hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Palira vett ország
A Vaterán egymillió forintért vásárolhatja meg az államfő doktoriját

2012. 03. 29.
Lapzártánk után határoz rendkívüli ülésén a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa arról, hogy megtarthatja-e  kisdoktori címét Schmitt Pál köztársasági elnök. A Hetek által megkérdezett szakértők szerint az újkori magyar demokrácia egyik legnagyobb politikai botránya könnyen ráéghet a Fideszre, ha „nem engedi el időben" az államfő kezét.

A Semmelweis Egyetem kedden ismertette a köztársasági elnök kisdoktori disszertációját kivizsgáló tényfeltáró bizottság jelenté­sét. A vizsgálat szerint Schmitt Pál 1992-ben benyújtott kisdoktori értekezését „szokatlanul nagy terjedelmű" fordításra alapozta. A vizsgálat szerint a dolgozat 34-50. oldala teljes egészében azonos Klaus Heinemann német sportszociológus egyik művének 312-319. oldalával, 180 oldala pedig részlegesen egyezik Nyikolaj Georgijev Analyse du programme olympique című művével.

A vizsgálóbizottság azt állapította meg, hogy a doktori eljárás „formailag megfelelő volt, szakmai hibát legfeljebb az akkor még önálló Testnevelési Egyetem vétett", amely „a szövegazonosságot nem tárta fel időben, s így a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak". Vagyis az államfő plagizált, de nem ő tehet róla, hanem a Testnevelési Egyetem. A doktori tanács azért kényszerült bele a láthatólag mindenki számára kényelmetlen döntésbe, mert a Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek megküldött jelentést a tárcavezető felbontatlanul és olvasatlanul küldte vissza az egyetemnek, illetéktelenségre hivatkozva.

A jelentés mielőbbi publikálása azért is jött a vártnál előbb, mert annak véletlenül egybe kellett esnie a köztársasági elnök kétnapos szöuli eltávjával. Amíg ugyanis a magyar baloldal „rágja a gumicsontot", az ország első embere nukleáris biztonsági csúcsértekezleten fotózkodik Obama elnökkel, és kifejezi, mennyire fontos hazánknak a „nukleáris energia használatának biztonsága". Dél-Koreából üzente meg egy felháborodott országnak, hogy nem mond le posztjáról. Sőt! A vizsgálat végkövetkeztetése „egyfajta elégtételt" jelent számára, így továbbra is posztján marad, hiszen „nem azért választották a köztársaság elnökének, hogy 20 évvel ezelőtt milyen kisdoktorit írt, hanem valószínű más egyéb kvalitások miatt" - mondta a sosem cinikus államférfi, és hozzátette: „Örülök, hogy Magyarországon működik a demokrácia, örülök, hogy nincs kettős mérce, örülök, hogy az elnökre is ugyanúgy vonatkoznak a szabályok, mint bármelyik más magyar állampolgárra."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!