hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Viktor „újráztatja” Rózsát

2011. 04. 21.
„Megsemmisítő csapást" mért a kormány a Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár nevével fémjelzett közoktatási és felsőoktatási koncepciókra, miután mindkettőt visszadobta a feladónak. ősz előtt tehát nem várható róluk parlamenti vita, ám az is tény, hogy miközben koalíciós berkekben tovább folyik a huzavona, ezalatt a közoktatási struktúra rohamléptekben alakul át: jelenleg is zajlik a jobb közép- és általános iskolák folyamatos egyházi kézbe adása, valamint óvodáktól a középiskolákig folynak a nagy és erőltetett intézmény-összevonások.

Zsolt történelemtanár, többgyermekes családapa. Naponta 6-kor kel, hogy hosszas bumlizás után háromnegyed 8-ig beérjen az iskolába. Napi 4-5 órája van, osztályfőnök is egyben, de délutánonként elvállalja 6-ig a napköziztetést is a csekély pótlék kedvéért. Hazaér 7-re, megvacsorázik a családjával, majd 9-től éjfélig dolgozatokat javít, és a másnapi óráira készül. Éjjel alszik 5-6 órát, és indul a nap elölről, nagyjából 140 ezer forintért havonta. Szerencsés is, mert az iskola eddig még hiánytalanul és időben ki tudta neki fizetni azt a pénzt, ami jár. Ha viszont elfogadják a mostani közoktatási törvénytervezetet, akkor Zsolt heti 28 órát lesz köteles megtartani, fizetését befagyasztják, a pótlékokat megszüntethetik, tanári másodállást nem vállalhat - és mindezek tetejébe még örülhet is, ha nem őt teszik az utcára.

Az oktatásügyi koncepciókkal kapcsolatban még kormányzati berkekben is kemény vita dúl. A múlt heti kormányülésen Orbán Viktor két órán át bírálta a felsőoktatási törvénytervezetet, de senki sem védte meg az államtitkár asszonyt. A kormányfő állítólag a jelentős változtatások híve, és iránymutatásként rögzítette: az sem lenne baj, ha összesen három állami egyetem maradna, a többi oktatási intézmény sorsát pedig a piac döntené el. A szakmai szervezetekhez hasonlóan Orbán Viktor is hiányolta a tervezetből az egyértelmű koncepciót, a szükséges háttérszámításokat és hatástanulmányokat, továbbá eldöntetlen kérdés a kétciklusú képzés és a főiskolák jövője, valamint a költségtérítéses képzés szigorítása is. A miniszterelnök többszöri előzetes egyeztetés után sem azt kapta, amit elvárt, és mindössze két hetet adott Hoffmannak az anyag átdolgozására, amit januárban már egyszer visszadobott neki.

Az oktatási államtitkárságon megkeresésünkre nem kívántak nyilatkozni, az oktatási törvénytervezetek pedig hozzáférhetetlenek. Amit biztosan lehet tudni: jelentős forráskivonásokat terveznek az oktatásban, a felsőoktatásban évi 30 százalékos, 86 milliárd forint elvonást irányoz elő a Széll Kálmán Terv. A közoktatásra is ilyen sors vár, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyebek között bejelentette: az intézményvezetők kinevezési joga a kormányhivataloké lesz, az alapítványi iskolák állami finanszírozását megszüntetik, a pedagógusbéreket befagyasztják, a kötelező óraszámot heti 28-ra emelik, miáltal borítékolhatók az elbocsátások.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!