hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiderült, kik Ángyán fideszes zöldbárói
„Az igazság szabaddá tesz”

2012. 05. 04.
A Hetek információi szerint a Fideszen belül igyekeznek „óvatosan bánni” az állami földbérletek miatt erteljes bels kritikákat hangoztató Ángyán Józseffel. A Fidesz-frakcióban ül professzor nincs tekintettel a pártra zúduló politikai következményekkel: a múlt héten az interneten megjelent leleplez írásából kiderül, hogy Fejér megyében az állami földek 77 százalékát Fidesz-közeli pályázók nyerték el.

„Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket” – ezzel a bibliai idézettel kezdte a kielegyenafold.hu portálon megjelent elemzését Ángyán József, aki a Fejér megyei példa kapcsán igyekszik bemutatni, hogy „elfogadhatatlan, védhetetlen” a földbérleti pályáztatás bevezetett rendszere. Az elemzés eredménye – állítása szerint – őt is megdöbbentette, mivel a pályázati rendszer „a helyben lakó gazdálkodó családoknak, a fiataloknak, illetve a gazdálkodás mellett gyermekeket is vállaló fiatal pároknak – a Fejér megyei eredmények tanulsága szerint – esélyt sem ad a földhöz jutásra.”
Mint írja Fejér megyében – április 10-éig – 29 településen, összesen 4 887 hektárnyi földterület kapcsán hirdetett eredményt a Nemzeti Földalapkezelő (NFA). A beadott pályázatok becsült száma meghaladhatta a 300-at, közülük azonban csupán 29 érdekeltséghez tartozó 45 pályázó volt nyertes. Ennél még érdekesebb, hogy a 100 hektárnál többet elnyerő 8 nyertes érdekeltség 24 pályázójához került a bérleti egységek több mint 73 százaléka. Ángyán megállapítja: ezzel a 26 település közül 11 településen a 8 érdekeltség az összes meghirdetett terület bérleti jogához hozzájutott, vagyis a helyi gazdálkodó családok – annak ellenére, hogy általában minden blokkra többen is pályáztak – egyetlen négyzetméter földhöz sem jutottak.
A nagy nyertesek között van a Csákvári Mg ZRt. (a privatizált Csákvári Állami Gazdaság), pontosabban annak tulajdonosai, vezető tisztségviselői és rokonaik, akik az összes terület 37,5 százalékát nyerték el. Ángyán megjegyzi: ez az érdekcsoport a helyi közvélekedés szerint azok közé tartozik, amelyek egy „magas szintű háttéralku” nyomán jutottak állami földhöz.
Nagyot szakított Mészáros Lázár és családja is. A felcsúti polgármester – aki egyben a Puskás Ferenc Futballakadémiát is vezeti –, valamint családtagjai és érdekeltségei a területek 25 százalékát nyerték meg, amivel egyébként az Ángyán szerint a pályázatban eleve meghatározott 1200 hektáros limitet is átlépték.
A felcsúti Fidesz-elnök férje, Flier János és családja 6,5 százalékkal a harmadik helyet szerezte meg. Jutott továbbá 5,8 százaléknyi terület Kiss Árpád kápolnásnyéki építési vállalkozónak, nádaratónak, aki eddig – helyi adatközlők szerint – mezőgazdasági tevékenységet nem folytatott, viszont Farkas Imre államtitkár szomszédja. Az abai Nagy Péter (2,4 százalék) pedig – szintén a helyi források szerint – az NFA alelnökének unokaöccse.
Ángyán az összefoglaló végén úgy fogalmaz, hogy „a szerződéskötések azonnali leállítására, sürgős kormányzati és/vagy parlamenti vizsgálatra, a helyi gazda- és faluközösségeket is bevonó új, átlátható pályázati rendszerre és új pályázati kiírásra van szükség.” Levelét egyébként elküldte a Fidesz–KDNP- frakciószövetség vezetéséhez, valamint képviselőtársainak is. Információink szerint a Fideszen belül igyekeznek „óvatosan bánni” a kritikus professzorral, mert attól tartanak, hogy az államtitkári posztról való lemondása után a frakcióból is kiléphet, és – két ellentmondó feltételezés szerint – a Jobbikban vagy az LMP-ben folytathatja a küzdelmet a gazdatársadalomért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!