Kereső toggle

A miniszterelnök lelövése is téma volt a Magyar Szigeten

„Fenevadakká kell válnunk!”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A félrészegen karlendítő brit politikus leleplezése után úgy tűnt, hogy különösebb visszhang nélkül zajlik le a külföldi sajtó által csak neonáci találkozóként említett idei Magyar Sziget Fesztivál. Két előadás azonban váratlanul kicsapta a biztosítékot: a Jobbik szövetségese faji háborúról értekezett, míg a párt önkormányzati képviselője egy korábbi és a jelenlegi miniszterelnök agyonlövéséről beszélt nagy nyilvánosság előtt.

Tavaly ilyenkor a politológusok egy része azt latolgatta, hogy a tavasszal parlamenti párttá vált Jobbik szalonképessé szelídül, vagy továbbra is a „nemzeti radikalizmusra" építi politikáját. Az elmúlt napok ismét megerősítették, hogy a párt az utóbbi lehetőséget választotta, és ezzel messze túltesz az európai szélsőségeken.

A Jobbik fesztiváljának is nevezhető egyhetes verőcei tábor az idén talán minden korábbi hasonló rendezvényt meghaladt. Az első botrányt az angol The Sun stábja robbantotta ki, amikor nyilvánosságra hozta a Magyar Szigeten sieg heilező, karlendítő Chris Hurtről, a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) egyik vezetőjéről készült videót. Magyarországról nézve szokatlan módon a BNP másnap kizárta soraiból Hurtöt. A rendezvényszervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetői bejelentették, hogy jogi úton kívánnak elégtételt venni a The Suntól a rejtett kamerás felvételek miatt, valamint azért, mert a tudósítás - szerintük - összemosta a norvég tömeggyilkos Breiviket a magyar szélsőjobboldallal. A „kellemetlen közjáték" után azonban zavartalanul folytatódott a rendezvénysorozat a már ismert környezetben: náci irodalmat, jelvényeket és pólókat kínáló standok és egymást időnként karlendítéssel köszöntő „nemzeti ifjak" között.

Gyilkolni akart, megérdemel egy tapsot

Csütörtökön Tyirityán Zsolt, a Jobbikkal stratégiai szövetségre lépett Betyársereg vezetője és Dér Zsolt tartottak előadást a gerilla-hadviselésről. A Szent Korona Rádió sátrában megrendezett beszélgetést Tyirityán Dér Zsolt bemutatásával kezdte. Kiderült, hogy Dér délszláv háborús veterán, a kilencvenes években Szentlászlónál harcolt, majd miután „Boszniába terelődött a harc, ő akkor is visszament, de akkor már nem a magyarság védelmében, hanem gyilkolni akart, és ezért is megérdemel egy tapsot" - kezdte Tyirityán, és jelezte, hogy az sem érdekli, mit szól mindehhez Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője.

A Betyársereg vezetője ezt követően arról beszélt, hogy a gerillaháború a világtörténelemben az egyetlen harcászati forma, amelyet „nem győztek le, nem semmisítettek meg, nem számoltak fel".

Tyirityán - aki elmondása szerint „viszonylag hosszú időt" töltött börtönben - úgy vélte, hogy az ember akkor tud hatékonyan harcolni, „ha életben és gondolkodásban egybe van rakva, tehát nincsenek benne kételyek: akkor tud valóban ölni".

Breivik múzsája a Magyar Szigeten

A The Sun brit bulvárlap által a Magyar Szigeten leleplezett Christ Hurt a Saga nevű énekesnő koncertjén tette nyilvánvalóvá náci érzelmeit. A „szélsőjobb svéd Madonnájaként” emlegetett hölgyet a norvég tömeggyilkos is múzsái között említi. Breivik tanulmányában úgy ír a svéd énekesnôrôl, mint akit „marxista- és multikultúra-ellenes nézetei miatt bélyegeznek meg gonosz, nemzetiszocialista szörnybandaként”. Breivik kedvenc dalában, az Ode To A Dying People-ben Saga arról énekel, hogy a „fajunk hősei már meghaltak… a legnagyszerűbb rassz képviselői, akik valaha is a földön jártak… Fehér ember, harcolj a síron is túl!” (gyilkoszenek.com)

Az előadó többek között „a szabad hadviselésű népi ellenállás apostolát", Mao Ce-tungot és a forradalmi terror meghonosítóját, Che Guevarát, illetve műveik tanulmányozását ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. Ez utóbbival kapcsolatban azt mondta, tőle az tanulható meg, hogy „terrorral vagy halállal kell büntetni azokat, akik kollaborálnak a fennálló hatalommal. Kubában ez sikeres volt" - állapította meg a Betyársereg vezetője, majd az ölésre visszatérve kijelentette, hogy bár a zsoldos tud brutális lenni, tud gyilkolni egy szinten, de valódi, végsőkig kitartó harcra képtelen. Ez utóbbira csak az képes, aki meg van győződve a saját igazáról.

Saját mozgalmáról szólva azt mondta: „A Betyárseregen belül fegyelmezettek vagyunk, és jól felkészültek egy szinten, de nekünk is nagyon komolyan meg kell szerveződnünk." A szervezet irányítása kapcsán Michael Collinsra hivatkozott, aki a tizenkét apostol elméletet vallja: e szerint tizenkét egyedülálló, fiatal és rendkívül elszánt ember képes hatékonyan irányítani egy ilyen szervezetet. Éppen ezért Tyirityán családos embereknek nem is javasolja a Betyársereghez való csatlakozást, mert oda „olyan emberek kellenek, akik valamilyen szinten az életükkel már leszámoltak. Mert vagy börtönbe fog kerülni rövid időn belül, vagy lelövik a TEK-esek (Terrorelhárítási Központ - a szerk.), vagy van egy harmadik lehetőség is, akkor mi győztünk".

Tyirityán szerint a Betyárseregbe vágyó fiataloknak először is le kell számolniuk magukban a fogyasztói társadalom okozta lustasággal, hedonizmussal, fegyelmezetlenséggel és egoizmussal, majd ha ez sikerült, megnyílik az esélye, hogy „szabadságharcos vagy önfeláldozó mártír" váljon belőlük.

A Betyársereg főbb céljairól Tyirityán nem akart nyíltan beszélni, azt azonban elmondta, hogy ez egy speciális csoport, ahová azért kerül be az ember, mert mentálisan vagy akár fizikálisan olyan dolgokra képes, ami elüt a nagy átlagtól. „Mert olyan dolgokra lesznek ezek a srácok alkalmazva egy idő után, amire egy átlagember nem képes" - tette hozzá.

Hárommillió éhes cigány

Dér Zsolt arról beszélt, hogy hamarosan előáll az a helyzet, melyet Vona Gábor Jobbik-elnök vázolt fel, miszerint Magyarországon hárommillió éhes nyugdíjas fog szembenézni hárommillió éhes cigánnyal. Dér szerint a fehér lakosságnak egy idő után elfogy a türelme, és különböző, faji alapon szerveződő önvédelmi csoportokat fognak létrehozni. „Senkinek ne legyenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség és a hadsereg kivel szemben fog fellépni. Ha az emberek azt fogják látni, hogy nem működnek, akkor agyon fogják verni előbb-utóbb a kertjükbe bemászó cigányokat, helyi önvédelmi csoportokat alakítanak, és máris létrejött az, amit terrorizmusnak hívunk. És erre a pintéri rendőrség is készül. Hiszen létrehozták a TEK-et, ami nem más, mint Orbán Viktornak és Pintér Sándornak a magyar gárdája, csak kicsit jobban felszerelve és nyugati támogatással."

Tyirityán ezt követően arról értekezett, hogy el kell jutni oda, hogy „egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát". A Betyársereg vezetője szerint a fajok háborúja zajlik, ezért „újra agresszívvá, erőszakosakká, szikárakká, mohókká, szinte fenevadakká kell válnunk".

Ugyanis, tette hozzá Tyirityán, saját értékeink megvédése másképp nem fog működni. „Mikor az izraeliek ide fognak jönni Merkava harckocsikkal vagy Lopakodó bombázókkal, bennük meglesz az a morális kérdés, hogy lakóházat szétlőjön?" - tette fel a kérdést a Betyársereg-vezető, majd a választ is megadta: „Biztos vagyok benne, hogy nem! És bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt tetves zsidót?" - tette fel az újabb kérdést, mire a közönség soraiból többen azt kiabálták, hogy „lesz", majd kitört a taps.

Az előadás végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az előadóknak. Az egyik érdeklődő arra volt kíváncsi, „hogyan tudjuk kikapcsolni magunkban azt, hogy ne ölj!". Tyirityán egy kérdéssel válaszolt: „Ha esetleg ott feküdne édesanyád vérbe fagyva, és egy mocskos cigány szurkálná belé a kést, szerinted te hallgatnál arra a parancsra, hogy ne ölj?"

A szombati Sajtóklubban Toroczkai László jobbikos önkormányzati képviselő, Pörzse Sándor és Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselők elemezték az aktuális politikai helyzetet. A Norvégiában történt mészárlás kapcsán Toroczkai leszögezte: nem árt tudni, hogy Breivik a norvég munkáspárt ifjúsági táborának résztvevőire nyitott tüzet Utoya szigetén. A jobbikos képviselő szerint a tragédiáért a norvég politikai elitet terheli a felelősség, és bár a maga részéről elítéli a történteket, nem fog virágot vinni a sírjukra. „Tudom, hogy ez most nagyon antihumánusan hangzik, de ilyen vagyok" - tette hozzá Toroczkai. Majd saját köreikről kezdett beszélni: „Vajon itt, a Magyar Szigeten hányszor hallottuk egymás szájából, hogy agyonlőném Kalasnyikovval mondjuk a Gyurcsányt. Ki nem mondta legalább egyszer? Kinek a száját nem hagyta el ilyesmi, hogy agyonlőném ezt a rohadt Gyurcsányt vagy mostanában Orbán Viktort? Szinte mindenki mondta, valljuk be őszintén. És most a The Sun meg a Népszabadság, meg nem tudom, hogy kiknek a munkatársai, akik itt lapulnak közöttünk, és rögzítik, nekik is mondom, nyugodtan adják le, vállalom: én is nagyon sokszor mondtam, hogy agyonlőném Gyurcsány Ferencet."

Toroczkai azt is kijelentette, hogy „még nagyobb szívességet tettünk volna a magyarságnak, ha tizenéves korában a KISZ-táborban lőttük volna agyon" a korábbi miniszterelnököt. A közönség tapssal jutalmazta az előadót, a mellette ülő jobbikos parlamenti képviselők pedig egy fél szóval sem határolódtak el kijelentéseitől.

Kérdések a belügyminiszterhez

A két eseményről az atv.hu-n megjelent tudósítások nyomán az MSZP írásban fordult a belügyminiszterhez: „Magyar Sziget - avagy mit tesz a belügyminiszter a terrorveszély elhárításáért?" címmel. Az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül, hogy az írásbeli kérdés arra vonatkozik, hogy a Terrorelhárító Központ a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 7/E. § (4) bekezdése szerint - ha felderítési, elhárítási és bűnüldözési tevékenysége során bűncselekmény elkövetésének gyanúját észlelte - tett-e feljelentést a hatáskörrel rendelkező szervnél, elvégezte-e a rendőrség a norvég hóhér, Breivik és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kapcsolatainak feltárását, ha nem, akkor miért nem? Továbbá milyen jogi eszközök állnak rendelkezésére a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg vezetőinek és tagjainak megnyilvánulásaival szemben; ha rendelkezésre állnak a fellépés jogi eszközei, akkor alkalmazták-e ezeket, ha nem állnak rendelkezésre, akkor kezdeményezte-e már a jogi eszközök megalkotását, illetve saját hatáskörében előkészítette-e már a szükséges jogszabályokat?

Az ügy súlyát jelzi, hogy még a neonáci kuruc.info is megpróbált elhatárolódni Tyirityán kijlentéseitől az „Ami túlmegy egy határon: Mi majd le merünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?" című vezércikkben, a Jobbik szóvivője pedig az [origo] internetes lapnak arról beszélt, hogy a párt nem áll szövetségben a Betyársereggel, csupán békés egymás mellet élésről lehet beszélni. Ez azonban nem igaz. A Betyársereg több ponton kapcsolódik a Jobbikhoz: videófelvétel őrzi a jelenetet, amikor Toroczkai László betyárruhába öltözött, álarcos, zászlós figurák gyűrűjében - maga is betyárruhában - ismerteti a Betyársereg céljait. Az eseményre a közelmúltban került sor Budapesten a Szabadság téren. Mint említettük, Toroczkai a Jobbik önkormányzati képviselője.

2009 nyarán Szegeden a Toroczkai által szervezett Nemzeti Garancia-találkozón stratégiai szövetséget kötöttek a „nemzeti oldal" legfontosabb erői: Vona Gábor Jobbik-elnök, Budaházy György, Kiss Róbert, a Magyar Gárda akkori főkapitánya, Zagyva Gyula, a HVIM elnöke és Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője. Dúró Dóra Jobbik-szóvivő az [origo]-nak ezzel kapcsolatban most azt mondta, hogy ma már nem beszélne szövetségről a Jobbik és a Betyársereg között. Toroczkai László szavai azonban cáfolják a szóvivő gyenge kísérletét: amikor ugyanis a múlt heti Magyar Sziget Sajtóklubjában az egyik résztvevő azt kérdezte, hogyan működik a fenti szövetség jelenleg - tudniillik, hogy a Jobbik tavaly óta parlamenti párt -, Toroczkai kijelentette: „A Jobbik, a HVIM, a Betyársereg és a Gárda közötti stratégiai szövetség jól működik."

Olvasson tovább: