Kereső toggle

Elie Wiesel: Rettenetes tévedés van a Horthy-kultuszban

Exkluzív interjú a Nobel-díjas íróval

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A magyar sajtóban elsőként a Heteknek nyilatkozott Elie Wiesel azt követően, hogy nyílt levelet írt Kövér László házelnöknek. A Nobel-díjas író, aki 2009-ben lapunk vendégeként több ezer fő előtt tartott előadást, azt mondta, hogy reméli, mielőbb újra Budapestre látogathat.

A mai napra ígérte Kövér László hivatala Önnek a választ a nyílt levelére, de éppen most közölték, hogy azt csak később (lapzártánk után - a szerk.) küldik el. Mire számít, a házelnök - aki Nyírő József „igazságáról" beszélt Erdélyben - álláspontja megváltozik az érvei hatására?

- Erre a kérdésére csak akkor tudok Önnek válaszolni, miután elolvastam majd a levelet.

Több kérdést is felvetett a levelében. Miért érezte úgy, hogy most meg kell szólalnia?

- Számomra a Horthy-rehabilitáció még a Nyírő-ügynél is fontosabb. Magyarország kormányzójaként hatszázezer magyar zsidó deportálásáért volt felelős, akiket Auschwitzba szállítottak. Valami rettenetes tévedés van abban, ha valaki ezek után rehabilitálni akarja őt.

A miniszterelnök a Die Pressének adott interjúban azt mondta, hogy nem akar állást foglalni Horthy megítélésének ügyében, hanem azt szeretné, ha a vita folytatódna. Több mint hatvan év után sem lehet lezárni ezt a vitát?

- Amíg vannak olyan emberek, akik átélték a második világháborút, és akiket elhurcoltak Magyarországról Birkenauba, addig nem lehet azt mondani, hogy ez a kérdés nyugvópontra jutott, mert ez a téma mélyen ott ég közöttünk, mindazoknak az emlékezetében, akik olyan rettenetesen szenvedtek Horthy alatt.

A kormánynak van tennivalója ebben az ügyben?

- Lehet vitatkozni arról, hogy mit tett vagy mit nem tett meg a kormány. Túl sok nyugtalanító hír érkezik azonban Magyarországról, és ez mindenképpen a kormány felelőssége. Hiszen a vezetők dolga az, hogy kormányozzanak, és befolyásolják azt, ami az országban történik.

Erre gyakran az a válasz, hogy a rossz hírekért az újságírók és az őket befolyásoló ellenzéki tábor a felelősek.

- Túl könnyű és túlságosan leegyszerűsítő lenne elfogadni ezt a választ. Hiszen ez azt jelentené, hogy a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök szerint ma minden rendben megy Magyarországon, függetlenül attól, hogy milyen sok antiszemita van, akik nyíltan hangoztatják a véleményüket. A kormánynak nagyobb érzékenységet kellene mutatni a múlt áldozatai iránt, akik ma is emlékeznek arra, ami történt. Miért kellene a magyar zsidóknak félniük attól, hogy kimenjenek az utcára? Ezt nem szabad elfogadni és ez a magyar kormány felelőssége, hogy ne így legyen. Nyilvánossá kell tenniük azt, hogy nem tűrik a megfélemlítést és garanciákat kell adniuk a zsidó közösségnek, hogy biztonságban élhetnek az országban.

Mi hozhat fordulatot?

- Remélem, hogy lesz a tisztességes emberek közül egy vagy több olyan csoport, akik elegendő nyomást tudnak gyakorolni a helyzet megváltoztatására. A nyomásgyakorlás önmagában azonban nem elegendő. Nem szeretném azt, hogy munkáimat, így ezt a levelet is a magyar nép elítéléseként értékelnék. Nem hiszek a kollektív bűnösségben. Csak azokat bírálom, akik felelősek azért, ami ma Magyarországon történik. Azokat bírálom, akik nem akarnak tudomást venni a múlt bűneiről és elhallgatják vagy eltorzítják a tényeket. Pontosan a múlt miatt kellene Magyarországnak nagyon óvatosnak lennie.

Visszaadott kitüntetés

„Mélységes aggodalommal és felháborodással értesültem arról, hogy Ön Szőcs Géza kulturális államtitkárral és a szélsőjobboldali Jobbik elnökével, Vona Gáborral együtt részt vett azon a szertartáson, amelyet Nyírő József, a nyilas parlament egykori tagja tiszteletére rendeztek Romániában” – írja Kövér László házelnöknek címzett levelében Elie Wiesel, aki egyúttal visszaadta a 2004-ben neki ítélt Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, hogy ezzel tiltakozzon Magyarország fasizálódása ellen.
„Gyalázatosnak tartom, hogy a Magyar Országgyűlés elnöke olyan eseményen jelenik meg, amelyen a Horthy- és a Szálasi-korszak fasiszta ideológusa előtt tisztelegnek. Ez a lehangoló hír ráadásul annak az újjáéledő gyakorlatnak a nyomában érkezett, hogy köztereket neveznek el az országot a háború idején vezető Horthy Miklósról, továbbá rehabilitálják Wass Albertet és más olyan figurákat, akik lelkesen együttműködtek a magyar fasiszta rendszerrel”– folytatja a Nobel-díjas író, emlékeztetve arra, hogy az ország azon vezetői, akiket most tisztára akarnak mosni, több százezer magyar zsidó deportálásában és meggyilkolásában játszottak szerepet.
A keleti és nyugati média nagy figyelmet szánt a levélnek, a széles nyilvánosság elé tárva annak tartalmát. A Die Welt azt a gondolatát emeli ki, miszerint „A magyar hatóságok támogatják a magyar múlt tragikus és bűnös epizódjainak tisztára mosdatását.”
A Jerusalem Post a levél ismertetését kiegészíti azzal a hírrel, hogy múlt szombaton egy községben (a Fejér megyei Csókakőn – a szerk.) újabb Horthy-szobrot avattak, „paramilitáris öltözetben Jobbik-zászlót lengedeztető aktivisták és különböző nacionalista csoportok részvételével”.
A Los Angeles-i központú Simon Wiesenthal Központ júniusi keltezéssel kiadott legfrissebb jelentése arra figyelmeztet, hogy Európában, a nyugati civilizáció hátországában „újra masíroznak a gyűlöletmozgalmak”. Magyarország Spanyolországgal osztozik Európa leginkább antiszemita országai listájának élén, ahol a harmadik legnagyobb párt, a Jobbik elnöke „időnként a fasiszta vaskeresztesekről mintázott egyenruhát ölt”. A jelentés idéz Gyöngyösi Márton Jobbik-képviselőnek a londoni The Jewish Chronicle-nek adott interjújából is, amelyben a képviselő „fantasztikus üzletnek” nevezi a holokauszt áldozatainak megemlítését és a túlélők kárpótlását. (Somorjai László)

Olvasson tovább: