hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kölcsönösen hazugozza egymást Lázár és Schiffer
Ügynök-asszó

2012. 03. 08.
Gyakorlatilag hírzárlatot rendeltek el a Fideszben arról a kérdésről, hogy ügynökügyben a múlt heti fiaskót követően milyen konkrét megoldásokon gondolkodnak. Úgy tűnik, hogy nemcsak a Fidesz és az LMP között, hanem a Fideszen belül is zajlik egy asszó, nehezen kideríthető, hogy valójában kik között és miről.

A témáról ugyan a párt szóvivője beszélhet, de az általánosságokon túl többet nem tudna mondani. Mint ismeretes, az antikommunista retorikát folytató Fidesz-frakció indoklás nélkül leszavazta Schiffer András LMP-s politikus ügynöktörvény-tervezetének napirendre vételét. A döntés azonban a párt holdudvarában és a médiában is felháborodást okozott.

Később Lázár János frakcióvezető azzal magyarázta az elutasítást, hogy szakmai kifogásai voltak Schiffer tervezetével kapcsolatban. A Fidesz frakcióvezetőjének annyiban igaza van, hogy az LMP-s politikus tervezete valóban nem egy tökéletes javaslat. Leg­inkább úgy tűnik, hogy Schiffer András elolvasta a 2003. évi III. törvényt, illetve a Kenedi-bizottság jelentését, és ezekből hozott össze egy jó szándékú törvénytervezetet, amelyben viszont érdemben kihagyta a más törvényekkel (nemzetbiztonsági, adatvédelmi és titoktörvény) való harmonizációt. Igaz, ha tárgysorozatba vették volna Schiffer javaslatát a kormánypártiak, akkor módosító indítványokkal tökéletesíthették volna a tervezetet.

Az ügy kapcsán annyit sikerült megtudnunk, hogy szakértői anyagok készülnek a Fideszben arról, hogy milyen megoldások lehetségesek - nem csak ügynökügyben - a kommunista rezsim bűneinek feltárására (lásd keretes írásunkat). A döntést a párt elnöksége vélhetően március 19-én hozza meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!