hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hoffmann szép tanévet ígér
Botrány a tankönyvek körül

2011. 08. 25.
Széles körű államosítást hirdetett meg a közoktatásban a szaktárca. A pedagógusok erős bizonytalanságban kezdik a tanévet, miután egy kezdetleges törvénykoncepció és számos kósza javaslat vár beterjesztésre. Eközben botrány tört ki: egy sor iskolában a gázszámlára költötték az ingyenes tankönyvek árát.

A 2011/2012-es tanév a nagy változások és a további változások előkészítésének éve lesz - jelentette be Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár egy tanévnyitó konferencián. A közoktatási intézmények fenntartója az állam lesz, de megfelelő feltételek esetén a helyi önkormányzatok átvehetik az iskolafenntartást. Kitért arra is, hogy az iskolaigazgatókat az oktatási miniszter nevezi majd ki, ezenfelül szigorúbb tantervi előírások is várhatók, ami kihat majd az új érettségi követelményekre is.

A nyár tele volt egyéb hírekkel is, többek között az általános iskolai pályaorientáció bevezetéséről, a gimnáziumi oktatás és a szakképzés átalakításáról, a Széll Kálmán Tervben előirányzott 70 milliárdos kivonásról a közoktatásban, a várható pedagóguselbocsátásokról és intézménybezárásokról, a korlátozandó tankönyvpiacról, a pedagógusok 32 órás kötelező iskolai jelenlétéről, és mindenekelőtt az eladósodott, az oktatási feladatokat egyre kevésbé ellátni képes önkormányzatokról.

A jelenlegi tankönyvmizéria is erről szól, hiszen tízezer rászoruló gyerek ingyenes tankönyvellátása megoldatlan amiatt, hogy 27 iskolafenntartó önkormányzat tavaly óta tartozik a könyvek árával, ezért a kiadók idén bojkottálják a szállításokat. Jelenleg patthelyzet alakult ki a kérdésben, miután az államtitkárság közölte: megkapták erre a pénzt az önkormányzatok, de másra költötték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!