Kereső toggle

Egymást nyírják a Jobbikban

Vona Gábort pártja lázadói gyengekezű vezetőnek tartják

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Váratlanul május 19-re hozták előre a Jobbik tisztújító kongresszusát. Értesüléseink szerint az egyre több régióban - így Borsodban, Csongrádban, Esztergomban is - repedezésnek indult párt vezetői nem akarják megvárni a helyzet eszkalálódását, inkább egy huszárvágással bebiztosítják a 2014-es választáson is befutó helyeket ígérő pozíciókat.

Mint a Hetek április elején megírta (A Jobbikban maximálisan elégedettek Vonával. Hetek, 2012. április 6.), a Jobbikban többen úgy vélték, hogy a Szabó Gábor pártigazgató és Novák Előd alelnök támogatását élvező Szegedi Csanád alelnök az eredetileg nyárra tervezett, majd váratlanul októberre tolt tisztújító kongresszuson megcélozza az elnöki posztot. Információinkat a Jobbik teljes vezérkara cáfolta. Azt a vélelmet, miszerint a tisztújítást azért tolták el két-három hónappal, hogy addigra elsimítsák a Jobbik legerősebb bázisának tartott Borsodban kialakult feszültséget a Szegedi klán illetve Endrésik Zsolt megyei elnök és stábja között, Szabó Gábor cáfolta.

A pártigazgató azt mondta a Heteknek, hogy a tisztújítást a Jobbik tizedik születésnapjához igazodva szervezik októberre. Ehhez képest meglehetősen váratlanul hatott a múlt heti bejelentés, miszerint a tisztújításra három héten belül sort kerítenek. Igaz, időközben - Szegedi tevékenysége elleni tiltakozásképpen - lemondott a párt teljes borsodi elnöksége, Endrésik Zsolt megyei elnököt, egyben parlamenti képviselőt pedig árulás vádjával kizárták a frakcióból, és felszólították mandátuma visszaadására. „Egyre több a törésvonal, és Szabóék nyilván nem akarják megvárni, hogy szétessen az egész párt, ezért inkább bebetonozzák magukat" - mondta lapunknak a Jobbik belső ügyeire rálátással bíró informátorunk.

Visszatérve áprilisi cikkünkre: Szegedi Csanád alelnök furcsa nyilatkozatban szögezte le, hogy nem kíván indulni Vona Gábor helyéért. „Az utóbbi időben azonban azt beszélik, hogy elképzelhető: Vona Gábor nem fog elindulni. Mostanában elég sokat betegeskedik, és lehet, hogy egészségi állapotra, családi gondokra hivatkozva nem indul el" - mondta lapunknak a frakciót és a pártot is jól ismerő másik forrásunk. A tét komolyságára utal, hogy két jobbikos forrásból is úgy értesültünk, nem lenne meglepő, ha mind Szegedire, mind Vonára nézve kompromittáló dokumentumok kerülnének elő a közeljövőben.

Értesüléseink szerint a Jobbik-frakcióban sokan gondolják úgy, hogy az úgynevezett radikális szárny tevékenysége számukra vállalhatatlan. Úgy tudjuk, 9-10 képviselő fontolgatta, illetve fontolgatja a frakcióból történő kilépést. Informátorunk név szerint említette Rozgonyi Ernőt, Korondi Miklóst, Hegedűs Tamást, de azt is hozzátette: a párt nem akarja elengedni őket, és ennek különböző módszerekkel próbál érvényt szerezni, így például fenyegetéssel is. Van, akit csak emlékeztettek rá, hogy ha távozik, azzal jobbikos fizetése is megszűnik, s így nem fogja tudni fizetni a törlesztőrészleteit, de van olyan képviselő is, akit fizikailag is megfenyegettek kilépése esetére - állította informátorunk.

Arra a kérdésre, hogy az úgynevezett mérsékelt képviselőknél mi vágja ki a biztosítékot - a zsidóság elleni vérvád megfogalmazása a parlamentben, a polgárháborús beszédek, vagy a Zagyva-Toroczkai vonal akciói -, forrásunk azt mondta, hogy elsősorban nem ezek, hanem a fejetlenség: a frakcióban mindenki megy a saját feje után, kontrollálatlanul adják be a törvényjavaslatokat, a módosító indítványokat. Mindenki arra törekszik, hogy minél többet szólaljon fel, de közben az irományok „nagy része baromság, és csak azt akarják igazolni, hogy mennyi mindent tettek a párt érdekében." A jó pontok pedig azért kellenek, mert két év múlva a mostani képviselőknek csak a töredéke juthat be az országgyűlésbe, hiszen 2014-től 200 fősre csökken a jelenlegi 376-os összlétszám, ráadásul a Jobbik gyengébben áll, mit 2010-ben. „Már most is megy a könyöklés, 2014-ig tiporni fogják egymást" - állította forrásunk.

A belső erőviszonyokról megtudtuk: Szabó Gábor a pártban a szürke eminenciás, „ő Richelieu, nagyon nagy hatalma van". Még kevésbé ismert tény, hogy Szabó György, a párt fővárosi frakciójának tagja nem más, mint Szabó Gábor apja, és állítólag komoly befolyással bír a párt anyagi ügyeire. Novák Elődnek a kuruc.info miatt nagy a befolyása. A pártban nyílt titok, hogy ő áll a neonáci portál mögött, és tény, hogy az alelnök parlamenti felszólalásaiban is többször reklámozta a lapot. Arra a kérdésre, hogy Novák mihez ért, forrásunk azt mondta: „A kommunikációhoz. Kis Goebbelsnek is nevezik a pártban." A jobbikban úgy félnek a kuruc.infótól, mint a tűztől, mert sokan olvassák, ráadásul a legfanatikusabb szélsőjobbosok. Senki nem szeretné ott meglátni a saját címét és telefonszámát - utalt a neonáci portál egyik szokására informátorunk.

„Nagyon sok jobbikost, illetve a Jobbikhoz közel álló embert tett tönkre kurucos cikk: Kiss Róbert azért kényszerült lemondani a Gárda főkapitányságáról, mert a kuruc.info megjelentetett egy videót, amin a szeretőjével csókolózik, noha családos ember". Ha ehhez hozzátesszük, hogy Kiss Vona Gábor pártelnök és gárdaalapító bizalmasának számít, ismét oda lyukadunk ki, hogy Novák Előd viszont nem Vona embere. „A kuruc hozta nyilvánosságra Pörsze Sándor lakhatási ügyét is, amivel teljesen lenullázták, azóta sem tért magához" - emlékeztet forrásunk arra a cikkre, melyben a Novákhoz közel álló portál leleplezte a Jobbik-képviselő, Barikád-főszerkesztő Pörzse jogosulatlanul felvett lakástámogatását.

Informátorunk azt mondta: teljes egészében helytálló korábbi információnk a Szabó-Szegedi-Novák-tengely hatalmáról, akik egyébként a másik alelnökre, „Balczó Zolira is fújnak. Ki akarják csinálni, pedig régi motoros, nagytekintélyű, kipróbált politikus." Vonát ugyanakkor a pártvezetésre kevésbé alkalmas személynek tartják a Jobbikban, mivel konfliktuskerülő, és „túl sokat lelkizik". Sok képviselő a parlamenti munkával sem elégedett: „Van frakcióvezetés, mégsem tudják összefogni a frakciótagokat. Nincs motiváció, nincs elismerés, nincs együttérzés. Inkább szavazógépezetként kezelik az embereket" - mondta egy képviselő.

Információink szerint a jobbikos frakciótagok a belső levelezési rendszerben semmilyen kényes témát nem tárgyalnak, mert úgy sejtik, mások is betekintenek a levelekbe. A napokban kizárt Endrésik Zsolt az MTI-nek azt nyilatkozta, feljelentést tett a rendőrségen, mert ismeretlenek feltörték az e-mail fiókját, és magánleveleit torzítva, illetve teljesen meghamisítva hozták nyilvánosságra lejáratása céljából. Egy neve elhallgatását kérő forrásunk szerint a Jobbikban a fizetett kommentelők mellett kiváló informatikusok dolgoznak: elég csak arra gondolni, hogy amikor az Anonymus csoport bejelentette, hogy megbénítják a Jobbik honlapját, nem csupán az akciót sikerült rövid időn belül meghiúsítani, de másnapra a kuruc.info nyilvánosságra hozta a hekker nevét, címét és telefonszámát is. „Én is azért vagyok lehangolva, mert amikor ez az egész elindult, nagyon sok becsületes, jószándékú ember gyűlt össze és kezdett el dolgozni önzetlenül. És pont ezeket üldözik el, vagy mennek el maguktól, mert már nem bírják ezt a sok mocskot" - összegezte a párt körül kialakult helyzetet informátorunk.

Repedések a frakcióban

A Jobbik Csongrád megyei és szegedi tagságának többsége azt kéri a párt országos vezetôségétôl, hogy váltsa le a megyei elnökséget, valamint a Szegedi Alapszervezet elnökét és elnökségét. Az errôl szóló petíciót át is adták a párt elnökének. „A jelenlegi elnökség ellehetetlenítette az alapszervezet működését, és megrontotta a viszonyt a Gárda-Polgárôrség és a Jobbik között”, tájékoztatták a helyiek Vona Gábort. A Jobbik képviselôcsoportja április 25-én titkos szavazással kizárta a frakcióból Endrésik Zsolt országgyűlési képviselôt, és kezdeményezi a pártból történô kizárását is. Endrésik, aki egyben a párt Borsod megyei elnöke volt, a párt teljes megyei elnökségével együtt április közepén mondott le, mert így akarták a pártvezetés tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökébôl, Szegedi Csanádból. Március 30-án kizárták a Jobbikból Filó András szentendrei önkormányzati képviselôt, miután – a hivatalos indoklás szerint – a párt országos vezetôsége nem értett egyet azzal, hogy a képviselô is megszavazta a település új, a város számlavezetô bankjának egyetértésével jelölt külsôs alpolgármesterét. A Hetek úgy tudja, Filót valójában azért zárták ki, mert képviselôként egy olyan önkormányzati megrendelésre dolgozó cég munkáját bírálta, amelyik egy másik megyében a párt egyik fôtámogatója.

Olvasson tovább: