Kereső toggle

Hurrá, nyaralnak!

A legtöbb politikus a magyar tenger felé vette az irányt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatos jogszabályalkotás, illetve a jegybanktörvény miatt kitolódott a nyári ülésszak. Ezért is szólította fel kormányát és a törvényhozás tagjait Orbán Viktor, hogy ne a vakációzáson járjon az eszük. A hét elején azonban már letehették a lantot.

Míg a világ számos vezető politikusa luxusnyaralásokkal próbálja krízis szántotta idegrendszerét lenyugtatni, a magyar Parlament lakói e nyáron nem vágynak sokra, többségük szolid, családias és főként belföldi pihenést tervez. Kezdjük mindjárt a kormányfővel! Orbán Viktor csak 2011-ben 46 külföldi utat tudhatott háta mögött; idén pedig már több százra rúg hazai és külföldi programjainak száma. Nem csoda, hogy a múlt héten azt nyilatkozta: az elmúlt két év igencsak „lemerítette akkumulátorait", így most kivételesen valamivel hosszabbat pihenne a szokásosnál. Sajtófőnöke biztosra veszi, hogy a Balaton és Felcsút is szerepelni fog a családi programban, más, meg nem erősített források szerint pedig a horvátországi Mljet szigetén lévő édesvizű tó közepén épült hotelben száll majd meg nejével és gyermekeivel. (Ezt egy 12. századi Benedek-rendi Szűz Mária kolostorból alakították át.) 2009-es mexikói kiruccanását kivéve Orbán általában olyan úti célt választott (Horvátország, Bulgária), amely egy átlagpolgár számára sincs elérhetetlenül messze.

A miniszterelnök az idei nyárra vonatkozóan azt is kijelentette, hogy nem utazik el az olimpiai játékokra, e jeles nemzetközi eseményen Áder János államfő jelenik majd meg helyette Londonban. A köztársasági elnök vakációjáról - mivel sajtófőnökét is magával vitte izraeli útjára - nem sikerült többet megtudnunk. A közigazgatási és igazságügyi minisztérium hivatalosan közölte lapunkkal, hogy Navracsics Tibor miniszter úr a Balatonnál piheni majd ki az elmúlt kormányzati év fáradalmait. A másik miniszterelnök- helyettesről, Semjén Zsoltról nem kaptunk tájékoztatást. A KDNP sajtóirodájának telefonjai egyébként süketek, és az e-mailekre sem jön válasz, így alapos a gyanú, hogy valamennyi munkatárs napkúrára távozott. Annyit mégis sikerült megtudnunk, hogy Hoffmann Rózsát a Balatonnál, illetve a Mátrában kell majd keresni, míg Rétvári Bencét Zamárdiban. Simicskó István is a balcsizás mellett döntött, míg Harrach Péter egy családi házban tölti pihenését valamelyik magyar tó partján.

Ami a többi kormánytagot illeti: Pintér Sándor belügyminiszter családi eseményhez köthetően tervezi szabadságának belföldi felhasználását, és Martonyi János külügyminiszter úr is idehaza üdül, csak még azt nem tudja, mennyit. Az Origo értesülései szerint Matolcsy György épp' az IMF-tárgyalások megkezdésének napjával tölti szabadságát ismeretlen helyen. Balog Zoltán, az Emberi Erőforrás Minisztérium feje belföldön, családi körben, a Bükkben gyűjt új erőt a következő kormányzati ciklushoz. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának tájékoztatása meglehetősen tömör volt: Németh Lászlóné „a kormányüléseket követően néhány napos szabadságát belföldön tölti el". Hende Csaba, honvédelmi miniszter augusztus első két hetében Balatonkenesén, a honvédüdülőben tölti szabadsága legnagyobb részét feleségével együtt, „ahol a Balaton-part kínálta lehetőségek mellett naponta néhány órányi kerékpározás biztosítja számukra a szellemi és fizikai kikapcsolódást" - írja a minisztérium sajtóirodája. Néhány napra 22 éves ikerlányaik is meglátogatják majd a szülőket. Varga Mihály, tárca nélküli miniszter egyes források szerint a Balaton, Karcag és a Tisza-tó között vacillál, ám minden tervét felülírhatja az IMF. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter pedig augusztus első két hetében lesz szabadságon. Két egyetemista fiával idén is biciklire szállnak, ezúttal 1500 kilométert tekernek majd Nándorfehérvártól Fiuméig. Nem tervez külföldi látogatást Dr. Szabó Erika, a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár sem, mivel a járások kialakítása túlzottan leköti energiáit. Ha mégis megteheti, szabadidejében a kötelező jogszabályi lemaradások pótlása mellett a Higgs-bozon részecske tanulmányozására szentel majd némi időt.

A szocialista párt vezető politikusainak annyira elege lehet a szereplésből, hogy még a szokatlanul készséges sajtóosztály sem tudta kisajtolni belőlük az útirányokat. Még szerencse, hogy Lendvai Ildikó egy internetes tévé kamerájába belemondta: egy gyerekbarát balatoni szállodában lesz unokáival, akik olyan sportteljesítményre késztetik majd, amely nagyobb kihívást jelent számára, mint a parlament. Szanyi Tibor viszont rendelkezésünkre állt, és elmesélte, hogy a hetvenes évek óta a balatoni Zánkán van nyaralójuk, így idén is ott fog pihenni párjával. Neki a magyar nyár bőven elég, ezért nem vágyik még délebbre. Délvidékkel inkább az októbertől márciusig terjedő intervallumban kalkulál; volt már Törökországban, de tervei között szerepel Tunézia és Egyiptom felkeresése is. Nem szeret sokat utazni, és most a hódmezővásárhelyi polgármester-választás miatt nem is teheti. De ha egyszer sikerül, konyhának esik, és kiéli főzési szenvedélyét, aztán windsurf, kajak vagy barangolás az ezeréves honfoglalási emlékek között. Horváth Csaba családi hagyományok miatt készül ismét a Balatonra, ahol a család mellett tihanyi barátait is meglátogatja. Szintén barátok révén látogat Spanyolhonba, Malagába egy-két hétre. Elmesélte, hogy egy ilyen utazás alatt akár 6-8 könyvet is kiolvashat a legkülönbözőbb műfajokból, mintegy feltöltődés és lelki „tisztulás" gyanánt. Lamperth Mónika július utolsó hetében indul nyaralni Siófokra családjával, majd augusztusban a teljes nagycsaláddal Szegedre utazik a szabadtéri játékokra: a közös előadásnézés édesanyja születésnapi meglepetésajándéka lesz. „A Balatonon nem hagynám ki a kora reggeli biciklizéseket - állította a szocialisták frakcióvezető-helyettese -, s a közelünkben akad egy sportpálya is, ahol a család férfitagjai állandóan homokfociznak, én inkább tollasozni, esetleg röplabdázni szoktam. És persze úszni. Kirándulni is szoktunk, rengeteg barátunk nyaral a tónál, és ilyenkor borozgatós- beszélgetős estékbe nyúlik egyegy látogatás" - avat be a részletekbe.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője a Heteknek azt nyilatkozta, hogy tihanyi nyaralójukban pihennek augusztusban tíz napot, de a nyár vége akár néhány nap tengeri kiruccanást is tartogathat még. Mint kifejtette: „Ezeken túl az év közbeni elmaradásokat hozom be nyáron, egyetemi oktatóként, kutatóként például be kell fejeznem egy-két cikket egy korábbi kutatási projekthez kapcsolódóan. Fesztiválokra is megyek előadást tartani, többek között az Ökopolisz nyári egyetemre." Meglepő nehézségbe ütközött a Fidesz- frakció képviselőinek szóra bírása. Annyit sikerült megtudnunk, hogy Kövér László sem hagyja ki Kelet-Európa legnagyobb tavát, de valószínűleg Erdélyt sem. Gyomrát Nyirő József-művekkel edzi, és a családi látogatásokat preferálja szabadidejében. A házelnök egyébként már júniusban is kimozdult az ülésteremből, mikor is a lengyelországi Czhestochowában vett részt egy általa fővédnökölt zarándokúton, melynek célja egy magyar alapítású pálos kolostor és a Fekete Madonna kegyhely volt. Itt egyházi képviselők jelenlétében felavatott egy díszkutat, amely Boldog Özsébet, az egyetlen magyar eredetű férfi szerzetesrend alapítóját ábrázolja.

Olvasson tovább: