hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az unió nem dotál abortuszellenes kampányt
Világok harca

2011. 06. 16.
Az európai feminista lobbi állhat annak hátterében, hogy az Európai Unió felszólította a magyar kormányt, szüntessék meg a brüsszeli támogatással megvalósult abortuszellenes kampányt - vélekedik Ékes Ilona, fideszes országgyűlési képviselő. Az ügy elvileg nem több egy jogi-szakmai kérdésnél, mégis feszült világnézeti vita kerekedett belőle.

„Azt is megértem, ha nem vagy még kész rám... DE INKÁBB ADJ ÖRÖKBE, HADD ÉLJEK!" - ez a felszólítás szerepel egy magzatot ábrázoló fénykép mellett azon a plakáton, amely a szociá­lis államtitkárság Egyensúly a Családban, Egyensúly a Munkában című programja keretében népszerűsíti az örökbefogadást az abortusszal szemben. A teljes programra - amelynek csak egy szelete volt az abortuszellenes kampány - az Európai Unió Progress Programjából nyert pénzt a szaktárca. A kampány ötletgazdái abból indultak ki, hogy Magyarországon évente több ezer gyermek lesz abortusz áldozata, miközben másfél ezren várnak örökbe fogadható gyermekre.

Meglehet, hogy a június elsejével lezárult kampány „utóélete" nagyobb figyelmet kap majd, mint maga a plakát. A múlt héten ugyanis a magyar alkotmányról szóló európai parlamenti vitában Viviane Reding igazságügyi EU-biztos - az új alaptörvény magzati élettel kapcsolatos kitételét boncolgató francia szocialista képviselőnő, Sylvie Guillaume célzott kérdésére - azt  mondta: nincs összhangban az Európai Unió Progress Programjának szabályaival az abból anyagilag támogatott magyarországi abortuszellenes kampány, amelyet előzetesen nem egyeztettek az Európai Bizottsággal. Hozzátette: az EU felszólította Magyarországot, hogy állítsa le a kampányt, és vonják be az összes elkészített plakátot.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy kommentálta a felszólítást, hogy az EU nyilvánvalóan másként értelmezte az esélyegyenlőségi projektről született szerződést, mint a magyar fél. Hangsúlyozták: minél előbb pontot kívánnak tenni az ügy végére, s azt jogi, technikai kérdésként kezelik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!