Kereső toggle

Hol barnul a T. Ház?

Kevés képviselő beszél vakációjáról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Négyszemközti elbeszélgetésekre hívatja be Orbán Viktor minisztereit a következő hetekben, de azért jut idő a nyári utazásokra is. Képviselőink Londonban, Párizsban, illetve a Balaton mellett pihenik ki az elmúlt hónapok rohamtempóját. Bicikli, vörösbor és tömény unalom szerepel nyári programjaikban.

Kedveli az olasz lazaságot, az olasz embereket és nem utolsó sorban az olasz vörösborokat Harrach Péter. Éppen ezért - tervei szerint - idén is öt napot tölt feleségével a fővárosban, Rómában. „Ezenkívül minden évben a tágabb körben vett családommal egy kis somogyi faluban pihenünk, ez azonban nem a klasszikus értelemben vett nyaralás" - magyarázta a Heteknek a KDNP frakcióvezetője, ugyanis ide mobiltelefonnal, laptoppal érkezik. Inkább kellemes környezetben való életként kell felfogni - mondja.

Karácsony Gergely (képünkön fent) ezzel szemben „rendkívül unalmas" nyaralásra készül - az LMP képviselője maga jellemezte így kikapcsolódását lapunk megkeresésére. Kisebb megszakításokkal egy hónapig a Balatonon barnul, ahol családja, illetve barátai gondoskodnak a hangulatról. Külföldre nem megy, az „egyetlen extra", hogy vélhetően idén is körbetekeri a magyar tengert, méghozzá 24 óra leforgása alatt.

Navracsics Tibornak közigazgatási és igazságügyi miniszter létére valószínűleg meg kell majd jelennie a miniszterelnök által behirdetett elbeszélgetésen. Orbán Viktor kormányfő ugyanis szeptemberig minden miniszterrel külön-külön beszélget el négyszemközt. A találkozókon a kormányzat, illetve az adott tárca egyéves teljesítményét értékelik. Navracsics nem is megy messzire, szülővárosa, Veszprém láthatja vendégül.

A Balaton közeli város viszont kétszer is örülhet a miniszter úrnak: egy hetet már eltöltött ott, de újabb hét napra még visszavárják.

Nem nagyon izgul a raport miatt Réthelyi Miklós sem. A Hetek kérdésére válaszoló politikusok közül ő kapott a legtöbb szabadságot főnökétől: a nemzeti erőforrás miniszter július 25-e és augusztus 12-e között van szabadságon, és ebbe egy ötnapos londoni kiruccanás is belefér. Barátai meghívásának eleget téve utazik a szigetországba, a többi időt pedig otthon, családi körben tölti.

Maga a kormányfő már koncentrálhat is a kérdéseire, a pihenést ugyanis gyorsan letudta: Horvátországban töltött egy hosszú hétvégét a családjával. A július közepi utazást amúgy nem jelentették be előzetesen - Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azután nyilatkozott erről, hogy az [origo] internetes portál munkatársának feltűnt, hogy a Magyar Közlönyben több rendelet is Semjén Zsolt kormányfő-helyettes aláírásával jelent meg.

Ami a parlamenti frakciók sajtómunkatársait illeti, számításaink szerint ötből három jelenleg is szabadságát tölti (egyiküket egyiptomi vezetés közben értük utol), így néhány képviselőnkről az úti célon kívül mást nem is sikerült kideríteni. Így van ez például Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, aki annyit üzent, hogy „belföldön tölti nyári szabadságát", vagy Rogán Antallal, akinek munkatársaitól egy szót kaptunk visszajelzésként: Franciaország.

A miniszterelnök szóvivőjéről sem tudtuk meg, hova készül, ám Schiffer András szerdai nyilatkozata szerint „itt lenne már az ideje, hogy Szijjártó Péter elmenjen nyaralni" (az LMP elnöke arra reagált, hogy Szijjártó szerint szövetségre lépett egymással a szocialista és az ökopárt). MSZP-s politikust pedig - a frakcióvezetőn kívül - nem is lehetett válaszadásra bírni az ügyben.

Mesterházy Attila felesége azonban bőbeszédű volt: mint minden évben, az MSZP frakcióvezetője és családja számára idén is elmaradhatatlan az alsóörsi üdülés. Szilvi szülei élnek ott, ám az egyhetes családi nyaralás könnyen megnyúlhat: „Mivel a gyerekek nagyon szeretik a Balatont, az sem kizárt, hogy ennél jóval több időt leszünk lent." Onnan Attila akár naponta fel is járhat Pestre - ajánlja felesége -, Spanyolországból azonban már nehezebben - ott is tölt ugyanis néhány napot a család. Sütés-főzés, tortilla és természetesen a Földközi-tenger szerepel a spanyol programban.

Olvasson tovább: