hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felveszi a kesztyűt?
Forró őszt várnak az ellenzéki körökben

2012. 09. 01.
Továbbra is nagy az esélye annak, hogy Bajnai Gordon lesz egy ellenzéki összefogás élén a kihívója Orbán Viktornak 2014-ben, noha a volt miniszterelnök nevével fémjelzett alapítvány által a múlt héten nyilvánosságra hozott elemzés a ringbe szállás elleni érvgyűjteményként is értelmezhető.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány aprólékos tanulmányt készített arról, hogy a demokratikus ellenzék milyen körülmények között győzheti le a népszerűségét vesztett, de még mindig jelentős táborral rendelkező Fideszt. A dolgozat egyik megállapítása, hogy az ellenzéki pártok és csoportok külön indulása az új választási rendszer sajátossága miatt „szavazatvesztéssel" jár, az LMP számára az eljelentéktelenedés (csupán 3-6 parlamenti mandátum) veszélyét hordozza. A tanulmány szerint akkor lehet reális győzelmi esélyről beszélni, ha az ellenzéki erők összefogása mellett új, vélhetően korábban a jobboldalra szavazó társadalmi rétegeket is „megszereznek" az Orbán-ellenes koalíció számára.

A tanulmányt egyébként nyilvánosságra hozatala előtt az alapítvány megfuttatta az ellenzéki pártok vezetői és fontos véleményvezérei között. Az MSZP-nél minikonferenciát is tartottak, ahol - egy elnökséghez közel álló forrásunk szerint - Bajnai Gordont bekapcsolták a hallgatóság számára.

Egy másik forrásunk szerint Bajnai - egy héttel korábban - négyszemközt beszélt Mesterházyval, míg a minikonferencián a párt kampányfőnöke, Molnár Zsolt budapesti pártelnök és csapata fogatta a Haza és Haladás szakértőit. Itt már szó sem volt Bajnai bekapcsolásáról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!