Kereső toggle

Anyázik a Tisztelt Ház

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A magyar Országgyűlésben nap mint nap egymást érik a képviselőnőket, anyákat érő faragatlan beszólások, leginkább a „vérbő kétharmad" részéről. Az Országgyűlés 91 százaléka férfi.

A parlamenti képviselőként dolgozó nőket, anyákat bántó durva, alpári, közönséges, faragatlan, illetlen, útszéli, goromba, nyers, otromba, silány megjegyzések mindennaposak.

Dúró Dóra (Jobbik) szerint, ha szoptatni megy, és nincs a teremben, az a baj. Ha a teremben van, akkor az a baj - és főleg a fideszeseknek nem tetszik. December 6-án arról a jobbikos felvetésről vitáztak a Tisztelt Házban, mennyire összeférhetetlen álláshalmozás az, ha egy hazai polgármester országgyűlési képviselő is. Kőszegi Zoltán (Fidesz-MPSZ), aki képviselősége mellett Dabas polgármestere is, felszólalásában arra célzott, hogy Dúró Dóra esetében az anyaság, a szoptatás összeférhetetlen a képviselőséggel.

- Hol a gyerek? Ki vigyáz a gyerekre? - szólt be Márton Attila (Fidesz) a plénumról épp' távozó kolléganője után. A három és fél hónapos kicsiről, Novák Honóra Kincsőről, szükség esetén, ha az anyuka nem tud mellette lenni, a közeli frakcióhelyiségben gondoskodik az apa (Novák Előd) és a két nagymama - mondta el a Heteknek a szélsőjobboldali párt korábbi szóvivője.

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) és Ertsey Katalin (LMP) képviselő kiállt a család mellett, hangot adva annak is, hogy éppen a kormánypárt arculati szövegében aláhúzott szó a család, a gyermekek, az anyák védelme és tisztelete. Ez esetben hogyan engedhetnek meg maguknak képviselőik ekkora otrombaságot, amekkorát a Hajdú-Bihar megye egyik választókörzetét képviselő Márton Attila? Tudni kell azonban, hogy Révész Máriusz fideszes képviselő megbeszélte Márton kollégájával, hogy kérjen bocsánatot Dúró Dórától, Márton ezt meg is tette személyesen és a plénum előtt is.

Ertsey Katalin, az LMP képviselője több helyütt elmondta, hogy ezután sosem hagyja szó nélkül azokat a durva beszólásokat, amelyek az Országgyűlés képviselőnőit érik a férfiak részéről - manapság elég gyakran. Kaufer Virág, szintén LMP-s képviselő szóhasználatával élve a „vérbő kétharmad" felől érkeznek színvonal nélküli sértegetések. Ezért Ertsey Katalin leginkább Lázár János fideszes frakcióvezető intézkedésére kénytelen várni, s ha ezt ő nem teszi meg, Ertsey fog szót kérni. Ezt vagy megkapja, vagy nem kapja meg. Egy márciusi ülésen „személyes érintettség híján" nem kapott szót a házelnöktől.

Ertsey Katalin 1988-ban a Fidesz tagja volt. Életének egyik legmegrázóbb élményének nevezi azt, amikor később a Történeti Hivatalban olvasta a róla szóló ügynökjelentéseket. Ikerlányok édesanyja, akit személyesen még nem értek anyaságával kapcsolatos beszólások. Ertsey nyilvánossá tette a nőkkel szemben faragatlan stílust gyakorló képviselőtársa e-mail címét azért, hogy minél többen írják le véleményüket. Abban bízik, hogy ezzel térítheti észhez a Tisztelt Ház egyes képviselőit. Számít rá, hogy őt emiatt „feminista hisztérikának" bélyegzik majd a fideszesek, holott szerinte nem feminizmusról, hanem esélyegyenlőség és emberi méltóság megsértéséről van szó ezekben az esetekben.

A helyzet mára durvult el igazán, korábban ez a stílus nem volt ennyire jellemző a Házra - emlékszik vissza a képviselőnő, aki blogjában ezt írja: „Nem sorolom fel mindazokat az érveket, hogy miért abszurd a mai 9 százalékos arány (a női képviselőké - a szerk.), ezt minden épeszű ember beláthatja. Nem idézem hosszasan azokat a kutatási adatokat, amelyek kimutatják, hogy milyen minőségi javulást hozna a nők jelenléte, hiszen a nők képzettebbek, és biológiai adottságaiknál fogva is alkalmasabbak az eltérő szempontok összehangolására."

A személyeskedő, lekicsinylő sértegetések kapcsán tovább érdeklődtünk arról, hogy a Fidesz női tagozatára vajon lehet-e számítani, hogy az útszéli modort alkalmazó képviselők visszavegyenek az arcukból. Vezetőjüket, Pelczné Gáll Ildikót, Brüsszelben dolgozó EU-képviselőt kerestük. Mint a politikus elmondta, ezekről az esetekről nincs tudomása, utána kell néznie, ehhez idő kell, ülései és tárgyalásai vannak, azután tud tájékoztatni.  Márton Attila és Dúró Dóra számára még ismeretlen márciusi esetét feljegyezte magának, de Tasó László márciusi „Fogd be a pofád, kisanyám!" tartalmú beszólása Szabó Tímea képviselő felé szintén ismeretlen volt a női tagozat vezetőjének.

 

Olvasson tovább: