hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ellenzék naggyá teszi a Fideszt

2012. 03. 13.
A magukat Orbán-buktatónak szánt mozgalmak belső ellentmondásait jól mutatja, hogy a hétvégi Szolidaritás tüntetésén a színpadról kijelentették, nem kérnek a volt SZDSZ-esekből, miközben ugyanott simán előadhatott egy volt szabad demokrata képviselő. A külső szemlélő számára a zavaros ideológiájú és egymással veszekedő ellenzéki mozgalmak éppen az általuk folyton kárhoztatott Orbán Viktort teszik naggyá.

Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke a tüntetésük másnapján kénytelen volt elismerni, hogy kevesebben voltak a várakozásuknál, amit azzal magyarázott, hogy nekik nem volt pénzük - ellenben a kormánypárti holdudvarral - a buszoztatásra. Egyébként az is érthetetlennek tűnt, hogy miért éppen március 10-ére szerveztek tüntetést, de a Szolidaritás ezt azzal magyarázta, hogy nekik más üzenetük volt, mint a március 15-ére szervezett tüntetéseknek. Riportunkból (lásd keretes írásunkat) az derül ki, hogy ők is Orbán takarodj!-ban utaz­nak, ami vélhetően az ünnepi Milla-demonstráció fő motívuma is lesz, ahol elméletileg az ellenzéki mozgalmak színe-java megjelenik majd.

A Fidesz bázisa egyes kutatások szerint egymillióval csökkent, de a szavazni akaró, de magát most pártonkívülinek tekintőek létszámát több politológus is másfél milliósra teszi. Tehát elméletileg volna honnan „halásznia" az ellenzéki mozgalmaknak.

Az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport (őket hívják a köznyelvben Millásoknak) két éve, a médiatörvény elfogadásának másnapján jött létre (jelenleg közel 100 ezer lájkolója van a Face­bookon). Erősségük, hogy - a parlamenti ellenzéki pártokhoz képest - tavaly március 15-én és október 23-án látványos tömegdemonstrációt tudtak szervezni. A legtöbbet szereplő szervezőjük, a kiválóan nyilatkozó Juhász Péter, akivel korábban a drogliberalizáció kapcsán mint jogvédővel lehetett találkozni a médiában. A Milla Facebook-csoportot közel ötven ember szervezi, de a profi médiakampányuknak általában színészek és a belvárosi, leginkább liberálisnak tekinthető értelmiségiek szabnak arculatot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!