hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tigriskölykök

2011. 08. 19.
Jugoszlávia 1991-es szétesésekor Szerbiában is újraszervezdtek a félkatonai alakulatok. A kegyetlenkedésben, a rablásban jelesked és ebbl óriási bevételre szert tev csapatok leghíresebbje az úgynevezett „Arkan tigris kölykei” voltak. A szabadcsapat vezére Zseljko Razsnatovics volt, akit csak Arkanként emlegettek társai.

ő hozta létre a Szerb Önkéntes Gárdát, amely „ultra” hazafias szervezetként legendás hírnévre tett szert. Számos jól ismert alvilági figura lépett be önként köreikbe, hiszen a börtön helyett vonzóbb alternatívát jelentett a káoszba süllyedt országban a rablás és a fosztogatás.
Lapunknak egy korábbi vajdasági zsoldost sikerült szóra bírni, akinek sorsa tipikusnak mondható a háború lezáródását követ idszakban. A régi rezsimben sem élt átlagpolgárként, kisebb csalások, lopások voltak a számláján, amiért ült is néhány évet, majd egy komolyabb balhé miatt a szerb rendrség és a titkosszolgálatok erre specializálódott egysége külföldre zsuppolta. Németországban már várta egy hozzá hasonló „szakemberekbl” álló csoport, és egészen Milosevics hívó szaváig nyugaton élt. Elször a szerbkézen lév, de horvátországi Erddön mŐköd kiképztáborba került sokadmagával. Itt mindenféle harcmodorra, diverzáns akciókra fölkészítették a hazafias érzelmŐ önkénteseket és nehézfiúkat.
A becslések szerint legalább tízezer ilyen fegyveres szolgált és követett el emberiségellenes bŐntetteket a szerb reguláris hader mellett. Emberünk az élelmezési részleghez került, ahol elég sok vagyontárgy átment a kezén. A háború után benzin-, fegyver- és cigaretta­csem­pészetbl élt az embargó sújtotta országban, majd sok társához hasonlóan nyugatra ment kereskedni, piacolni, vagy ahogy fogalmaz: élni a víz színén. Komolyabban képzett társai Szíriában, Libanonban vállaltak újabb megbizatást. (Hajdú Sándor)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!