hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Az egy gazember” - Beismerte tettét a pécsi gyilkos

2012. 07. 20.
A Hetek információi szerint egy konkrét társtettest is keresnek a nyomozók a Bándy-gyilkossággal összefüggésben, vagyis a jelenlegi gyanúsított vélheten nem egyedül követte el brutális tettét. Közben P. László ideiglenes lakóhelyének környékérl menekülnek a romák, mert jobbikos megtorló akciótól tartanak.

„Okos, segítőkész és nagyon szorgalmas” – így emlékszik Bándy Katára egykori történelemtanára, Gesztesi Enikő a szekszárdi Garay János Gimnáziumból. „Igazi tünemény volt, a társaság középpontja” – tette hozzá egy pszichológus, egykori egyetemista ismerőse. A két hete Pécsen brutális módon meggyilkolt 25 éves rendőrségi pszichológus értelmiségi családból származott – apukája állatorvos, anyukája pedagógus –, két testvére, egy nővére és egy öccse van. Kata szinte minden tantárgyból kiváló volt – mondta a tanárnő –, különösen a történelmet szerette: a 11. évfolyamos korában OKTV-n elért 7. helyezése révén felvételi nélkül juthatott be az egyetemre. Tanárai a jogi vagy a közgazdasági pályát ajánlották neki, de ő mindenképpen pszichológus akart lenni. „Amit elhatározott, azt véghezvitte, nagyon határozott egyéniség volt. Célirányosan építette fel az életét, ebben boldog is volt. 23 év alatt ő volt a legjobb memóriával megáldott tanítványom” – emlékezett Gesztesi Enikő. Az ötéves érettségi találkozón Kata azt mondta neki, hogy elérte, amit akart, egyáltalán nem bánta meg, hogy pszichológus lett.
„Az egy gazember” – ezt már P. Lászlóról mondja az egyik kelebiai italbolt üzletvezetője, aki ekkor még nem tudja, hogy a 26 éves roma fiatalembert gyanúsítják Bándy Kata meggyilkolásával. Amikor a Hetek tudósítója ezt elmondja neki, nem tűnik túlságosan meglepettnek. „Többet volt az börtönben, mint szabadlábon, mindenki csak piti tolvajként ismerte a faluban. Múlt ősszel engedték ki legutóbb, akkor a környéken megszaporodtak a lopások” – mondja a pultos. Ennek ellenére nem ismerte erőszakos, agresszív embernek P. Lászlót, akit már hónapok óta nem látott a környéken.
„Ha azt mondják, hogy valamit ellopott, azt elhiszem, de azt, hogy bárkit meggyilkolt volna, azt nem” – mondta megdöbbenve a férfi kelebiai Kolbász-soron élő édesanyja, Tóth Hajnalka, aki szintén tőlünk értesült arról, hogy mivel gyanúsítják a fiát. Azt mondja, Laci az ő unokaöccséhez költözött el nemrégiben Pécsre, a szülővárosába. Ott „vasazásból” éltek, legalábbis anyjának ezt mondta. Legutóbb két hete beszéltek telefonon.
Az asszony – aki két kislánya mellett Laci kisfiát is neveli – körbevezet az otthonában, megmutatja azt a különálló lakrészt is, ahol fia lakott, amikor éppen itthon volt. Az épület lényegében egy putri, a szobában rendetlenség és piszok, a szekrényen egy végzés, amely szerint július 2-án a férfinak be kellett volna vonulnia a kecskeméti börtönbe, mivel nem fizetett be egy 40 ezer forintos szabálysértési bírságot. A polcok egyébként üresek, csak néhány pornómagazin hever az egyiken. Hajnalka nem tud arról, hogy a fia nőket futtatott volna, márpedig a környéken ez közismert volt, és legutóbbi barátnője is prostituált volt. Az anya azt sem hiszi, hogy valaha erőszakos lett volna egyetlen lánnyal is.
Márpedig eggyel saját beismerő vallomása szerint is biztosan az volt: július 8-án hajnalban megtámadta és megfojtotta a születésnapi partiról hazafelé tartó Bándy Katát. Mint kirendelt védője, Sólymosi Sára elmondta, a férfi a rendőröknek beismerte, hogy szexuális indíttatásból követte el a támadást. Részegen és bedrogozva bolyongott a városban, eközben látta meg a lányt, akit megkívánt. Állítása szerint lakásának ajtajában szólította le Katát azzal, hogy nem akar-e vele beszélgetni, mire a lány továbbhaladt a Vadász utca irányába, ő pedig követte. P. László beszámolója szerint egy utcai buszmegállónál még beszélt a nővel, onnan viszont már ő hurcolta át a buszmegállótól ötven méterre lévő bokros részre, ahol fojtogatni kezdte, amiért nem engedett neki. Azt vallotta, nem sikerült megerőszakolnia a nőt, viszont megölni sem akarta: dulakodás közben áldozata egy árokba gurult, ő pedig elmenekült. Csak másnap, a testén lévő karmolásokból és a nő nála lévő mobiltelefonjából következtette ki, mi történt előző éjszaka. Mikor megtudta, hogy a lány meghalt, és az elkövető DNS-mintáját megtalálták a helyszínen, egyértelművé vált számára, hogy rá fognak bukkanni a rendőrségi nyilvántartásban, ezért gyalog elindult Kelebiára, majd külföldre akart szökni. Erre már nem került sor, mert a DNS-minták és a nála lévő mobiltelefon nyomán vasárnap délelőtt Bóly közelében elfogták P. Lászlót, aki – az ügyvéd szerint – testileg és lelkileg is összetört. A férfit aljas indokból elkövetett emberöléssel vádolhatják meg, amiért életfogytig tartó szabadságvesztést kaphat.
Ezzel azonban a történet nem zárult le. A Hetek információi szerint a nyomozók meg vannak győződve arról, hogy P. László nem egyedül követte el a gyilkosságot, és egy konkrét személyt keresnek társtettesként. A társas elkövetés verzióját erősíti az is, hogy a férfi vallomásának több eleme sem életszerű. Azt állítja, hogy miután megszólította, a nő nem ment be a lakásába, továbbhaladt az utcán. Rendőrségi szakértők szerint ez csak akkor történhetett volna meg, ha az elkövető az ismerőse lett volna. Viszont ha az áldozat nem önszántából távolodott otthonától, akkor feltűnés nélküli elhurcolásához két ember is kevés lett volna: a legvalószínűbb verzió tehát, hogy két elkövető volt egy autóval. Információink szerint az is bizonyos, hogy megerőszakolták Bándy Katát. Egyébként néhány héttel a gyilkosságot megelőzően az ominózus helyszín közelében – szintén éjjel – hasonló támadás ért egy fiatal lányt, aki azonban nem tett feljelentést a rendőrségen.
Az egész országban megdöbbenést kiváltó eset kapcsán a Jobbik tüntetést szervezett Pécsen a halálbüntetés visszaállításáért (erről lásd keretes írásunkat). A szervezkedés ugyan nem járt sikerrel, ám a gyanúsított ideiglenes lakhelyén, a Magtár utcában lakó romák rettegnek, mert úgy tudják, a Jobbik és fővárosi gárdisták bosszút akarnak rajtuk állni. A Hetek tudósítója látta, ahogy többen kézipoggyászokkal, bőröndökkel vagy éppen megpakolt, ócska autókkal, lovas kocsival hagyják el otthonaikat. Eltűnt például P. László egyik rokona is. Fiatalokból álló megtorló csoportról beszélt egy idős roma férfi is, aki reméli, hogy ha ők tudnak róla, akkor a rendőrség is. Szerda délelőtt egyébként járőrkocsik lepték el a környéket, egy utcabeli szerint lövöldözés is volt.

Besült a tüntetés

Szerda déleltt 11 óra körül néhány járókel, több tévécsatorna stábja és pár fs kísérettel a Jobbik képviselje várakozik a Pécsi Ítéltábla környékén P. László megjelenésére. Többen abban a hitben érkeztek, hogy jobbikos tüntetésnek lehetnek majd tanúi, ahogy arról a városi médiumok hírt adtak, ennek azonban nyoma sincs. Mindössze Németh Zsolt, a párt parlamenti képviselje tart sajtótájékoztatót az épület eltt a cigánybŐnözésrl, amíg a rendrök arrébb nem tessékelik. A tévések azonban nem ezért jöttek: k a gyanúsítottat szeretnék látni. Az id telik-múlik, frusztrált járókelk panaszkodnak, hogy félreinformálták ket, mert P. Lászlót már korábban elszállították egy elsötétített kisbuszban. Két középkorú hölgy személyesen is ismerte Bándy Katát. ők a rossz közbiztonság miatt vannak elkeseredve, és amiatt, hogy a városban több helyen nyílt titokként zajlik a kábítószer terjesztése, tudnak is két ilyen helyet. Mások azt szeretnék, ha több járr lenne az utcákon, és a rendrök szélesebb jogkörrel lennének felruházva. Fél óra elteltével egy riporterhez fordulunk, és a tüntetés után érdekldünk. „A Jobbik nem szervezett tüntetést – szögezi le, mint késbb kiderül, a Barikád riporternje. – Ez egy rágalom.” Az operatr szeme azonban felcsillan: „Már többen érdekldtek! Ez viszont azt jelenti, hogy lenne rá igény!”
A Barikád stábja kétségbeesetten szeretne kamera elé állítani egy-két helyi járókelt, de senki sem áll kötélnek. Aki megáll az Ítéltábla eltt, csak szóban mondja el a véleményét: az emberek félnek, különösen azok, akik a város problémásabb részein élnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!