hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bűnakképzés
Adatolható-e a „cigánybűnözés”?

2012. 09. 01.
A magyarok fele támogatja a Jobbik törvénytervezetét, miszerint a bűnelkövetők – objektív módon meghatározhatatlan – etnikai hovatartozását is vezetni kellene a nyilvántartásokban – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet vizsgálatából.

A TÁRKI friss kutatási eredményét megelőzően a Jobbik több megmozdulást is szervezett a halálbüntetés visszaállításáért a „cigánybűnözés” megfékezése érdekében: előbb Pécsett, a Bándy Kata-gyilkosság miatti tüntetésen, majd az augusztus eleji devecseri felvonuláson. A TÁRKI 2011 tavaszán végzett kutatása arra mutat rá, hogy a cigánybűnözés teóriája nem csak a jobbikos szavazók körében népszerű, hiszen a megkérdezettek 54 százaléka egyetértett azzal, hogy létre kell hozni olyan bűnügyi nyilvántartást, melyben az elkövetők faji hovatartozását is számon tartják. A javaslatot leginkább az idősebb, alacsonyabb iskolázottságú, kistelepüléseken élő, észak-alföldi lakosok és a Jobbik-szavazók támogatnák.

„Jogállami keretek között akkor sem lehetnének ennek jogi konzekvenciái, ha egy ilyen adatbázis felállítható lenne, ami nemcsak az európai és hazai normákba ütközik, de nem is kivitelezhető, miután a roma identitásnak nincsenek objektív kritériumai” – erősítette meg kérdésünkre Bárd Petra büntetőjogi szakértő, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) munkatársa.

„A Jobbiknak ezzel a témával olyan társadalmi csoportokat sikerül megszólítania, melyek alulreprezentáltak a párt szimpatizánsai között. Általában ezek a csoportok azok, amelyek körében a rendpártiság jellemzően fontos értékkel bír” – állítják a TÁRKI kutatói. Úgy tűnik, a romaellenesség egyre inkább közös platformnak számít a magyar társadalomban, hiszen minden szavazói csoportban a válaszadók lényegében fele fogadókész a javaslatra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!