Kereső toggle

Iskolabiznisz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy nebuló iskolakezdése alapesetben 20 ezer forint körül mozog, melybe „kínai árakon" még a tornacucc és az iskolatáska beleférhet, de az ebédbefizetés már biztosan nem. A legnépszerűbb dekorációnak idén a Verdák és a lovak számítanak a tanszerek világában, csak ezekre átlagosan 3-5 ezer forintot költünk gyerekenként.

Egy háromgyermekes édesanya elmondása szerint szülőtársaihoz hasonlóan a családjának mindig a nyári hónapok kiadásai jelentik a legnagyobb terheket. „Idén már nem is utaz tunk el nyaralni, csak két gyermekünket táboroztattuk, hogy legyen pénzünk a szeptemberi iskolakezdésre, különösen, hogy az egyik gyerkőc most lesz első osztályos - meséli a hölgy, hozzátéve, hogy a tetejébe még két-két hét fizetés nélküli szabadságot is igénybe kellett venniük, hogy párjával felváltva őrizhessék a gyerekeket.

Az iskolakezdést sokan csak családi összefogással tudják megoldani. Akiknek nem tud segíteni a rokonságuk, azok egyes önkormányzatoktól és munkáltatóktól iskolakezdési támogatást is igénybe vehetnek, de a pénzintézetek is szívesen hiteleznek a családoknak. A Somogyi Takarékszövetkezetnél lapunkat úgy tájékoztatták: iskolakezdési hitelakciójuk augusztus 1- jétől szeptember 30-ig tart. Jellemző, hogy a családok az iskolakezdés környékén értesülnek a pontos kiadásokról, és csak azután döntenek a hitelfelvételről. Évek óta mérsékelt azonban az érdeklődés az iskolakezdési hitelakciók iránt, tekintve, hogy az érintett családok amúgy is el vannak adósodva, ha másért nem, a karácsonyi hitelfelvétel miatt, ami az ügyintéző szerint messze a legkeresettebb szezonális hiteltermékük.

A taneszközök és tankönyvek kínálatában óriási ár- és minőségkülönbségek jellemzik a piacot. Magyarországon a nagy áruházláncok és a kínai piacok a fő beszerzési területek, noha a plázák írószerboltjaiban is találhatunk iskolatáskát 1500 forintért vagy kínai színesceruza-készletet 240 forintért - az más kérdés, hogy mindegyik ceruza egyforma színnel fog, azaz sehogy. Hagyományosan a leendő elsősök szüleinek a legdrágább az iskolakezdés, majd ahogy haladunk felfelé a korlétrán, az egyetemi-főiskolai tanulmányok kerülnek a legtöbbe. Becslések szerint egy átlagos magyar egyetemista, illetve főiskolás több mint 70 ezer forintot költ el havonta. Ez az összeg lényegesen nagyobb lehet, ha a hallgató költségtérítéses képzésben vesz részt, illetve ha családjától külön él. A takarékszövetkezet ügyintézője alternatív lehetőségként említette felsőoktatási viszonylatban a diákhitelt, valamint a cafeteriarendszerben a munkáltatók által nyújtható iskolakezdési támogatást. Egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók szülőnként maximum 23 400 forinttal támogathatják. Ez az összeg nagyjából megfelel az egy tanulóra jutó idei beiskoláztatási költségeknek.

A két fő kiadást a tanszercsomag és a tankönyvcsomag jelenti. „A dekortermékek a legkeresettebb iskolaszerek, kifejezetten népszerűek a lovakat ábrázoló árucikkek és a Verdákhoz kapcsolódó termékek" - tájékoztatta lapunkat Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs és fenntartható fejlődés igazgatója. Hozzátette: az eddigi tapasztalatok alapján idén egy vásárló átlagosan 3-5 ezer forintot költ tanszerekre. Az iskolakezdési forgalomban hagyományosan kiemelkedő időszaknak számít augusztus első hete (a nagy akciós újság indulása), valamint az iskolakezdés előtti utolsó hétvége. Általában az elsősök és szüleik vásárolnak be nyáron - ez is az iskolára való felkészülés része. Amúgy a nyári nagybevásárlások száma csökken, csak egy-két nagyon akciós terméket vásárolnak meg előre a szülők, mert jobbára megvárják a pedagógusoktól kapott pontos listákat. Az áruházlánc forgalmában az interneten történő vásárlások trendje meglehetősen enyhének mondható, ugyanakkor jelentősen érződik a devizahiteles családok eladósodottsága. Ami a hitelfelvételt illeti, iskolaszereknél ez nem jellemző, a felsőbb osztályba járó tanulóknál viszont gyakran vásárolnak a szülők informatikai eszközöket is, ezeknél már gyakran igénybe veszik a hitelre történő vásárlás lehetőségét.

Az árukereső.hu internetes felmérésének adatai szerint beiskolázásra egy családban átlagosan 25 800 forintot terveznek költeni, az interne tes vásárlások száma nő, a tanszereket a többség szeptember 1-je előtt megveszi, laptopot, számítógépet pedig a megkérdezettek hatoda vásárol most a tanévre. Tankönyvcsomagok tekintetében a NEFMI idén ár- és kínálatkorlátozó intézkedéseket jelentett be, melynek következtében az állami és önkormányzati iskolákban az elsősök tankönyvcsomagja 6482, a nyolcadikosoké pedig 10 840 forint lesz. A legdrágább nemzetiségi tankönyv 25 ezer, a legdrágább szakképzési tankönyv pedig 8300 forintba kerül. A kötelező kerettantervek bevezetésével a tárca jelentősen csökkenteni kívánja a hivatalos tankönyvlistára felkerülő kötetek számát is. Mellesleg a tankönyvjegyzékbe csak a - miniszter által meghatározott - árkorlát alatti kiadványok kerülhetnek majd be. Az államtitkárság közlése szerint az elharapózott piaci érdekekkel szemben központilag kívánják koordinálni a tankönyvterjesztést.

A legszegényebbeknek és a nagycsaládosoknak ingyen jár a tankönyv, és kedvezményesen vagy ingyen az étkeztetés. Több önkormányzat jelezte: nem biztos, hogy az ingyenes tankönyvellátást finanszírozni tudja, holott, mint kiderült, erre külön pénzt kaptak a minisztériumtól. A legeladósodottabb a Pest megyei) Önkormányzat, mely minap úgy nyilatkozott, hogy rendezi 50-60 millió forintos elmaradását, és szeptemberben minden tanulónak meglesznek a szükséges tankönyvei - ha máshogy nem, a tavaly kiosztott ingyenes kötetek visszaszedése révén. Amúgy az iskolák túlnyomó többségében az ingyenes tankönyveket kölcsönzés útján igyekeznek biztosítani az érintett diákoknak, különösen, hogy idén megszűnt a minden tanuló után igényelhető ezerforintos általános, állami hozzájárulás. A jelek szerint hasonló gondot jelenthet több helyen a kedvezményes étkeztetés önkormányzati finanszírozása is.

 

Olvasson tovább: