Kereső toggle

Nem akarom szétverni a szekeret

Interjú Ángyán József lemondott vidékfejlesztési államtitkárral

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Utóda, Budai Gyula államtitkár azt nyilatkozta, nem érti, hogy miért kritizálja a jelenlegi állapotokat, hiszen Ön írta alá azt a törvényt, ami szabályozza a földpályázatokat.

- A legújabb jelentésemben leírtam, mennyi szerepem volt nekem ebben a földpályázati rendszerben. Gyulával addig voltunk mi együtt ebben a dologban, amíg ő is kritizálta ezt a földpályázati rendszert. Egészen konkrétan a borsodi mezőségi pályázat visszavonásánál volt egy nyolcszemközti nagyon éles vitánk, ahol Fazekas Sándor miniszter, Szabó Csaba földügyi miniszteri biztos, Budai Gyula és én vettünk részt: a találkozót Gyula kezdeményezte, és ott nagyon keményen rájuk olvasta a kifogásait. Én magam is akkor és ott tudtam meg, milyen viszonyok vannak a háttérben. Budai ezt pontosan tudta, és ő tiltakozott a legkeményebben amiatt, hogy visszavonták a pályázatot, és újat írtak ki helyette. Akkor azt mondta, ezt a gyakorlatot azonnal meg kell szüntetni. Ehhez képest mióta államtitkár, ő megy le Borsodba és mondja az embereknek, hogy milyen nagyszerű a visszavont, majd újra meghirdetett pályázat. Ezek furcsa dolgok. A jelentésemben is írom, hogy nálam annak idején az államtitkári kinevezés nem okozott ilyen jelentős véleményváltozást, mint aminek most tanúja vagyok nála. A kérdésére a konkrét válasz: a pályázatok szabályozását elvonták tőlem. Szabó Csaba intézte az egész pályáztatási rendszert. Én próbáltam más irányba terelni, de nem sikerült.

Önnek még nem üzentek azokból a körökből, melyekre az utóbbi hónapokban ráirányította a figyelmet?

- Direkt módon nem. De hogy mi történik a háttérben, milyen lépések készülnek, azt nem tudhatom. Volt néhány furcsa akció, például az MTI engem lejáratni akaró álhíre, de az végül magától visszahullott az MTI-re. Nem is kellett semmit tenni, mert annyira nyilvánvaló volt, kinek az akciója, honnan indult. Amit utána helyreigazításként az MTI-nek meg kellett tennie, az felért egy Canossa-járással.

Az előadásban említett egy konkrét történetet, amikor az egyik oligarchikus cég képviselője megírta és eljuttatta a miniszternek a számára előnyös rendelet szövegét. És arról is beszélt, hogy tőkebefektető társaságok véleményezték és saját érdekeik szerint alakították át a minisztérium által összeállított falugazdász névsort. Ön szerint meddig ér az oligarchák keze? Miniszteri szintig vagy esetleg egyenesen a miniszterelnökig?

- Nem tudom megítélni, hogy milyen helyzetben van a miniszterelnök úr.

Arról is beszélt, hogy Orbán Viktor korábban őszintén meglepődött, sőt felháborodott azon, hogy a legnagyobb magyar élelmiszergyártó cég felerészben külföldi alapanyagból gyárt, miközben itthonról is vásárolhatna. Lehetséges, hogy Orbán miniszterelnök úr a földbérletek ügyében is hasonlóképpen nincs megfelelően tájékoztatva?

- Valószínűleg azt azért tudja, hogy milyen viszonyok között zajlanak a folyamatok, de azt nem tudom megítélni - őszintén mondom -, hogy milyen kényszerek határozzák meg az életét. Én készséggel elfogadom, hogy egy kormányfőnek többféle dolgot kell mérlegelnie.  Én sem gondoltam soha, hogy képesek leszünk nyílegyenesen haladni. Mindig azt mondtam neki is, hogy azt is elfogadom, ha kicsit cikkcakkban haladunk, csak az a lényeg, hogy a fő irány helyes legyen.

Mi volt az a legmagasabb kormányzati szint, ahonnan megkérdezték Önt, vagy szóba álltak Önnel, mióta ezt a fajta tényfeltáró munkát végzi?

- Először frakciótársaimnak és kormányzati munkatársaimnak küldtem el ezeket az elemzéseket, mert becsületbeli dolognak gondolom, hogy előbb őket tájékoztatom. A borsodi jelentést is ők kapták meg először, majd az erre született reakciók nyomán tártam a tényeket a nyilvánosság elé. Kormányszintről egyedüli reakció Balog Zoltántól érkezett.

Ő mit reagált?

- Azt, hogy a problémát a miniszterelnök úr elé tárta, beszéltek róla, és látja, hogy foglalkoztatja a kérdés a miniszterelnököt. De azt nem tudja megítélni, pontosan mi a miniszterelnök úr problémája ebben a helyzetben. Ez egy tisztességes válasz volt Zoli részéről.

Ez Balog Zoltán csúcsminiszterré történt kinevezése után történt?

- Nem, ez még előtte volt. De ettől függetlenül korrekt, tisztességes módon járt el: bár nem ért az agráriumhoz, de ismertette a kormányfővel a problémát.

Ma esti előadása címe is arra utalt, hogy az agrárium, a birtokpolitika szempontjából az utolsó órában vagyunk. Lát reális esélyt rá, hogy visszafordítsák az arányokat, és tényleg a helyben élő gazdák jussanak helyzetbe?

- Nem tudom megítélni, milyen hatásai lesznek a mostani tevékenységemnek, de ha meg se próbálja az ember, akkor biztos nem lesz változás. Voltam én már ilyen helyzetekben. A génkezelt kukorica termelése kapcsán is nagyon nagy erők, politikai, gazdasági erők mozdultak meg, és mégse tudták behozni.

De például az előadásában név szerint említett Csányi Sándor úr ott szurkol Orbán miniszterelnök úrral a VIP-páholyban.

- Azt most nem minősítem, hogy kivel szurkol.

Az a szóbeszéd járja, hogy Ángyán Józseffel az LMP vagy akár a Jobbik is kész volna együttműködni, de Ön még nem döntött. Van ennek bármi valóságtartalma?

- Én nem szétverni akarom ezt a szekeret, hanem szeretném visszafordítani abba az irányba, ami a kormányprogramban szerepel. Az a fonák helyzet van, hogy én most a kormányból kilépve próbálom számon kérni a saját kormányomon a saját programját, amit együtt készítettünk. Mert úgy látom, hogy nem arra megyünk, amiben megegyeztünk egymással és az emberekkel.

Olvasson tovább: