hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szabadulnának a püspökök a kényelmetlen perektől
Van mit magyarázni

2011. 09. 29.
Vádalku is lehetséges a pécsi egyházmegyei panamában - értesült a Hetek. A több mint egy éve zajló nyomozásban folyamatos hírzárlat van, gyanúsított azonban még egy szál se, és az elsíbolt milliárdok egy részét nem találja a hatóság (pedig megvan). Közben új pápai nuncius érkezett Magyarországra, hogy némiképp javítson az elmúlt három év püspökpereinek negatív szaldóján.

Nyár végén előbújt a rejtettségből az a „pécsibelzebub" fedőnevű férfi, aki tavaly ősszel magánszemélyként közel negyven rendbeli feljelentést tett a Pécsi Egyházmegye vezetése ellen, gazdasági és szexuális jellegű bűncselekmények miatt. Csizmadia Zoltán egykor katolikus pap volt, majd a reverendát szögre akasztva megnősült, így már nagycsaládos apaként is tarthatatlannak érezte a püspökség tudomására jutott visszaéléseit. A inkognitó feladását azzal indokolta a bama.hu-nak, hogy „már nem tart a személyét vagy családját érintő megtorlástól".

Tanúvallomásokkal és írásos bizonyítékokkal is alátámasztott feljelentését további hat követte, és amilyen nehézkesen indult, olyan ütemben gyorsult fel a somogyi főügyészség által különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt elrendelt nyomozati cselekmények tempója. Kaposvárott külön nyomozócsoport fáradozik a szövevényes ügy felfejtésén: iratokat foglalnak le, szakértőket rendelnek ki, tanúkat hallgatnak meg. Mayer Mihály leköszönt megyéspüspök és Wolf Gyula korábbi gazdasági igazgató (az egyházmegye tulajdonába tartózó Fény Kft. ügyvezetője) neve olyan bűncselekmények kapcsán került előtérbe, mint zsarolás, okirathamisítás, csalás, sikkasztás, pénzmosás, pénzügyi és ingatlanpanamák (Szent János Hotel, Csele Hotel, püspöki palota, máriagyűdi ferences kolostor stb.), pedofília és homoszexuális zaklatás.

A Dunántúli Napló úgy tudja, hogy az üggyel kapcsolatos utolsó feljelentést augusztus közepén juttatták el a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságra zsarolás tárgyában. Ezzel hatvan fölé emelkedett a vádakat megfogalmazó beadványok száma. A feljelentőtől az egyházmegye egyik volt vezetője egy idősotthonban való elhelyezésért kért nagyobb összegű ellenszolgáltatást. Korábban a Pécsi Püspökség egyik cégén keresztül működtetett szociális otthon lakóinak az egyház számára felajánlott ingatlanjai landoltak állítólag magánkézben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!