Kereső toggle

Nincs Heller-maffia!

Beégett a filozófusok elleni hajtóvadászat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A múlt héten az összes „filozófusüggyel" kapcsolatban folyó, gazdasági jellegű nyomozást megszüntette a rendőrség. Az érintettek - akik a kormánysajtó jóvoltából „Heller és bandája" néven rögzültek a köztudatban - szerint a politikai indíttatású hecckampánynak csak vesztese van: elsősorban Magyarország, másodsorban pedig maga a filozófusszakma.

Az Orbán-kormány elszámoltatási biztosát több mint egy évvel ezelőtt kereste fel egy azóta is arctalan filozófusvezető, hat aktával a hóna alatt. Ezek pályázatokat tartalmaztak, és azt remélték a vizsgálatuktól, hogy az elnyert, összesen 500 millió forint elköltésénél szabálytalanságokat sikerül majd megállapítani. Kettőnél - mivel azokban nem történt számlás kifizetés - ejtették a vádat, négy esetében Budai Gyula (kis képünkön) tett feljelentést jogosulatlan gazdasági tevékenység végzése és hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az ismeretlenek felismeréséhez a kormányzati sajtó sietett a megilletődött honpolgárok segítségére.

A rendőrség becsülettel küzdött, mint malac a jégen, de a nyomozók bevallása szerint ők maguk is komplett őrültségnek tartották az egész eljárást. Vajda Mihály akadémikustól például megkérdezte a nyomozást vezető főhadnagy, hogy nincs-e tippje, mit kell nekik vizsgálniuk valójában. Az MTA Filozófiai Kutatóintézetének korábbi igazgatója elmesélte lapunknak, hogy majdnem Debrecenbe kellett fuvaroznia bemutatásra azokat a technikai berendezéseket, melyeket a program terhére vásároltak. Még szerencse, hogy ki tudott alkudni egy budapesti címet is, ahol mindent gondosan lefotóztak a rendőrök, bizonyítandó, hogy a gaz filozófusprofesszorok nem értékesítették a „szajrét".

A többieket nem kereste a rendőrség. Heller Ágnes arról tájékoztatta a Heteket, hogy miként az eljárás megkezdéséről, úgy annak lezárásáról is a sajtóból értesült. Mint mondja, szakmai hírnevére csak idehaza fröccsent sár, ennek ellenére továbbra is több meghívást kap, mint amennyit teljesíteni tud. Külföldön pedig nem foglalkoznak a nevetséges vádaskodásokkal: az elmúlt másfél évben is sorra kapta a rangos nemzetközi díjakat. A világhírű filozófus csak azt fájlalja, hogy míg a hecckampányban élen járó Magyar Nemzet hosszú hetekig címoldalon hozta, „mennyit lopott Heller és bandája", a nyomozás megszüntetéséről egy háromsoros rövid hírben tájékoztatta olvasóit, a Magyar Hírlap pedig úgy, hogy a kifizetések morális alapját firtatta.

Centrális erőtér
A műbalhéba belerángatott bölcselők egybehangzóan állítják, hogy az első feljelentést szakmai féltékenység motiválta az udvari filozófusnak ajánlkozók részéről, és erre a lehetőségre csatlakozott rá jó ritmusérzékkel a politika, hogy kissé megszelídítse a kritikai értelmiséget. Főleg azok után, hogy a miniszterelnök kötcsei beszédében ellenvéleményektől mentes, centrális erőtérről vizionált. Az egyik kutatási projekt tudományos vezetőjének, Geréby Györgynek és barátainak azt is sikerült beazonosítaniuk, hogy melyik ügyvédi iroda véleményezte az összegyűjtött „terhelő adatokat" ekképpen: „Az ügy BKV-s jellege nyilvánvaló."

A rendőrség bűncselekmény hiányában szüntette meg a másfél évig tartó nyomozást. Budai Gyula nem szívesen nyilatkozik a kérdésben, annyit azonban sikerült kipréselni belőle egy napilapnak, hogy kíváncsi lenne a nyomozó hatóság indoklására. A megtámadott filozófusok mellett nem csak néhány köztudottan jobboldali elkötelezettségű kollégájuk állt ki, hanem részben az MTA elnöke, Pálinkás József, valamint egészben a Német Filozófiai Társaság elnöke és Jürgen Habermas, világhírű filozófus is.

Ellendrukkerek

Voltak azonban ellendrukkerek is, akik a szimplán gazdasági vádakat ideológiával fűszerezték. „Ha találkozunk ezekkel az alakokkal, akkor a szemükbe nézünk, és nem köszönünk nekik, ha mellénk ülnek, akkor felállunk a székről, mert az ő megélhetési gyűlölködésükkel mást nem lehet szembeszegezni, mint a néma és teljes megvetést" - írta Hornok László a Professzorok Batthyány Körének belső levelezésében az ügy kapcsán, hozzátéve: „Heller Ágnesékkel nem kell vitatkozni. Őket csak ki kell közösíteni!" Mezei Balázs vallásfilozófus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Filozófiai Intézetének igazgatója pedig  a Mandinernek adott interjújában várta azt Hellerék kigolyózásától, hogy paradigmaváltás következik be a szakmán belül.

A filozófus-ügyek kapcsán több rágalmazási- és sajtóper is indult. Heller Ágnes és Radnóti Sándor első fokon nyertek, másodfokon azonban vesztettek, miután a fellebbviteli bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a lopásgyanú nem rágalmazás, csupán véleménynyilvánítás. Geréby György és Gábor György a Magyar Hírlap és a Hír TV ellen nyert jogerősen, a Magyar Nemzet ügyében pedig a Kúria új eljárást rendelt el, melyet első fokon szintén hoztak a felperesek. Lapunk úgy értesült, hogy a nyomozás lezárultával további perek várhatók, mivel a meggyalogolt filozófusok az őket ért anyagi kárnál sokkal súlyosabbnak ítélik az ellenük irányuló karaktergyilkosság erkölcsi következményeit.

Olvasson tovább: