Kereső toggle

Listapolitika

Származása miatt lett nemkívánatos személy Egerben Székhelyi József

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Zsidó származása és politikai beállítottsága miatt nem léphetett fel tavaly nyáron Egerben Székhelyi József színművész - derül ki egy nyilvánosságra került hangfelvételből. A városvezetés részéről lapzártánkig egy bocsánatkérés sem hangzott el, fő felelősnek pedig nem a művészt letiltó politikusokat, hanem az utasítást végrehajtó intézményvezetőt tennék meg.

„Székhelyi nem jöhet ide, mert egy SZDSZ-es büdös zsidó" - a stop.hu birtokába jutott hangfelvétel szerint ezzel a kijelentéssel indokolta tavaly szeptemberben az egri önkormányzat kulturális bizottságában Várkonyi György, hogy Székhelyi József színművész miért nem léphet fel Egerben. Az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. vezetője hozzátette: „Valójában Villont baromira tudja. Lehet, hogy kell szelektálni, hogy ne jöjjön, hogy csak az én emberem jöjjön ide." Orosz Lászlóné, a bizottság szintén fideszes elnöke ehhez hozzátette: „most megtehetjük".

Az ülésről először csak annak jegyzőkönyve került nyilvánosságra az egriugyek.hu portálon, ám ebből hiányzott a „zsidózós" rész. Ugyanakkor a hivatalosan rögzített dokumentum is meglehetősen érdekes, ugyanis kiderül belőle, hogy Székhelyit politikai utasításra húzták le a tavaly nyári Középkori Piactér című rendezvény programjáról, miközben már a neve is szerepelt a plakátokon. Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy „amikor a bizottság azt a jelzést kapja, hogy a Középkori Piactéren közreműködik Székhelyi József, és a város lakói nehezményezik az ő jelenlétét, akkor a bizottságnak kötelessége beleszólni a szakmai dolgokba".

Erre a főszervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Pataki Zsuzsa a jegyzőkönyv szerint így reagált: „a szakembernek tisztában kell lennie azzal, hogy egy adott művész a művészvilágban szakmai szempontból mit tett le az asztalra. Azzal viszont nem biztos, hogy tisztában kell lennie, hogy a politikában milyen szerepet tölt be. Ennek tudata nélkül kérték fel a művész urat, de mihelyt az első kritika megérkezett a politikai identitása miatt, a közreműködését rögtön leállították. Éppen ezért kértem Csákvári képviselő urat (Csákvári Antal a Fidesz-KDNP képviselője - a szerk.), hogy a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben".

Székhelyi József a Heteknek elmondta, a szervezők technikai okokkal magyarázták neki, hogy miért nem kell mennie Egerbe fellépni. Amikor a napokban megtudta a valódi okot, megdöbbent. „Rettenetes szembesülni egy olyan szituációval, amely kimeríti a politikai antiszemitizmus fogalmát" - fogalmazott Székhelyi József, akit kedvelt színművészként korábban többször is hívtak Egerbe fellépni, sőt díjat is kapott már a várostól. Hozzátette: a történetben nem az ő személye érdekes, hanem az a „gyagyapolitika", amely alapján „holnap majd a zsiráfokat vagy az egyszarvúakat" tiltanák ki az ilyen módon élhetetlenné váló Magyarországról.

Várkonyi György a Népszabadságnak azzal védekezett: ő egyfajta görbe tükröt akart a bizottság vezetője elé állítani, s épp azt kifogásolta, hogy nem szakmai, hanem mindenféle egyéb alapon szelektálnak a művészek között.

Habis László, Eger fideszes polgármestere pedig közleményben sietett hangsúlyozni, hogy a városban nem volt, nincs, és soha nem is lesz „nemkívánatos művészekről" készült tiltólista, valamint egy vizsgálat lefolytatására kérte az önkormányzat pénzügyi és ügyrendi bizottságát. Az egri Fidesz-szervezet szintén visszautasította a „rágalmakat", majd egy furcsa fordulattal a kultúraszervező Pataki Zsuzsa felelősségét kezdték firtatni: „arra kérjük Eger város vezetését, amennyiben a bizottsági jegyzőkönyv tartalma megfelel a valóságnak, akkor gondolja át, a jegyzőkönyvek tanúsága alapján az igazgatónő alkalmas-e arra a posztra, melyre korábban kinevezték".

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint az ügyészségnek hivatalból eljárást kellett volna indítani az ügyben. Mivel ez nem történt meg, a Mazsihisz tett feljelentést a Heves Megyei Főügyészségen, amit azzal indokoltak, hogy a faji alapú diszkrimináció sérti Magyarország alaptörvényét, és egyebek mellett a közösség elleni izgatás és a hivatali visszaélés gyanúját veti fel. Ezért arra kérik a főügyészséget, hogy rendeljen el nyomozást annak megállapítására, hogy kik követték el ezt a cselekményt, és hogy gondoskodjanak az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonásáról.

Feldmájert a történtek a zsidótörvényekre emlékeztetik, azokra az időkre, amikor „emberek azért kerültek tiltólistára, mert zsidók voltak, vagy zsidónak gondolták őket". Az elnök azt is elmondta: vasárnap este 19 órától a Dohány utcai zsinagóga Goldmark termében szolidaritási rendezvényt szerveznek, ahol Székhelyi József mellett Gerendás Péter is fellép. A helyszínválasztás szimbolikus: az 1940-es években a Goldmark terem színpada adott helyet a kirekesztett művészeknek.

Újra tiszaeszlároztak

„Ha valaki egy történelmi dologról, egy tényről, a tiszaeszlári gyilkosságról és az eltűnt Solymosi Eszter esetéről mer beszélni, amire igenis nagyon valós bizonyítékok mutattak arra, hogy Scharf rabbi és barátai voltak az elkövetők, akkor az már nyilvános botrány, és arról nem lehetne már szót ejteni” – magyarázta Lenhardt Balázs jobbikos képviselő az országgyűlésben. A képviselők éppen arról a – Fidesz által is támogathatónak minősített – szocialista javaslatról vitáztak, amely egy új állandó parlamenti etikai bizottság létrehozását javasolja a szélsőséges, rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulások szankcionálására.
Nem Lenhardt az első jobbikos, aki a parlamentben felemlítette a zsidók elleni vérvádat. Április elején Baráth Zsolt napirend utáni felszólalásában azt mondta, a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg, ám ezt szavai szerint az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró „külső nyomásra kénytelen volt” felmentő ítéletet hozni. A többi párt elhatárolódott a kijelentésektől, amely még a Jobbikot is megosztotta; a Központi Nyomozó Főügyészség pedig nyomozást indított az ügyben.

Olvasson tovább: