minderre azt követően került sor, hogy augusztus elején közölték: a Belügyminisztérium megszünteti a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) és a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát (SZBEO) is. Az augusztus elején bejelentett átszervezések 420 dolgozót érintettek, a testület átalakítása várhatóan szeptember  végén fejeződhet be. A Belügyminisztérium azt közölte, hogy az átszervezésekre a párhuzamosságok megszüntetése miatt van szükség, és „döntő többségükben” nincsenek ok-okozati összefüggésben a júniusban kirobbant és a letartóztatott V. Lászlóval kapcsolatban álló rendőrségi korrupciós botránnyal. Pintér Sándor mindezen túl utasította az ORFK vezetőjét, hogy soron kívül vizsgálja felül a húsz leggyengébben teljesítő rendőrkapitányság vezetőjének alkalmasságát,és indokolt esetben szeptember 15-ig mentse fel őket beosztásukból.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezeti rendszerének átalakításáról szeptemberben döntenek, ugyanakkor a rendőrségi átszervezés során senkit sem bocsátottak el.

Az átszervezésekkel kapcsolatban a rend - őrségen belül is nagy a bizonytalanság – mondta a Heteknek egy neve elhallgatását kérő dolgozó. Az SZBEO megszüntetésével az ott vizsgált ügyeket más rendőrségi egységek között terítették szét. Lehet, hogy kerületi kapitányságoknak osztották le a folyamatban lévő ügyeket, lehet, hogy más osztályok kapták meg, a lényeg, hogy mostantól olyan kollégáknak kellene megoldani ezeket a bűn - ügyeket, akiket nem erre képeztek ki – mondta informátorunk, aki úgy látja: ezzel a megoldással az SZBEO-tól elvett ügyeket nem kellett megszüntetni, de borítékolható, hogy „új helyükön” szépen lassan elhalnak. Azzal kapcsolatban, hogy mindez mi célt szolgálhat, forrásunk nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Az SZBEO és az NNI megszüntetése a Hetek információi szerint jelentős feszültséget okozott az állományon belül: a rendőrök egy része nem érti, hogy ha tényleg 4-5 vezető érintett  korrupciós ügyekben, akkor miért kell a teljes egységeket átszervezni. Ha viszont még több korrupt rendőr van a rendszerben, hogy maradhat érintetlen Tóth Tamás, a BRFK vezetője, miközben maga a BRFK kezd „pária szervezetté” válni, melynek eddigi megbízhatatlan vezetői helyére most megbízható vidéki rendőröket állítanak.

Az átszervezés egyik vesztesének tartják Fülöp Valtert, akit a belügyminiszter eddigi – a budapesti  főkapitány bűnügyi helyettese – posztjáról a Zala megyei kapitányság élére nevezett ki. Rendőrségi forrásból úgy tudjuk, hogy a Pokorni Zoltán által is támogatott Fülöp – akit kollégái jó bűnüldözőnek tartanak – régebb óta  szeretett volna főnöke, Tóth Tamás helyére lépni a BRFK élén. Tóthtal kapcsolatban forrásaink azt mondták, kinevezése óta három-négyszer keltették szakmai halálhírét, de eddig meg tudta őrizni  helyét, jóllehet rendőri előélete sem predesztinálta a fővárosi rendőrség vezetésére. Ugyanakkor köztudott, hogy Tóth édesanyja a Fidesz egyik gazdasági vezetője.

Az átszervezést közelről ismerő kormányközeli forrásunk lapunknak megerősítette, hogy Fülöp  és Tóth között valóban voltak szakmai konfliktusok, mint ahogy az is igaz, hogy a budapesti rendőrfőkapitányt a testületen belül sokan nem szeretik a stílusa miatt. Ugyanakkor, állította, „Tamás nem egy csapnivaló rendőr, aki csak az anyja miatt ül a kapitányi székben”.

Olvasson tovább: