Kereső toggle

Csomagban árult ellenzékiség

Interjú Szigetvári Viktor politológussal, a Haza és Haladás Alapítvány kuratóriumi tagjával

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ellenzéki pártok és mozgalmak a hétfői tüntetést sikertörténetnek értékelik, mellyel erőt mutattak Orbán Viktor lehengerlő stílusú kormányzásával szemben. Számít ez? A 2012-es évet politikai szempontból bármilyen mértékben is meghatározhatja ez a rendezvény?

- Az elmúlt hónapok ellenzéki politizálása arról szólt, hogy ki kivel és miért nem hajlandó közös rendezvényen részt venni. Most egyértelmű, hogy a szereplők egy rendezvény erejéig képesek összefogni, túllépni az egókon és az ideológiai különbségeken is. Bár ez nem jelent pártszövetséget, de még társadalmi koalíciót sem. Egyértelmű sikere a szereplőknek, hogy a magyar és a nemzetközi közvélemény figyelmét magukra tudták vonni, és a címlapokra tudtak kerülni.

A Fidesz első reakciója az éles kritika volt, amit Selmeczi Gabriella szóvivő „gyurcsányozós" kommünikéje jelentett. Lesöpörhető egy több tízezres rendezvény ilyen kommunikációs formulával?

- Később finomodott a hangnem. Szíjjártó Péter és Varga Mihály már a demokrácia működésének a bizonyítékaként minősítette a tüntetést. Még évekig „gyurcsányozhatnak" nyilván, de az is biztos, hogy az ellenzéki összefogásban Gyurcsány Ferenc „része a csomagnak".

Reális az esélye, hogy 2014-re a centrista Bajnaitól a zöld alternatívát képviselő Schiffer Andráson, a balos Mesterházyn át a szolidaritásos Kónya Péterig, a liberális millásokig, Gyurcsány Ferencig egy „csomagba" kerüljenek?

- Orbán Viktor hatalomgyakorlatával szemben a magyar demokratikus politikai kultúra és a jogállamiság védelme, a jogállami korrekció szüksége már egy oldalra sodorta az érintetteket. Azonban ez nem jelenti azt, hogy mindez egy kormányzóképes programot, szervezeti és szövetségesi rendszert jelentene már. Nem is lehet ma tudni, hogy ezek a szervezetek és politikusok valamikor képesek lennének-e együtt egy ilyen koalíciót tető alá hozni, de - mint előbb hangsúlyoztam - azt most bebizonyították, hogy képesek bizonyos kérdésekben egy nagy visszhangot kiváltó tüntetés erejéig összefogni.

A Fidesz számára mi lehet a 2012-es év tétje?

- A Fidesz politikusai azt ígérték, azt sejtették, hogy mindenkinél kiválóbban fognak kormányozni. Részint a saját hibáik, illetve a magukkal szemben gerjesztett túlzott elvárások miatt már a nemzetközi politikai és médiaelit, sőt, talán a támogatóik sem hisznek ebben. Megroggyant az a kormányzóképességbe vetett hit, melyet nagy gonddal felépítettek. Milliós az a tömeg, amely elpártolt a Fidesztől. Bár százezrek vallják magukat bizonytalannak, de úgy vélem, hogy egy részük egyelőre még szurkol Orbán Viktornak és a Fidesznek, hogy jól vezesse az országot. A kormányzóképességet, az ország menedzselésének a tudományát nekik kell újra bizonyítaniuk, ha vissza akarják őket szerezni.

A Fidesz eróziójából gyakorlatilag a demokratikus ellenzéki pártok, így az MSZP és az LMP nem tudott érdemben profitálni. 2012-ben ez másként lehet?

- Az MSZP szakadása mellett szerintem ennek az is oka volt, hogy a politikai centrumot nem sikerül még mindig megszólítania a szocialistáknak, csak a bázis megőrzésére futotta. Ez egyébként ilyen súlyú vereség után fontos teljesítmény, bár lassan önmagában már nem elegendő. Azonban az Orbán Viktorral szembeni állandó politikai kritika nem elég az MSZP nagypárti rehabilitációjához, a középosztály megszólításához, ahhoz a kormányzóképességbe vetett hit ismételt megteremtése szükséges.

Tisztújítás lesz idén a szocialistáknál, de ma úgy látszik, nem lesz kihívója Mesterházy Attilának, aki így meghatározhatja majd, pontosabban szólva, nagy befolyással lesz arra, hogy kik jelentik majd az MSZP új elitjét, kik kerülhetnek be az új, kisebb létszámú parlamentbe.

Az LMP helyzete annyiban hasonló az MSZP-éhez, hogy számukra is eredményt jelent, hogy stabilizálni tudták a támogató körüket. Bár Schiffer András többször beszélt arról, hogy a magyar pártrendszerben pólusképző erővé szeretnének válni, de ez nem történt meg. Sem politikai programban, sem szervezeti szempontból nem tudtak kinőni a rétegpártiságból, s hasonlóan az MSZP-hez, egyelőre nem találtak utat a politikai centrumhoz.

Előfordulhat, hogy a politikai folyamatokból, a gazdasági válságból a Jobbik kerülhet ki győztesen?

- A két választás között ellentmondásosak szoktak lenni a közvélemény-kutatások eredményei. A Bokros-csomag idején Torgyán József és pártja volt a legnépszerűbb, mert ők szidták leghangosabban a rendszert, az elégedetlenségre ők játszottak leginkább rá. A választások során viszont a kormányzásról döntenek a szavazók, a kormányzóképesség tekintetében viszont gyenge a Jobbik megítélése. Hiába népszerű a Tisza völgyében, Észak-Magyarországon és Közép-Magyarország etnikai konfliktusokkal terhelt térségeiben a Jobbik, ez önmagában nem elégséges egy országos mértékű áttöréshez.

Olvasson tovább: