Kereső toggle

Csanád mégsem kóser

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem könnyű manapság zsidónak lenni a Jobbikban. Szegedi Csanád is csak pár hétre lélegezhetett fel, miután kiderült, hogy nagymamája a szövetség népéhez tartozik. Novák a héten adott neki sakkot a Facebookon, de lehet, hogy a lapzártánk utánra összerántott elnökségi ülés pattra hozza ki a játszmát.

Facebookon üzente meg Novák Előd Szegedi Csanádnak, hogy távozzon minden pártbéli tisztségéből. A „Nem hallgathatok tovább" kezdetű nyilvános posztban a Jobbik alelnöke úgy fogalmaz: „A mostani hangfelvétel után alkalmatlan struccpolitikus, aki nem akarja észrevenni: Csanád végighazudta az elmúlt másfél-két évet. Legalább 2010 óta tudja származását, ekkor ugyanis konkrétumokkal szembesítették őt."

A múlt héten a Kettős Mérce elnevezésű blog egy olyan 2010-es hangfelvételt publikált, amelyen a Jobbik európai parlamenti képviselője egy Ambrus Zoltán nevű férfival a politikus felmenőiről beszélget. A felvételen Szegedi azt állítja, hogy európai parlamenti források segítségével előnyöket tudna biztosítani Ambrus hallgatásáért cserébe. Elhallgatni azt a körülményt kellett volna, hogy Szegedi Csanád anyai ágon zsidó. Talán az átutalt összeg vékonysága miatt azonban a titok kitudódott, és Szegedi június végén beismerte „bűnét". Ekkor úgy fogalmazott, hogy 2011 decemberéig nem is tudott zsidó felmenőiről.

Novák facebookos posztja így fogalmaz: „Ha Csanádnak a saját karrierjénél fontosabb a nemzet sorsa, akkor le kellene mondania, bocsánatot kellene kérnie, s úgy még később adott lehet számára a visszatérés lehetősége is, hiszen csak 30 éves, elégtétel esetén pedig hiszek a bűnbocsánatban" - fogalmaz a nem zsidó, ám görögkeleti nagypapával büszkélkedő Novák, hozzátéve, hogy „ha Szegedi Csanád nem lép, akkor az Országos Elnökségen lesz a sor, hogy megmutassuk, különbek vagyunk-e ilyen téren a többi pártnál".

Jobbikos forrásunk szerint a pártot legalább annyira megosztja az önjáró igazságharcos imidzsét építő Novák, mint Szegedi Csanád zsidósága. „Az a baj, hogy senki se tudja lekeverni Elődöt és a hozzá hasonló vadhajtásokat, márpedig konszolidálni csak erős vezetéssel lehet a pártot. Az ilyen öntörvényű folyamatok, mint ez a Facebook-bejegyzés, a hülyéknek kedveznek, és emiatt sodródunk egy beláthatatlan irányba" - fogalmaz a belső ember, aki szerint vihar előtti csend honol a pártban, és ha a Jobbik nem tud elköszönni a vállalhatatlanoktól, és nem korrigálja a hibáit, őrültségeit, akkor végképp beleragad egy örökös protest szerepbe.

A Jobbik Országos Elnöksége lapzártánk után ül össze, hogy döntsön Szegedi ügyében. A képviselő már veti az ágyat, mikor azt mondja, hogy készen áll akár „kettőt is visszalépni", vagyis hajlandó megalázkodni, de esze ágában sincs távozni.

A hangfelvétellel kapcsolatban a legegyszerűbb megoldást választotta: manipulatívnak mondja, mivel az „uniós források és a zsidó származásának témája egyáltalán nem biztos, hogy abban a sorrendben és olyan közelségben hangzottak

el". Legjobban a régi szép emlékek fájnak Csanádnak. Azok, amikor például 2010 őszén (!) legalább olyan jót nevetett Előddel a kacsának tűnő zsidó nagymama sztorin, mint Vona Gábor hamisított bármicvó papírján.

A „Jobbik szétverésén fáradozók" ügynöke lehet a felvételt alattomban rögzítő Ambrus Zoltán - állítja egy belső körös jobbikos aktivista, aki úgy hallotta, hogy az illető „bűnöző múltú vamzer". Azt is hallotta a fejesek beszélgetéseiből, hogy ha az elnökség nem engedi el a gyeplőt a nyáron, akkor nem lehetne ilyen partizán akciókkal lejáratni a pártot, és a róluk szóló hírek nem egy rendőrkutya pofánrúgásáról és Csanád árjamentesítéséről szólnának. A fiatalember szerint sokan elégedetlenek a gyengekezű Vonával, de sajnos hasonló cipőben járnak, mint a Fidesz potentátjai Orbánnal kapcsolatban: nem tud kialakulni egy puccshoz szükséges egységfront a vezérrel szemben.

Előd és Csanád vitája érezhetően megosztotta a Jobbik holdudvarát is. Az alelnök közleményét publikáló kuruc.info kommentelői gyakran minősíthetetlen stílusban kérik számon Szegeditől az őszinteséget. „A zsidó hazug, megtévesztő magatartását évezredek óta ismerjük" - írja egyikük, mire a kontra: „Ha rólam kiderülne, hogy zsidó volt az egyik ősöm, én is letagadnám! És hazudnék. Még szép. Ki akar szemét, tetves zsidóktól származni??? Senki." Jóval kisebb táborba tömörülnek azok, akik az EP-képviselő mellett szálltak síkra: „Nekem például az égvilágon semmi problémám azzal, hogy a nagymamád zsidó származású. Sőt, a zsidó törvények szerint Te is az vagy. Csak az a lényeg, hogy mit teszel le az asztalra" - szól a poszt, amire egy sommás vélemény így reagál: „Havi 18 ezer euróért felavat pár táblát, a két nemzeti boltjával milliókat keres... Zsidók beépítették a pártba, hogy tönkretegye."

Olvasson tovább: